DAB 132/20 hydrofoorpomp

Martin54

  • #1
Mijn pomp heeft het probleem dat als hij afslaat er op de aanzuigslang op druk komt. Ik heb inmiddels al 3 slangen opgeblazen en heb nu de 4e eraan hangen. Volgens de leverancier is het normaal dat dan druk wordt opgebouwd maar een andere leverancier zegt dat dit absoluut niet mag gebeuren en dat er dan iets mis is met de pomp. Ik heb inmiddels een extra terugslagklep in de zuigleiding geplaatst en het drukprobleem is opgelost maar nu valt me op dat de pomp erg weinig levert. Bij een werkdruk van 2,6 bar, ca. 900 ltr per uur waar dit nominaal ca 3600 moet zijn. Wie kan me helpen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Op de zuigleiding hoort niet meer druk te komen dan de zwaartekracht veroorzaakt. Enkel aan de perszijde komt druk opbouw. Er lijkt dus inderdaad iets mis met de pomp.

Die keerklep, heeft die een smallere doorgang dan de zuigleiding dan? Puur de aanwezigheid van een keerklep vermindert de doorstroom niet.
 

Martin54

  • #3
De extra keerklep is 1" net zoals de rest van de aanzuigleiding. Ik heb in de aanzuigleiding nu twee kleppen, een bij de zuigkorf onderin (nodig om de pomp zelfaanzuigend te maken) en nu een extra klep direct voor de pomp om de nieuwste zuigslang niet meer op te blazen. Het gekke is dat de leverancier van de pomp zegt dat het normaal is dat de zuigleiding druk opbouwt als de pomp afslaat terwijl een andere leverancier (hier in de buurt) het tegendeel beweert. Ik heb een technische achtergrond en ik denk dat de laatste gelijk heeft. Ik vraag me alleen af wat er dan mis is met de pomp. Weet iemand hoe een hydrofoorpomp wekt? Hoe wordt in de pomp voorkomen dat de opgebouwde druk in de ketel teruglekt naar de zuigleiding?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
De laatste heeft gelijk ja. In de pomp zelf zit een keerklep mechanisme dat zorgt dat er geen druk op de zuigleiding komt maar enkel op de perszijde. Anders stop je op een bepaald moment met pompen als je 4 bar op de westzijde hebt staan en die ook op de zuigleiding zou komen.
 

Martin54

  • #5
Dank je Vonkentrekker, ik dacht zelf ook aan zoiets. Dat zou misschien ook de veel te lage opbrengst verklaren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu