Hulp nodig bij maken inbouwkast

BasGoed

  • #1
Hey allemaal,

Ik zocht naar de juiste categorie binnen het forum; ik denk dat het hier wel bij past.

Op de bijgevoegde foto zien jullie de situatie zoals het nu is, naast het trapgat op de slaapkamerverdieping is nu een kleine kast gelegen, ik wil hier een grote inbouwkast maken tot het plafond. Alles is recht toe recht aan. Ik wil de kast mooi wegwerken in een muurtje dat ik direct naast de trap zal plaatsen.
Het idee is dat de kast echt ingebouwd wordt, een wit geheel met houtkleurige louvredeurtjes als afsluiting.

De vragen die ik heb;

-Ik kan natuurlijk een muurtje plaatsen van metal studs en gipsplaten, en deze later afwerken en sauzen (of stucen). Ik heb alleen zelf nooit met metal studs gewerkt en wil de kopse kant van dit muurtje mogelijk gebruiken voor scharnieren voor louvredeuren, die de inbouwkast zullen insluiten. Is het wellicht daarom handiger het muurtje te bouwen van houtskelet, zodat alles sterker is? Dan een soort kozijnen van 4x4's maken waar de louvredeurtjes aan bevestigd kunnen worden? Die metalstuds lijken me niet geschikt om echt zaken aan te hangen toch? Ook zie ik het niet echt voor me dat de zijpanelen van de inbouwkast stevig tegen de metalstuds aan geschroefd kunnen worden. Of zie ik dit helemaal verkeerd?

-Hoe kan ik het beste de kast planken integreren, eerst de basis van de kast (zijpanelen) vastzetten aan alle zijden (ook aan het nog te zetten muurtje) en dan de planken middels legplankdragers integreren? Of is het wellicht handiger eerst de kast te maken, de planken hier al in te integreren, daarna neer te zetten, en daaromheen middels houtskelet/metal studs een muurtje en verdere omlijsting aan de bovenzijde van de louvredeurtjes die ik af kan werken?

-Welk materiaal kan ik het beste gebruiken voor de kast. Eerst neigde ik naar multiplex 18mm, maar mooi multiplex is duur. Ik zou ook grenen meubelpanelen kunnen gebruiken. MDF 18mm is een stuk goedkoper. Zou MDF 18mm ook een goede optie zijn of gaat dit veel te snel doorhangen? De breedte van de kast is circa 85cm. Ik zou op de helft ondersteuners kunnen plaatsen zodat de overhang maar circa 42cm is. Op de planken komen voornamelijk schoonmaakmiddelen, maar ook boxen met kleding van de vrouw.

Ik ben normaal redelijk creatief in oplossingen, maar ik twijfel teveel bij deze op het oog simpele klus wat nou handig is.
Wellicht hebben jullie goede adviezen.

Bedankt!!

Positie-Kast.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wandje kun je maken van houten regelwerk 44 x 44 mm, met 2-zijdig MDF. Eventueel neem je het bestaande traphek op in dit wandje. Legplanken van MDF gaan idd snel doorhangen. Of je neemt dikker materiaal, of je maakt de legplank aan de voorzijde dikker en plaats stroken multiplex aan de onderzijde.

Vergeet niet om een net kozijn te plaatsen met een deur erin. Hiervoor zul je aan de kant van de bestaande deur een kort wandje moeten maken, anders botsen de deuren te snel.
 

BasGoed

  • #3
@Walker, bedankt voor je snelle antwoord.

Je stelt dus voor middels 4x4’s het richelwerk voor het muurtje te maken en dan 2zijdig te bekleden met MDF. Waarom ook aan de buitenzijde? Is MDF net zo makkelijk te stucen als stucplaat/gipsplaat? Of zou je MDF voor de buitenzijde nemen omdat het goed te lakken is en dit dan als muurlook te nemen?

Ik heb inderdaad nagedacht over het traphekje, het liefst verwijder ik deze en begin ik hier al met de kast, het nadeel is dat we nog in beraad zijn om een extra verdieping op deze woonlaag te plaatsen (drive in woning, plat dak), waardoor er een trapgat boven komt van waarschijnlijk dezelfde afmeting. Mogelijk komt het nieuwe trapgat dan in de knoei met de kast, al weet ik dat niet zeker. Theoretisch zou het hetzelfde trapgat moeten kunnen worden dus dan maakt het eigenlijk niet uit, omdat het traphek ook net buiten het trapgat staat.

Goeie tip mbt de legplanken. Ik zit toch te denken aan meubelpanelen of multiplex/underlayment ivm de stevigheid.

Verder goeie tip mbt het kozijn. De Louvre deurtjes kunnen inderdaad niet gescharnierd worden vanaf de muur bij de bestaande deur, dan is er te weinig ruimte. Zou je van het houten richelwerk gewoon een kozijntje maken of zou je een echt houten kozijn kopen en deze erin plaatsen?

Wat zijn de voor en nadelen van het richelwerk als kozijn houden voor de simpele Louvre deurtjes?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu