Houten vloer na-isoleren

SanderBash

 • #1
Hallo klussers,

Dit is mijn eerste post op dit forum, maar ik heb al vele behulpzame topics gelezen, waarvoor dank. Mijn naam is Sander, 25 jaar en sinds een half jaar woon ik met mijn vriendin in een jaren 30 huis.

Dit huis heeft een aanbouw met plat dak, 2 lichtkoepels van 90x90 cm, ramen over de volledige breedte (+- 6 meter) en wordt vrij koud in de winter en warmt nu in het voorjaar ook redelijk op.

We willen deze aanbouw langzaam wat comfortabeler maken (naargelang tijd en budget). Vooral de vloer is erg koud. Ik ben in de kruipruimte geweest, die kurkdroog is en vrij hoog. De vloerbalken zijn 16cm hoog en 60 cm HOH. Er is +- 8cm dikke glaswol aangebracht, maar ik zou de vloerisolatie willen verbeteren, ik zat te denken om de oude isolatie weg te halen en 18,5cm glaswol (Rd 5,25) aan te brengen. Hierbij zou ik latten op de balken spijkeren om ze voldoende hoogte te geven.

Nu zit ik te twijfelen of ik inderdaad de oude isolatie (die niet overal even netjes zit) weg zal halen en volledige dikte nieuwe isolatie aan zal brengen. Of zal ik extra glaswol op de huidige glaswol aanbrengen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #2
  Als het huidige glaswol nog goed is, en juist aangebracht is (vocht!) kan je laten zitten.

  Voordeel van laten zitten is dat je kosten bespaard op nieuw materiaal en niet hoeft te verwijderen/af te voeren. Nadeel kan eventueel zijn dat 2 lagen lastiger aan te brengen zijn.

  Deze afweging dus even maken
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Dat is een forse isolatiewaarde. Ben je van plan de muren en dak nog hoger dan dat te isoleren? Anders mag het best ietsje minder.

  Als er goed hoogte is, kan je er ook thermokussens onder hangen. De bestaande isolatie zou ik inderdaad ook laten zitten als deze netjes eruit zien (geen schimmel en weinig kieren).
   

  SanderBash

  • #4
  Beste Job en IJkenhout,

  Bedankt voor jullie inbreng, oude isolatie zal ik nog eens goed inspecteren en laat ik zitten als het in orde is. Er zit nu geen dampopen folie aan de 'koude' kant, is dat wel aan te raden?

  @IJkenhout:
  Het is redelijk hoog, ik heb inderdaad wel naar thermokussens gekeken, maar de isolatiewol van de bekende stucmortel fabrikant leek mij gemakkelijker te verwerken. De spouw is naar verluidt geïsoleerd. Het dak ook meen ik te hebben gezien bij het openen van een centraaldoos, het lijkt dus een 'koud' dak. We gaan waarschijnlijk dit jaar nog de dakbedekking vervangen, heeft het dan nut om daar ook nog een laag isolatie aan te brengen?

  Ik zou het vooral fijn vinden om de grote temperatuurschommelingen uit de ruimte te halen. De vloer kan ijzig koud zijn, maar nu met de zon op het dak (met 2 lichtkoepels) wordt het soms ook onaangenaam warm. Ik heb het idee dat er wel geïsoleerd is, maar niet van harte.

  Wat voor isolatiewaarde zou je aanraden voor de vloer? Meer richting 4-4,5?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  De nieuwbouwisolatiewaardes zijn vloer 3.5, wand 4.5 en dak 6.0. En dat zijn uitstekende waardes. Het glas is dan veruit de zwakke plek. Hoger dan 6 heeft alleen zin bij een totaalplan.

  Zorg verder voor een goede kierdichting. Dat is nog véél belangrijker dan de isolatie.

  Een folie onder de vloerisolatie is nodig als de isolatie zelf niet is voorzien. Glaswol is heel open van structuur, de warmte mag niet uit de isolatie waaien.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu