Houten vloer isoleren - PIR platen toevoegen aan de piepschuim platen?

Karstens02

  • #1
Onze houten vloer op de begane grond is momenteel geisoleerd met 4 cm piepschuim dat tussen de vloerbalken is aangebracht. We gaan een nieuwe houten topvloer aanleggen, dus mooi moment om deze isolatie te verhogen, 4cm piepschuim is niet genoeg eigenlijk.

1) Er is nog veel ruimte tussen de balken. Kan ik PIR platen toevoegen aan de piepschuim platen? Zonde om de oude isolatie weg te doen, en zo kan ik weer iets besparen op de dikte van de PIR, maar wellicht lijdt dit tot vochtproblemen, ook als ik de pir direct op het piepschuim leg (of andersom)?

2) De luchtvochtigheid in onze kamer is best hoog. Dit zou door optrekkend vocht kunnen komen. Ik zou het liefst een dampscherm plaatsen onder de houten vloer, maar we hebben helaas geen kruipruimte, slechts ca 20-30 cm ruimte onder de houten balken. Zijn hier nog andere opties voor? Of is het dubbel alu PIR al dampdicht genoeg?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is er ventilatie in die 25 tot 30 cm ruimte.
 

Karstens02

  • #3
Ja aan voor en achterzijde zitten ventilatieroosters. Er is ook nog een laag schelpen op het zand aangebracht, schijnt vochtregulerend te werken
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het optrekkend vocht? Hoe oud is de woning. Die schelpen zijn waarschijnlijk niet voor niets aangebracht.
Normaal is een laag PIR met aluminium cachering een goede oplossing. Met die platen kan er minder vocht uit de woning naar de kruipruimte stromen.
 

Karstens02

  • #5
Oud, rond 1900. Grondwaterpeil schijnt hier relatief hoog te zijn, maar heb nog nooit water onder de vloer gezien oid. Vorige eigenaar vertelde wel dat deel van de vloerbalken al eens vervangen is, en toen idd als maatregelen tegen het vocht de schelpen zijn aangebracht.

PIR dacht ik dus ook aan. Vraag me alleen af of ik dat wel aan het piepschuim mag toevoegen - of krijg je dan opgesloten lucht, waarvan ik gelezen heb dat dat tot problemen leidt?

En wil mn de vochtigheid in de woonruimte verminderen (dus 'van beneden naar boven'), helpt dat daar ook tegen aangezien er helaas te weinig ruimte is om dampscherm onder de vloer aan te brengen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Toevoegen kan, EPS is behoorlijk damdoorlatend. Direct onder de vloer zo dampdicht mogelijke en naar de kruipruimte toe meer dampopen.

Omdat een warmtestroom van warm naar koud gaat dus van de woning naar de kruipruimte en niet van de kruipruimte naar de woning. De warmtestroom heeft een temperatuur en bevat vocht en dan komt het dauwpunt in beeld. Daar is hier al veel over geschreven.
In ieder geval geen folie aan de onderzijde van het pakket isolatie aanbrengen.

Optrekkend vocht zit in de fundering, staat deze in een natte ondergrond kan het water capillair in de stenen en de voegen omhoog trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu