Hotel/wisselschakeling

Herrald

  • #1
Hallo,

Ik heb een afbeelding bij gevoegd over een schakeling met uitleg.

hoe is de aansluiting ik heb al gezocht en gegoogled maar zonder resultaat.

alvasy bedankt.




[/i][/u][/quote][/code][/list]
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Bij de enkele wisselschakelaar heb je een klem die anders gemerkt is dan de andere twee (rode kleur, pijl, letter L). Laten we die "middencontact" noemen. Ik weet niet of er een officiële naam voor bestaat. De dubbele wisselschakelaar heeft twee middencontacten.

Eerst ga je bepalen welke van de vier zwarte draden in de doos voor de tweede schakelaar naar de binnen- en buitenlamp gaan. Dit kun je testen door alle vier draden om de beurt te verbinden met de bruine en te kijken welke lamp er dan aan staat. Ga veilig werken: Stroom eraf, verbinding met de eerste zwarte draad maken, stroom weer aanzetten en zo voor de overige drie. Ga de draden die naar de lampen merken met plakband in verschillende kleur.

De zwarte draad naar de binnenlamp op het middencontact van de linker helft van de schakelaar, de niet gemerkte zwarte draden op de andere twee klemmen van de linkerhelft.
Op de rechterhelft, de bruine draad op het middencontact en de zwarte die naar de buitenlamp gaat op een van de overige. Een klem blijft leeg bij deze schakelaar.

Op de enkelvoudige wisselschakelaar bruin op het middencontact en de twee zwarte draden op de andere twee klemmen.

Succes.
 

@$T

  • #3
Kijk eens boven aan dit forum. Daar staat STICKY/hotel/wissel/kruisschakeling. Ik denk dat je daar wel iets wijzer word.
 

Herrald

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Heb het gister aangesloten en het is gelukt.

Herrald
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu