Hulp met glaslatten

Edd1

  • #1
Beste klussers. Ik ben bezig met het vervangen van de glaslatten en houtrot want ik wil de kozijnen gaan schilderen. Maar ik weet niet welke glaslatten ik moet gebruiken. Het gaat grotendeels om kozijnen met enkel glas waarvan de glaslatten, met name de onderste glaslatten rot zijn. Het waren van die driehoekige glaslatjes. Er is 15 a 17 mm ruimte op het raamkozijn zelf tot aan het raam. Ik denk dat dit de sponning ruimte is?

Ik heb glaslatten gezien bij de bouwmarkten met zulke breedte. Mogen de glaslatten ook dunner of dikker zijn kwa breedte? Moet de onderste glaslat altijd een neus glaslat zijn ? of ventilatie glaslat? of mag het gewoon een standaard glaslat zijn? Wanneer gebruik je ventilatie glaslatten? Alleen bij dubbelglas? De meeste ramen in me huis zijn enkel glas. Ik heb alleen beneden wel dubbel glas waarvan de onderste glaslat van aluminium is met een rubber strip. Die wil ik wel vervangen met een neus glaslat. Dat is gewoon mogelijk?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

116720384_3163294347092905_1627722140144497946_n.jpg
116796136_715060306000578_2953391293057969200_n.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De eerste foto staan geen glaslatten maar daar is stopverf of stoppasta gebruikt.
Ventilatie of komo latten worden niet meer gebruikt, onder een neuslat toepassen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De onderste glaslat is altijd ventilerend. Hiervoor werd vroeger een ventilatielat gebruikt, tegenwoordig is dit een neuslat (op 5 mm dikke blokjes). Ze dienen dus hetzelfde doel, alleen is de neuslat een verbeterde versie van de ventilatielat. De ventilatielat ventileerde te weinig doordat de halve maanvormige openingen verstopt raakten door spinnenwebben en ander vuil.

De sponning is de diepte van de uitsparing in je kozijn waar het glas in valt. Bij dubbel glas heb je minimaal nodig 4 mm glasband binnenzijde + dikte van het dubbel glas + 4 mm glasband buitenzijde + glaslat. Het mooiste is (vind ik) als de voorkant van de glaslatten gelijk valt met de voorkant van het kozijn.

De maat van de glaslatten hangt dus af van de ruimte die je over hebt. Als de glaslatten niet uitsteken buiten het kozijn zit je goed.

De onderste “glaslat” van de foto is geen glaslat maar stopverf.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Gelijk is ongelijk.
Daarvoor zijn er glaslatten met een sponning.
Bij de sponningen waar nu stopverf inzit, zal de glaslat wel uitsteken, de sponning is te ondiep.
 

Abster

  • #5
Zouden opdekglaslatten een oplossing kunnen zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dan moet er wel een sponning inzitten die diep genoeg is, dat wordt ook maatwerk.
 

Kluskoppel

  • #7
Mooi moment om er dubbel glas in te (laten) zetten? Glas zelf is niet eens zo duur, het is meer de montagekosten. Het wordt nu toch al best een klus, ik zou het dan gelijk goed aanpakken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Opdekglaslatten zijn niet altijd even fraai om te zien. Maar dat is uiteraard een persoonlijk iets.

Glaszetten zelf is ook niet heel moeilijk. Het lastigste is het afkitten van de ruit. Veel spullen heb je er ook niet voor nodig: plastic blokjes om de ruit op te zetten, glasband en beglazingskit.
 

Edd1

  • #9
Bedankt voor de reacties. Ik heb de glaslatten gekocht inclusief neuslatten. Hoeveel nagels, of om de hoeveel cm moet je een nagel in de glaslat bevestigen? en hoeveel cm vanaf de kant?

Welke blokjes kan je het beste gebruiken om onder de neuslatten te plaatsen? Zijn ze te krijgen bij de bekende bouwmarkten? Iemand een tip? Hoeveel blokjes moet je onder de neuslatten zetten en om de hoeveel cm?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #10
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik heb neuslatblokjes gekocht via internet bij Comb*fit. Het zijn zwarte rechthoekige blokjes van 5 mm dik met in het midden een schroefgat.

Ik heb het hart op 5 cm van de kant geplaatst. De rest op maximaal 20 cm hart-op-hart daartussen.

Monteren met RVS glaslatschroeven (van het merk Sp*x). Om het monteren van het geheel wat te vergemakkelijken heb ik de gaten in de neuslat voorgeboord, de blokjes met 2 druppeltjes beglazingskit vastgeplakt onder de neuslat en de glaslatschroeven een stukje in de gaten gedraaid. Je kan de neuslat dan makkelijk monteren, zonder dat de blokjes wegschuiven.

Er zijn ook blokjes te koop die je vastplakt of klemt in de geboorde gaten in de neuslat, maar die blokjes zijn vrij klein en dat geeft minder stevigheid bij montage.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu