Hydrofoorpomp slaat aan en uit

D@ve123

  • #1
Hallo,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met mijn hydrofoor die sinds korte tijd niet meer goed werkt.

Ik heb een beregeningsinstallatie met 2 groepen. In groep A heb ik niets veranderd in groep B heb ik 2 sproeiers weggehaald omdat dat gedeelte tuin een ander doel kreeg. Verder heb ik de aan- en afvoer van de pomp van nieuwe teflon voorzien aangezien deze oud waren en lekten.

Als ik nu groep A aanzet is er niets aan de hand.
Als ik groep B aanzet springt de pomp aan en uit (2seconde aan, 2 seconde uit). Voorheen bleven deze netjes draaien.
Mijn eerste gedachte was dat de pomp zijn druk niet kwijt kon.
Vervolgens, als ik groep A en B tegelijk aanzet, dan blijft de pomp draaien, maar zie je de drukmeter wel zenuwachtig op en neer gaan (je hoort dat ook lichtelijk aan de pomp).
Na verloop van tijd (paar minuutjes) verdwijnt dit en loopt de pomp perfect.

Nu heb ik de pomp een uur laten lopen op beide groepen en vervolgens alleen groep A uitgezet. Groep B bleef draaien zonder dat de pomp aan en uitsloeg. Perfect zou je zeggen.

Toen ik Groep B had uitgezet en een half uurtje had gewacht om groep B weer aan te zetten, sprong de pomp weer 2 seconde aan en 2 seconde uit.

Wat zou dit kunnen zijn?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je zet de pomp dus uit met de druk erop? Dan kan het inderdaad voorkomen dat hij gaat pendelen bij weinig water afname. Je kunt dit ondervangen door de pressostaat niet iets te verstellen zodat het drukverschil tussen de schakelmomenten verder uit elkaar komt te liggen.
 

D@ve123

  • #3
De pomp gaat vanzelf uit, wanneer ik geen groep open heb staan.

Dus in feite zeg je dat de uitschakeldruk iets hoger moet worden ingesteld?
Ik weet niet of het voor het verhaal uit maakt, maar het is een hydrofoor met drukvat. Dat was ik nog vergeten te melden.

Wat ik raar blijf vinden is dat wanneer beide groepen aan hebben gestaan en vervolgens laat ik alleen groep B aanstaan, er helemaal geen probleem is. Als ik een half uur wacht en zet dan groep B weer aan, dan gaat de pomp weer pendelen. Heb je daar een verklaring voor?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Als je begint dan heeft de pomp zijn maximale druk. Die kan hij blijkbaar niet voldoende kwijt op groep b. Daarom gaat hij in het begin pendelen.

Als je begint met beide groepen open dan kan de pomp meteen alle druk kwijt, begint te lopen en moet blijven lopen om het bij te houden.

Zet je dan groep a dicht dan begint de pomp dus met een lagere druk groep b te voorzien dan wanneer je enkel start met groep b.

De pressostaat anders instellen kan helpen. Zorg dat de pomp bij lagere druk pas inschakelt en / of bij een hogere druk stopt.
 

Lampje45

  • #5
Hoe is het met het luchtbuffer wat in de tank moet staan?
 

D@ve123

  • #6
Dank je. Ik zal es kijken of dit helpt. De luchtbuffer heb ik nog niet gechecked. Hoeveel Bar moet die zijn?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat is afhankelijk van de minimale druk van de pomp.... stel dat de pomp nooit onder de 3 bar zakt dan heeft een voordruk lager dan 3 bar geen zin want dan staat het vat altijd vol water.
 

Lampje45

  • #8
D@ve123 schreef:
Ik zal es kijken of dit helpt. De luchtbuffer heb ik nog niet gechecked. Hoeveel Bar moet die zijn?
Dat is erg afhankelijk van de constructie, want wat heb je een drukvat met of zonder membraan?

En ja er zijn intussen zoveel systemen die met een pomp de druk regelen, maar eigenlijk geen hydrofoor genoemd mogen worden. Dat zijn gewoon waterdruk regelaars.

Wat wij altijd deden was dat de pressostaat afschakelde als het vat op ca 80% vol zat en bij die druk uit schakelde. Dus wat voor druk brengt de pomp op? En wat is je gewenste druk in het systeem? die moet dus ruim lager zijn als wat de pomp op kan brengen en daarop vul je de luchtkolom af. Op die druk regel je dan je pressostaat in met een dode band, die niet te klein is, anders gaat het systeem pendelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Zo is het puur gokwerk.
Plaats even een paar foto's waarop de aansluitingen van de leidingen goed op te zien zijn.
 

D@ve123

  • #10
Het is gelukt! Ik heb de pressostaat zo aangepast dat hij minder snel uitschakelt.

Bedankt voor jullie hulp!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Fijn dat het is gelukt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu