Geluid hydrofoorpomp indammen

Jan Koop

  • #1
Beste mensen,

dabpomp_v1.jpg


Ik heb bovenstaande dab 132 m hydrofoor gekocht. Echter maakt de pomp mij teveel geluid. Op de pomp staat al 84 db. Nu schijnt dat ook eigen te zijn aan dit type pompen. Mijn vraag is hoe kan ik het geluid naar buiten zoveel mogelijk beperken?
De pomp komt te staan in een hoekje van een open schuurtje. Tegen de dichte houten wand. De vloer van het schuurtje is betegeld met stoeptegels.
Aan de rechterzijde zuigt de pomp lucht aan voor de motor. In het midden gedeelte, aan het eind van het groene gedeelte met de ribben, komt de lucht weer naar buiten. Ik zelf dacht aan een omkisting met deksel en met twee roosters. Aan de inzuigkant en aan de bovenkant van de pomp in het midden. Ik dacht aan roosters van 10 cm diameter.
Nu heb ik de volgende vragen om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken? En welke maatregelen kan ik het beste nemen.
Bijvoorbeeld:
Waar kan ik de pomp het beste op plaatsen? Welk materiaal?
Van welk materiaal kan ik de bekisting het beste maken?
Zijn er speciale goedwerkende roosters die geluiddempend werken? Zijn roosters van 10 cm groot genoeg?
Misschien hebben jullie wel andere oplossingen?
Hoor ze graag,
Vr. Gr
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen roosters, anders zal het te weinig invloed hebben op het geluid.
Voor de lucht kan je een suskast maken: lucht een (paar) keer een hoek om laten gaan en alles bekleden met isolatie. Ingang aan de onderkant, uitgang voor warmte lucht aan de bovenkant.

Ik denk dat een volledig dichte kast ook kan, dat maakt het ook een stuk eenvoudiger.
Aangenomen dat je koud water pompt, koelt dat de pomp en motor al genoeg.
 

Jan Koop

  • #3
Dank voor je reactie. De pomp zuigt koud water aan via een aanzuigslang uit een put in de grond. Een volledig dichte kast werd mij door verschillende leveranciers ontraden. Aan de kopse kant zuigt de pomp lucht aan en in het midden blaast die het uit. Die circulatie moet blijven kunnen.
Wat de ventilatie betreft, schijnen er ook ventilatieroosters te zijn die geluidswerend zijn. Maar zo'n suskast werkt op eenzelfde wijze?
Je spreekt over alles bekleden met isolatie....Wat voor isolatie zou geschikt zijn? In principe heb ik ruimte genoeg in het open schuurtje.
Ik denk eraan het geheel te omkleden met een houten kast.
Op internet las ik ergens dat iemand een regenton er omheen had geplaatst met enkele gleuven erin voor de isolatie.
De ingangen/uitgangen voor de slangen..hoe maak ik de doorvoeren door de kast geluidsdicht?
Zou een isolatiemat op steen, waarop de pomp wordt vastgeschroefd, ook kunnen helpen? Een rubbermat oid?
Bedankt voor de reacties.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ie binnen zou staan, dan is contact geluid zeker belangrijk, buiten weet ik dat eigenlijk niet, maar kwaad kan het niet.
Een suskast is eigenlijk een soort van geluidwerend rooster.

Een leverancier gaat nooit die verantwoording nemen voor een dichte kast.
Persoonlijk zou ik het gewoon proberen en er een thermometer inhangen op te kijken hoe hoog de temperatuur oploopt. En je zou het zelfs extra kunnen beveiligen.
Maar het is maar net hoe stil je het wilt hebben.
Je zou zelfs (een deel van) het water door een radiator kunnen laten lopen om de binnenkant te koelen, of de motor watergekoeld maken, maar dat is ie eigenlijk deels al. Gaat voor nu waarschijnlijk is te ver.

Vlokkenschuim wordt gebruikt, maar als je de ruimte hebt kan het met bijna elk materiaal dat geluid isoleert. Even opletten dat muizen e.d. het niet lekker vinden of fijn gaas gebruiken zodat ze er niet bij kunnen.
Verder de omkisting zwaar uitvoeren, want vooral ook massa absorbeert geluid.
 

Jan Koop

  • #5
Heb net met de leverancier van de pomp gebeld. Rubbers ed onder de pomp leveren nietzoveel op. Het geluid komt uit de pomp zelf. Dat schijnt met het soort pomp te maken te hebben. Wel zou van invloed op het geluid kunnen zijn de drukinstelling. Deze staat standaard ingesteld op inschakeling bij 2 bar en uitschakeling bij 3 bar. Door deze te veranderen naar bijvoorbeeld in bij 3 bar en uit bij 4 bar kun je minder last hebben van 'cavitatie' en daardoor minder geluid krijgen.

De pomp heeft een thermische beveiliging. Bimetaal. Als deze voortdurend aan/uit gaat, zal deze defect raken en het niet meer doen. Hoe je het wendt of keert de omgevingstempereatuur van de motor mag niet boven de 40 graden komen.
Ik zal inderdaad een thermometer plaatsen.

Weet nog niet zo goed hoe ik de bekisting het beste kan maken. Aan de binnenzijde het vlokkenschuim? Tegen bijvoorbeeld multiplex aangeplakt? De pomp gewoon op de grond van het open schuurtje. En de doorlaten van de slangen? Met steenwol?

Ben nog op zoek naar een kleine suskast ventilator. Rond. Kleine diameter. Hooguit 10 cm rond. Schijnen ook flink te dempen. Heb al op internet gekeken maar nog niets iets passends gevonden.

Jackd, mooi dat je meedenkt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoe hoger de druk hoe meer lawaai, dat heeft trouwens niets met cavitatie te maken.
De motor wordt gekoeld met lucht, water komt daaraan niet te pas.
Van belang is ook de diameter en lengte van de aanzuigslang, de diameter van de slang moet ongeveer gelijk zijn aan de diameter van de aansluiting op de pomp, bij deze pomp zal dat 1" zijn.
Ook voor de drukleiding is het belangrijk dat de diameter groot genoeg is, elke weerstand in de leidingen en pomp zorgt voor meer geluid.
Zet de uitschakeldruk eens op 3 bar.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
inspiratie:
*********
die houten plaat ligt waarschijnlijk op een isolatie plaat.

Het metalen pomphuis zit vast aan de motor, dat koelt, maar of dat genoeg is?
Of de kast dicht kan zal vooral afhankelijk zijn van het gebruik. Staat ie 10 minuten per uur aan of een uur achter elkaar.

Hier een suskast zoals ik die in gedachte had:
**************
Zet die verticaal als schoorsteen op je kast en de warme lucht gaat naar boven.
Voor de aanvoer kan je er één horizontaal leggen en de kast erop zetten.

Omgevingstemperatuur niet boven de 40: dat wordt lastig als het ruim boven de 30 graden is in de zomer met de zon op het dak van dat schuurtje.. In de praktijk meestal geen probleem.


Verwijzing naar bedrijven verwijderd, dat mag niet volgens de forumregels, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8

Jan Koop

  • #9
Jan:
Een technicus van de leverancier van de pomp vertelde mij dat er minder cavitatie zal zijn als je de inschakeldruk op ongeveer 3 zet en de uitschakeldruk op ongeveer 4. Standaard zetten ze de druk op 2 en 3 bar. Ik heb de pomp nog niet gebruikt. Zal hem echter half augustus gaan gebruiken. Heb inmiddels een aanzuigslang van 1" en een uitgang tyleen van ook 1". Gebruik aan de uitgang van de pomp als basisleiding 32 mm en ga dan over op 25 mm. De minimale afvoer van de pomp moet 1.5 kuub per uur zijn. Dan is de pomp in zijn ' element'.
Heb even op youtube gekeken naar cavitatie. Het schijnt te maken te hebben, als ik het goed heb, met drukverschil in de pomp. Hierdoor begint het water als het ware te 'koken'. Bubbels ontstaan. En imploderen. Je kunt het aan de pomp ook horen. Het geluid is dan ook veel ' grover' als ik het goed heb. Een goede aanvoer en uitvoer is daarbij belangrijk zoals je al aangeeft.
Ik start de pomp met de standaardinstelling van inschakel 2 bar en uitschakel 3 bar.
jij zegt de druk moet lager en de technicus van de leverancier zegt de druk moet omhoog ivm de cavitatie. Dat begrijp ik niet zo. Misschien dat je dit wat kunt toelichten? Ook schijnt de pomp door het koude aanzuigwater gekoeld te worden. Naast de lucht.....
Jackd: Zo'n suskast lijkt mij wel iets. Het schuurtje heeft dakpannen en staat onder bomen. Op het heetst van de dag ligt het in de schaduw van de bomen. De temperatuur is er dan het laagst in de hele tuin.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De motor wordt gekoeld door de koelvin achterop de motor, alleen de as staat in verbinding met het motorgedeelte en is niet in staat de motor te koelen.
Cavitatie ontstaat doordat de pomp niet genoeg water krijgt en als er lucht in het pomphuis zit, het water gaat dan koken, ik heb al meerdere keren meegemaakt dat een kunststof binnenwerk van de pomp versmolten is door cavitatie.
cavitation
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kijk voor de grap eens naar het verschil tussen de verbinding van motor en pomphuis bij deze hydrofoor en een heet water pomp. Bij een heet water pomp is de verbinding wel (bijna) alleen de as zodat het hete water de motor niet gaat opwarmen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Je kunt een omkasting bouwen en dan het deksel/bovenzijde iets verhogen en open laten. De warme lucht kan er dan uit. De binnenzijde van de omkasting kun je bekleden met noppenschuim. Door de noppen slaat het geluid binnen de omkasting dood.

Zo kun je het relatief eenvoudig houden. Mijn pa had vroeger in zijn werkplaats een omkasting om een grote persluchtcompressor. Deze omkasting was van 18mm multiplex en aan de binnenzijde bekleedt met eiertreesjes. Dit scheelde best wel in het geluid.
 

Jan Koop

  • #13
Bedankt voor de vele reacties. Een vraag die nog overblijft.....De aanvoer ( aanzuigslang) en de tyleen uitgangslang op de pomp. Die gaan door de bekisting heen. Hoe kan ik deze openingen het beste maken opdat zij zo min mogelijk geluid lekken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
De gaten voor de pijpen niet te groot boren, het geluid dat er door komt zal toch al minimaal zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Gat in de isolatie net iets kleiner maken dan de slang.
Eventueel de isolatie naar één kant opensnijden en zo om de slang doen.
Gat in het hout maakt niet zoveel uit, gewoon zodat het past, iets groter als er een koppeling op de slang vast zit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik ken iemand die heeft om een grote compressor zelf een suskast gebouwd. Dit met oude plafondplaten uit een kantoorgebouw. Die zijn van geperforeerd steenwol. Een verbluffend resultaat!

Materiaalsoort voor de omkasting zit ik aan MDF te denken. Als de schuur vochtig is, een vochtbestendige MDF.

Voor de ventilatie kan je zo'n soort rooster kopen/maken:

ScreenHunter 02.jpg
 

Jan Koop

  • #17
bedankt allemaal!
Zou ik voor de kast om de pomp een (verdikte) achterwand en zijkant van het schuurtje kunnen gebruiken? Of kan dit mogelijk tot resonantie leiden oid? De pomp wil ik op de tegels zetten van het schuurtje. Ga nu op zoek naar tweehands mdf platen.Of bv multiplex.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
De zijkant van de schuur is uiteraard te gebruiken. Het beste wel deze wand opdikken (massief/kierdicht maken) en isoleren.
 

Jan Koop

  • #19
En het contact tussen de kast en de vloer? Ook dichtkitten oid? Of de kast van de onderkant dichtmaken met een houten plaat en daar de pomp opzetten?
Kan aan tweedehands mdf 18 mm komen, echter dit is niet watervast. Mdf trekt toch vocht aan? Zou waarschijnlijk wel beter multiplex 18 mm kunnen gebruiken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Plaats eens een foto van de schuur waar de pomp staat. Hoe vochtig is het in de schuur? Roest gereedschap?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu