We komen niet door de buis heen elektriciteitbuis

Liaantje

  • #1
Hallo,
Wij zijn thuis bezig met de elektriciteit van onze zolder aan te leggen. Mijn vriend wilde een draad die van de wc centraaldoos naar zolder gaat, vervangen. Hij heeft de oude draad uit de elektriciteitbuis getrokken en toen wilde hij er met een trekveer in. Dat lukte niet. Van beide kanten niet. We kunnen niet ontdekken waarom. De trekveer kan er een stukje in, laat zeggen een halve meter, en dan loopt hij ergens tegenaan. Misschien zit er een knik in de buis, of is de buis kapot, of iets in die geest. We kunnen niet ontdekken wat er aan de hand is, waardoor de trekveer vast loopt.
We hebben nu boven dus geen stroom, ook niet in de badkamer want die ging weer vanuit de centraaldoos op zolder.
Kan iemand ons helpen? Wat moeten we doen? Hoe krijgen we weer stroomdraad door de buis?
Alvast bedankt voor reacties!
 

Tiho

  • #2
Trekdoos bv. Wol en stofzuiger proberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Oud cassettebandje slopen en de tape met een stofzuiger door de buis zuigen, dan een touw aan de tape en terug trekken, aan het touw de trekveer knopen etc.
 

Liaantje

  • #4
We hebben jullie suggesties direct uitgeprobeerd. Helaas werk het niet. De buis zit verstopt. Er is in het verleden waarschijnlijk iets ingevallen bij het zagen van het gat in de vloer van de zolder (voor trapgat). We krijgen er met geen mogelijkheid iets doorheen. Het probleem wordt nu iets minder elektrisch. We moeten nu eerst de rommel eruit zien te krijgen. Hebben al van alles geprobeerd: gewoon porren, van beide kanten, stofzuiger erop, hoge luchtdruk erop, niks werkt... Ik ben bang dat we nu een groot probleem hebben, want hoe krijgen we nu stroom boven..?
 

Pepjo

  • #5
Als je echt niet meer door de buis heen komt heb je maar twee alternatieven :
- de boel openslopen en de buis vervangen
- een nieuwe leiding trekken die op de wand ligt en zo de geblokkeerde een ' bypass ' geven.

Maar eerst zou ik nog eens goed peuteren in de geblokkeerde leiding. Er bestaan voor het ontstoppen van rioleringen ontstoppingsveren die je ook op een boormachine kunt zetten. Zo' n trucje zou je toe kunnen passen, wel opletten dat je de pvc-leiding niet opeet. :mrgreen:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Stalen trekveer en een veerpomp al geprobeerd?
 

Yvan_be

  • #7
Het zijn natuurlijk vijgen na pasen, maar trek nooit een draad uit een buis/tube zonder er een nieuwe draad aan te bevestigen!

Ik weet natuurlijk niet hoe oud uw huis/elektrische installatie is, maar vooral bij nu meestal gebruikte, geribbelde, voorbekabelde tubes is het vaak erg moeilijk, zoniet onmogelijk, nieuwe draad in te brengen.

Dat heeft te maken met de eigenschappen van de tube op zich (geribbeld binnenoppervlak), maar ook met de "mogelijkheden" die die dingen bieden qua plaatsing. Er mag al eens een forse knik in gegeven worden en dat gebeurt dan ook vaker wel dan niet...

Ouwe pezenwevers zoals ik, die destijds naar de "vakschool" geweest zijn, om daar een paar jaar later als elektrieker uit te komen, hebben nog altijd nachtmerries over strenge praktijkleraren, die maar bleven hameren op bochten met een straal van tenminste x maal de binnendiameter...

Zowat alles wat ik kan bedenken is hier al gezegd, behalve één ding, dat u gerust een wanhoopspoging mag noemen: er is al een draad weg, de leiding is dus niet langer functioneel. Bon. Trek er een tweede draad uit, waaraan u (stevig!) twee nieuwe draden bevestigt.

Als dat niet gaat en het pakketje klem komt te zitten: trek voorzichtig terug. Bevestig aan de uit te trekken draad een stevige trekdraad (ijzerdraad) en trek die door de buis.

Als dat lukt: trek de overige draden uit de buis en trek nieuwe middels de trekdraad. Als dat niet lukt, moet u een nieuwe leiding plaatsen.

Er zijn ook nog een paar foefjes die sommigen onozel noemen, maar soms helpen ze:

* insmeren van het pakketje met een niet-corrosief smeermiddel of een zo weinig mogelijk corrosief, smeermiddel

* bekloppen van de muur ter hoogte van de veronderstelde "verstopping", zodat eventueel steengruis in de buis loskomt en "meegenomen wordt" als de nieuwe draad ingetrokken wordt. Als het mogelijk is zonder verdere schade aan te richten, kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het "trillen" van de muur ter hoogte van de verstopping door middel van een klopboormachine die slaat tegen een plankje dat tegen de muur gehouden wordt

* doorblazen van de buis met perslucht

* ...
 

StefanD

  • #8
Een halve meter is maar een heel klein stukje. Kun je met een spiegeltje niet zien wat er in de buis zit? Met een simpele endoscoop moet je dit zeker kunnen zien.
Wat voor trekveer gebruik je? Nylon of staal?
 

Yvan_be

  • #9
Een werkelijk bruikbare endoscoop (niet de rommel van C****D dus) voor dit soort toepassing kost tweedehands ongeveer evenveel als een degelijke huishoudelijke elektrische installatie in een gezinswoning... Dat lijkt me dus geen optie, tenzij OP natuurlijk altijd al een endoscoop gewild had en dit de gedroomde aanleiding zou wezen :D .
 

StefanD

  • #10
Een beetje elektricien hoort zo'n ding te hebben, dus voordat de TS begint te slopen kan het de moeite waard zijn om even zo iemand langs te laten komen en te laten kijken.

Daarnaast kun je ook met een goedkoop exemplaar echt wel een halve meter buis inspecteren. Ik heb zelf voor de grap een 20 euro exemplaar op ebay gekocht en ben verbaasd wat je ermee ziet als je hem in een electrabuis stopt. Het ding komt alleen geen bochten voorbij, dus daarvoor heb je beter spul nodig.
 

Henk E

  • #11
Voor nog geen 25,- euro incl.verzendkosten heb je er al 1 met 5 meter snoer, waterdicht, diameter lens 1 cm, deze moet je dan wel op de lab top of pc aansluiten Ebay.de
Dus om de prijs hoef je het niet meer te laten en is makkelijk voor diverse doeleinden te gebruiken :D
 

Rooloo

  • #12
Zit er niet toevallig een montagesteun voor bijvoorbeeld cv leidingen in een straal van 0,5m? Bij ons was er een pen door de buis geslagen. Na het vervangen van een WCD heb ik met de draden gemorreld en bleven de zekeringen ons om de oren vliegen... Met de multimeter zag ik een keiharde sluiting tussen de nul en PE.

Pen eruit, muur opengehakt en buis vervangen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Het zou ook kunnen, dat er nog een doos tussen zit, die ergens achter de muur weggewerkt zit.
Het komt wel vaker voor, dat sommige knutsel smurfen gewoon een draad doortrekken door een loze doos die al in de muur zit.
Dan krijg je er nummer meer een nieuwe draad doorgetrokken, zonder de doos uit te hakken en de leiding door te verbinden.

Het beste zou zijn geweest, om de nieuwe draden eerst aan de oude vastgeknoopt te hebben.
Zo had je bij het uit trekken van de oude draden, meteen ieuwe in de leiding gehad.
Maarja daar heb je nu niets meer aan, maar misschien een tip voor de volgende keer.

Als je de veer er nu in duwt, dan kun je die vaak horen, als die ergens tegen aan stoot. Dus daar zou je de muur even open kunnen maken.

En wat stefan schrijft, dat elke elektricien zo een endoscoop hoort te hebben is ook niet echt waar hoor.
Ik ben maar weinig elektriciens tegen gekomen die zo een ding standaard in hun bus hebben liggen.
Wel vaker een loodgieter en een MDL-Arst.
 

Yvan_be

  • #14
Natuurlijk heeft de doorsnee elektriciën dat niet, net zomin als hij een electronenmicroscoop zou hebben om micro-breuken in het koperdraad op te sporen.

Iedereen kan zelf makkelijk de bruikbaarheid van de bovengenoemde endoscoop met zijn lens dia. 1 cm doorrekenen, bijvoorbeeld aangenomen een buisje 5/8" met drie geleiders 2,5 mm², wat courant is.

Daarvoor zou je aangewezen zijn op sondes van enkele mm's doorsnede. Daarmee zit je volop in de endoscopie voor medische en veterinaire toepassing, maar geen nood: voor een Eurie of 20 000 heb je een erg goed basistoestel :D .
 

MarijkeB

  • #15
Megakick. Een goedkope USB-endoscoop inderdaad proberen. Je kunt proberen van de ene kant de endoscoop in te voeren en van de andere kant de trekveer. In mijn geval zag ik van de andere kant de trekveer aankomen. Het kan zijn dat er wat afwasmiddel/glijmiddel bij nodig is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Ik geloof niet dat TS na 8 jaar nog met de trekveer aan het tobben is :wink:

Hij/zij heeft zelfs geen berichten meer geplaatst hier sinds die tijd...
 

MarijkeB

  • #17
Weet ik, maar voor andere zoekers leek het me toch handig het er bij te zetten. ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu