Ik kom er niet uit. Welke draad is waarvoor?

Max83

  • #1
Hallo,

Ik heb net een huis gekocht uit 1910 en ben wat kleine dingen aan het veranderen. In één van de slaapkamers zaten twee schakelaars dirsct onder elkaar. Welke waarvoor werkte werd me niet duidelijk. Ze werkten allebei voor zowel het licht op zolder als voor het licht in die slaapkamer, maar niet altijd. Heel apart. Ik heb ze open gemaakt en ze waren ook aan elkaar verbonden. Nu wil ik één van de schakelaars weghalen en de andere gewoon voor het licht in die slaapkamer gebruiken. Het licht op de zolder bedien ik dan wel op de zolder zelf. Het is toch alleen maar een lage berging waar ik niet vaak kom.

Naar de twee licht schakelaars gaan 4 draden, 1 bruine en 3 zwarten. De ene zwarte gaat naar het lichtpunt in de slaapkamer (daar gaat weer een blauwe uit, wat volgens mij normaal is). De andere twee gaan naar een schakelaar die vroeger in die kamer zat, maar iemand heeft ooit de muur verplaatst en die zit nu in een andere slaapkamer. Het is een schakelaar aan het plafond met zo’n touwtje. Hij hangt ergens achterin de inbouwkast en wordt dus niet gebruikt. Er zit ook nog een groene draad aangesloten op deze schakelaar.

Wat ik nu vreemd vind is dat er op de ene zwarte draad naar het lichtpunt “een beetje
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Welkom hier als nieuweling op dit forum.
De zoekfunctie heb je kennelijk nog niet gevonden, maar als je die gebruikt op Kruisschakeling en wisselschakeling gaat er een wereld voor je open....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu