Houten eetkamerstoel opknappen

NatasjaG

 • #1
Wie heeft tips om deze eetkamerstoelen weer op te knappen? Ik zou ze het liefst een donkerbruine kleur willen geven. Ik ben begonnen met afbijt, maar dat had helaas niet het gewenste resultaat.

Na een hoop schuren komt het blanke hout tevoorschijn maar er blijven plekken in zitten. Moet het helemaal effen zijn voordat ik weer ga lakken/beitsen? Tips zijn welkom, alvast bedankt ☺
IMG20231228151938.jpg
IMG20231228152002.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als je transparant gaat afwerken (dus niet dekkend) dan moet je echt kaal hout hebben. De donkere plekken zullen anders zichtbaar blijven door de beits of lak heen.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Naast schuren zou je ook met een schraapijzer kunnen proberen om de laatste beits eraf te krijgen.
 

NatasjaG

 • #4
Een schraapijzer heb ik nog niet geprobeerd, dankjewel voor de tip.
De stoelen hoeven niet blank te blijven, ik wil ze graag donkerbruin, maar wel nog dat je de nerf ziet, dus niet 100% dekkend. Zou dan alles nog egaal moeten zijn? En wat is dan het beste om te gebruiken, beits of lak?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ja dan moeten ze echt egaal van kleur zijn. De donkere plekken worden anders donkerder dan de rest.
 

NatasjaG

 • #6
Ah helaas, ik had gehoopt dat met een bepaald soort lak dat niet hoefde. Dan heb ik nog flink wat werk
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Als je eerst met een scherpe schrapper de beits / lak wegkrabt doe je de laatste restjes met een schuurpapiertje.

Wat je met 1 haal van een schraapijzer weghaalt kost je 10 minuten schuren.
 
 • Like
Waarderingen: NatasjaG

De Bob

 • #8
Hallo
Kijk uit met een schraap staal, dat u geen vlakke kanten maakt, voorzichtig te werk gaan.
 
 • Like
Waarderingen: NatasjaG

NatasjaG

 • #9
Dankjewel voor de tips!
 

Lampje45

 • #10
De Bob schreef:
Kijk uit met een schraap staal, dat u geen vlakke kanten maakt, voorzichtig te werk gaan.
Daarom gebruik voor dit soort werk ook alleen maar scherven van gebogen glas.
 
 • Like
Waarderingen: NatasjaG

De Bob

 • #11
Ook een goeie mogelijkheid, maar er zijn ook schraap stalen in vele verschillende vormen
 
 • Like
Waarderingen: NatasjaG

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
Is het wel lak en geen olie of was?
Gaat je schuurpapier snel dicht zitten dan is het vaak olie of was en dan gaat lakken een grote teleurstelling worden (ik spreek uit ervaring)
verf wil maar niet drogen

Verder heb je zo te zien een machine gebruikt bij het schuren, pak een zacht schuurblok (kurk oid. maar een stuk piepschuim werkt vaak ook prima), wikkel daar schuurpapier omheen en ga met de hand schuren, eerst met een wat grove korrel en is de verf eenmaal weg dan met een fijnere korrel tot hij echt glad aanvoelt.
 
 • Like
Waarderingen: NatasjaG

NatasjaG

 • #13
Het is volgens mij wel lak, het kale hout is echt kaal zonder laagje erop oid. Ik heb inderdaad een schuurmachine gebruikt, met de hand is echt niet te doen, dan verwijder ik alleen de top laklaag maar niet de kleur.

Ik denk dat ik heel veel geduld moet gaan hebben. En anders kunnen ze nog altijd zwart worden
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
Je kan de stoeltjes ook laten zandstralen. Dan is alle lak er af. Scheelt veel schuurwerk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #15
NatasjaG schreef:
Ik heb inderdaad een schuurmachine gebruikt, met de hand is echt niet te doen, dan verwijder ik alleen de top laklaag maar niet de kleur.
Nieuw stuk scherp schuurpapier gebruiken met evt. een grovere korrel bijv. 180 of 120.
Zit de verf diep in de nerven dan pak ik ook wel korrel 80 of zelfs 60 om de bovenlaag eerst geheel weg te schuren en zodra de nerven beginnen te vervagen stap ik over op fijner schuurpapier maar fijner dan 240 ga ik vrijwel nooit.
Maar denk niet dat je zo'n stoel even in een kwartiertje kaal hebt geschuurd, daar ben je toch wel een paar uur mee bezig om het goed en netjes te krijgen.
Het kan wel heel netjes worden
20230411_201231.jpg

Dit zijn stoelen afkomstig uit een klooster en naar schatting zo'n 200 a 300 jaar oud.
Ook geheel kaal geschuurd, beschadigingen weggewerkt en weer gelakt in de kleur van de tafels en daarna van nieuwe stof voorzien. Denk dat ik per stoel wel zo'n 4 uur bezig ben geweest, dus er is heel wat vrije tijd in gaan zitten om 8 van deze stoelen zo te krijgen.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

NatasjaG

 • #16
Dat ziet er heel netjes uit! Ik denk dat ik me inderdaad flink vergist heb in het werk wat er in gaat zitten. Ik heb nu korrel 60 gekocht, het begint al ergens op te lijken. Mag ik vragen of jij beits of lak hebt gebruikt? Ik wil het alvast op een stuk testen om te kijken of het hout echt helemaal kaal moet, of dat dit voldoende is (op nog wat kleine plekjes na waar ik overheen moet). Ik wil het donkerbruin dus waarschijnlijk meerdere lagen.

IMG20240107115845.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #17
Ik denk dat je nog verder moet schuren want de donkere vlekken (met rood omcirkeld) die je nu ziet gaan zich later aftekenen, ook zie ik in de bovenrand nog een vreemde structuur, het kan door de foto komen maar het lijkt geen natuurlijke structuur van het hout maar meer van het grove schuurwerk.
stoel schuren.jpg

Op de plek waar de zitting komt zie je dat niet en komt het minder precies maar het zou jammer zijn dat je er zoveel werk in hebt gestoken en dat het later toch niet naar je zin is.
Op de plek met groene cirkel gebruik ik vaak een scherp geslepen houtbeitel.
Natuurlijk wel heel goed uitkijken dat je niet in het hout steekt maar leg je de beitel plat op het hout (en heb je hem echt vlijmscherp geslepen) dan kun je er gewoon laagjes verf afsteken en de laatste restjes wegschrapen.

Ik heb beits in de kleur palissander gebruikt.
Dit dus ook in meerdere lagen opgebracht tot de gewenste kleur is bereikt (in dit geval 3 lagen) en tussendoor telkens weer glad geschuurd.
Dan nog een keer lichtjes opschuren en voorzien van 2 lagen blanke lak voor de bescherming en omdat ik de houtstructuur ook nog zichtbaar wilde houden.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

NatasjaG

 • #18
Dankjewel voor de uitgebreide tips weer, hier ga ik mee aan de slag! Ik heb inderdaad alleen nog maar met de grove korrel geschuurd, daarna moet ik alles nog met een fijne korrel langsgaan, dan zal hopelijk die structuur ook gladder/minder zichtbaar worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #19
Overweeg ook om de stoelen te laten zandstralen. Dan zijn ze ook helemaal kaal.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #20
Mijn tip volg bij het schuren de structuur van het hout, het lijkt er op dat je er nu schuin op de houtnerf geschuurd hebt met als gevolg de vreemde structuur.
Schuur je met de houtnerf mee dan krijg je dit niet, nu moet je flink schuren om dat weer onzichtbaar te maken.

Laten stralen kan ook maar iets laten doen is dan wel minder werk maar kost ook geld en persoonlijk ben ik dan liever een uurtje langer aan het schuren en dat ik kan zeggen dat ik het geheel zelf heb gedaan en ook geen beschadigingen van een ander hoef weg te werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu