Houten vloer isoleren, zit al reflecterende noppenfolie

Timoklust

 • #1
Beste klussers,

Graag zou ik jullie om raad willen vragen over hoe ik het beste mijn vloer kan isoleren. Ik heb al het een en ander bij elkaar gezocht (oa op dit forum), maar kom er niet helemaal uit.

Situatie:
- Oud huis, gebouwd rond 1900, oppervlakte van zeg ong. 35m2 met 3 kleine kruipluikjes
- Houten vloer, die ligt op houten balken (die om de 40cm) liggen die weer in de muur zijn verankerd
- Zandgrond, daarop heb ik PE folie gelegd (ivm vocht en radon gas). Er lopen ook aantal radiatorbuizen, deze heb ik geisoleerd.
- Onder de houten vloer is noppenfolie met reflecterende laag gemonteerd (reflecterende laag zit aan de onderkant).
- Vloer is max 70 cm hoog (tussen de balken), daar kun je bij de balken 16cm vanaf halen (hoogte van de draagbalken).
- Vochtigheid % ligt ongeveer op … % en er zijn denk ik voldoende ventilatiegaten aanwezig

Wat ik denk:
- Zo dik mogelijk, dus max 16 cm, steenwol tussen de balken plaatsen (ik dacht steenwol enkel omdat het minder irriterend is dan glaswol). Iets dikker afsnijden, zodat ik ze er tussen kan duwen en ze hopelijk al redelijk kan blijven zitten. Vervolgens iets van touw ofzo tussen de balken bevestigen om de isolatie op de plek te houden.

Vragen:
- Denken jullie dat ik de noppenfolie weg zou moeten halen, vanwege de reflecterende laag? Of juist laten zitten?
- Ik ben vooral bang voor vocht in combinatie met de houten balken, dat het bijvoorbeeld gaat rotten. Denken jullie dat ik daar nog andere acties voor kan nemen (ik ga al voor de zekerheid extra ventilatiegat maken), of moet ik het gewoon na half jaar ofzo eens checken hoe hout er dan bij zit bij een isolatieplaat? Ik begreep dat luchtzakken ook een optie zijn (die kunnen goed tegen vocht), echter lijkt me dat werk te nauwkeurig en zetten die nogal ver uit, waardoor mocht ik iets in de kruipruimte moeten doen dan kan ik er niet meer bij of maak ik de luchtkussens stuk.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Die noppenfolie ligt aan de warme kant van de isolatie dus op de juiste plek. Voor vocht geen angst.
  Als je wil checken dan op dagen dat het koud is hoe kouder hoe beter. In die periode zou je dat moeten waarnemen. Opzich nog geen probleem, als alles wat nat is geweest moet zo snel mogelijk droog worden.
   

  Bernhard

  • #3
  Omdat je CV-buizen in de kruipruimte lopen is een goed alternatief het isoleren van de fundatie. Deze isolatie moet dan aan de buitenzijde van de fundatie worden aangebracht. Hiermee wordt de temperatuur van de fundatie en de onderkant van de boven liggende muur hoger. Dus ook minder afkoeling van de kruipruimte. De temperatuur in de kruipruimte zal redelijk hoog zijn. De noodzaak voor het isoleren en de voordelen zijn dan nihil. De temperatuur in de kruipruimte moet het handvat zijn voor de beslissing wel of niet isoleren. bernhard
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu