Hydrofoorpomp verliest druk

Merlin

  • #1
Beste mensen,

Sinds kort zitten we met het volgende probleem:
We zijn in het bezit van een hydrofoorpomp om de tuin mee te besproeien. De pomp verliest druk en draait daarna droog.
Dat wil zeggen dat wanneer de ontsluiter naar de tuinslang dicht zit de druk ongeveer 2 bar bedraagt. Wanneer deze langzaam wordt geopend daalt de druk tot 0, begint daarna weer op te bouwen tot ongeveer 1 bar om vervolgens weer te zakken naar 0 en droog te draaien.
De bron is 8 á 10 m diep en het grondwater bevindt zich op 3 m. De aanzuigslang is 8 m en voorzien van een terugslagklep. Hier blijft ook steeds water in zitten. Het gaat om een pomp van Saer M-80/TR5.

Vandaag geweest naar de winkel waar de pomp is gekocht om te kijken wat het probleem was. De druk van de balg was te laag en is weer op pijl gebracht. Heb de pomp goed zien werken maar eenmaal thuis gekomen het bovenstaande euvel. Ben er inmiddels dagen mee zoet en weet me geen raad meer. Heb gelezen dat het cruciaal is om de aanzuigslang luchtdicht te krijgen. Volgens mij is dit het geval maar weet niet hoe ik dit kan controleren.

Alvast bedankt voor de genomen moeite om te reageren!
 

Kacheltje

  • #2
Heb je gecontroleerd of de bron niet leeggetrokken wordt en zo lucht gaat aanzuigen?

Maakt de pomp bijgeluiden? Vergelijkbaar met koffiebonen malen?
dan caviteerd de pomp.

Wat voor keerklep gebruik je? Merk type Waar zit deze geplaatst? Heeft de pomp ook een eigen keerklep?
 

Merlin

  • #3
Hoi Kacheltje,

Volgens mij wordt de bron niet leeggetrokken maar weet dat niet zeker. Morgen komt er een vriend en dan checken we of dit inderdaad niet het geval is aangezien hij wel een goede simpele pomp heeft.

Soms maakt de pomp inderdaad bijgeluiden, je kunt dan precies horen wanneer deze wel of geen water aan het pompen is. Heb gegoogled dat cativeren niet goed is voor de pomp. Ik denk namelijk wel dat dit het gevolg is want als hij wel pomt dan komt het water er met stoten uit, alsof er luchtbellen in het water zitten.

De keerklep zal ik morgen nachecken. Op de volgende plaatsen zitten keerkleppen:
- onderaan de aanzuigslang;
- in de pomp zelf;
- in het stuk van de slanguitvoer (weet niet precies hoe te omschrijven).

Kan het ook zijn dat de aanzuigslang te groot is voor de pomp of te lang?

Morgenavond/overmorgen een update waarin antwoorden worden gegeven op jouw vragen.

Groeten,

Merlijn
 

Kacheltje

  • #4
Keerkleppen van bepaalde typen hebben een weerstand, als die te groot is loop je de kans op caviteren. Je hebt er 3 inzitten en dat is wel veel. 1 in de aanzuig moet voldoende zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Wat betreft de keerkleppen is die aan de uitgang niet nodig, de anderen zitten goed als er eentje als voetklep dient en de andere in de ingang van de pomp zit.
Ik gok op een lek in de aanzuigslang bij de pomp, dat komt veel vaker voor, dat is moeilijk te ontdekken, tape de slang eens af bij de aansluiting op de pomp en probeer het nog eens.
Beter nog is een stukje van de slang afsnijden en opnieuw monteren.
U hebt meer kans op het winnen van de staatsloterij dan op het optreden van cavitatie, dat is in uw situatie vrijwel onmogelijk.

Wanneer de balg niet op druk staat moet eerst alle druk van het systeem af, de pomp uitzetten en de leidingen achter de pomp drukloos maken, daarna de balg vullen, meestal tussen de 1,6 en 1,8 bar, en dan pas de pomp weer aanzetten, in de handleiding staat hoeveel de druk van de balg exact moet zijn.
 

Merlin

  • #6
Dacht inderdaad ook eerst aan een lek in de aanzuigslang dus heb een stukje verwijderd en opnieuw bevestigd met 2 slangenklemmen. Toch morgen maar een stuk tape plakken.
To be continued...
Weltrusten :wink:
 

Kacheltje

  • #7
Hoe lang is de aanzuigslang en wat is de diameter?
Vermoeden gaat in eerste instantie uit van het leegtrekken van de bron.
De uitloop sputtert dan water en lucht uit en aan de pomp hoor je dat ook, de druk daalt waardoor je tijdelijk dan een opleving kan hebben en de druk even terug komt.

Morgen prima weer om even te knoeien met water. :mrgreen:
 

Merlin

  • #8
Het probleem bevond zich van de aanzuigslang naar de pomp. Hier was een verloopstuk aanwezig waardoor valse lucht werd aangezogen.
De bron heeft genoeg water en de pomp doet het goed. In ieder geval bedankt voor het meedenken! :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Mooi dat het gelukt is, de oplossing is meestal heel simpel.
 

Kacheltje

  • #10
Mooi dat het een lek is in je aanzuigdeel, dit is makkelijker te verhelpen dan een bron die je leeg trekt. beiden geven een vergelijkbaar probleem.
Veel spuitplezier. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu