Hotelschakeling wisselschakeling

Mark_a

  • #1
Hallo,

Ik heb de zoekforum al gebruikt en ben bij diverse onderwerpen over een hotelschakeling (of wisselschakeling) geweest, maar ik kom er niet uit in mijn situatie en dat is de volgende.

Ik heb 2 schakelaars die 1 lamp bedienen (of eigenlijk bediende) ik heb namelijk de bestaande opbouw schakelaars vervangen door inbouw en de draden omgegooid.

Nu heb ik dus 2 schakelaars.

Schakelaar 1:
1 Groene en 2 zwarten draden

Schakelaar 1 heeft 'bovenaan' 1 aansluiting en onderaan 2.
De groene draad heb ik bovenaan gedaan de 2 zwarte in 2 aparte ingangen onderaan.

Schakelaar 2 (identiek aan schakelaar 1):
3 zwarte draden

De drie zwarte draden hebben ieder een aparte ingang.

Nu kan ik bijvoorbeeld het licht bij schakelaar 1 aanzetten en bij schakelaar 2 uitzetten. Dan kan ik hem echter vervolgens niet meer aanzetten bij schakelaar 1.

Wat gaat er mis?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Waarschijnlijk zijn er bij schakelaar 2 twee zwarte verkeerd aan gesloten. De zwarte naar de lamp moet op het moeder contact, de twee zwarte van schakelaar 1 op de twee wissel contacten. Dan zou het correct moeten werken.
 

Mark_a

  • #4
Ik heb de schema's ook gezien en moet zeggen dat ik daarvan niet zoveel snap of tenminste niet hoe ik het aan moet sluiten op mijn schakelaar.

Ik heb gisteren bij de 2e schakelaar alle mogelijke combinaties geprobeerd maar niets werkte. Moeten in de 2e schakelaar wel alle draden apart?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Alle draden moeten idd apart. Bruin moet op het moedercontact van schakelaar 1, 2 zwarte van de wisselcontacten van schakelaar 1, naar de wisselcontacten van schakelaar 2, zwart naar de lamp op het moeder contact van schakelaar 2. Bekijk de schakelaars even goed om te zien wat het moedercontact is en wat de wisselcontacten zijn.
 

Falderalf

  • #6
Je zegt dat je de groene (fase) op de bovenste en de 2 zwarte op de onderste gedaan hebt. Dit geldt niet altijd. Dat ligt aan het merk en type schakelaar. Wat wel geldt is dat:
De fase moet op het P-contact zitten, te zien aan een "P" achter de schakelaar (vaker ook met rood gemerkt)
Op de overige contacten de zwarten.
Wat betreft de andere schakelaar: De zwarte schakeldraad wat naar de lamp gaat moet op de "P" (het moedercontact, rood gemerkte aansluiting)
Ik denk dat je niet kunt zien welke van de zwarte draden dit is, dan geld proberen, telkens een andere zwarte draad op dit contact.
De overigen naar willekeur op de andere contacten.
Let wel telkens op dat je bij het werken aan de schakelaars de spanning uitschakelt. Bij goede werking kun je, ongeacht de stand van de schakelaars, de verlichting schakelen.

Succes!
 

Mark_a

  • #7
Ik zou even een foto proberen te maken want ik zie namelijk geen P staan. In ieder geval al bedankt voor alle hulp.
 

Mark_a

  • #8
Ik heb even 2 foto's gemaakt. Het is heel moeilijk om er duidelijk iets van te maken misschien kunnen jullie er iets mee.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Upload je foto eens normaal op klusidee(grijze link boven het antwoord scherm)
En als je foto,s post post dan scherpe foto's ik zie nl nagenoeg niets behalve......

Een schema, deze staat op de schakelaar, in de eerste foto staat in het midden van de schakelaar een pijl, die wijst een wisselcontact aan.

Op de tweede foto kan ik nog net iets van een schakelaar teken herkennen dus ik neem aan dat Het P contact ook wel aangegeven staat.
 

Mark_a

  • #10
Ik heb gestuurd dat het heel moeilijk is om een duidelijke foto te maken. Ik heb er 15 gemaakt, met een speciale stand voor dichtbij, maar duidelijker gaat niet lukken sorry.

Maar in ieder geval ik dacht dat dit normaal was, omdat het bij de meeste fora op deze manier wordt gedaan doe het volgende keer anders.
 

Mark_a

  • #11
Figuur bijgevoegd van het schema.

Is het zo dat ik de groene draad linksboven moet plaatsen (dus bij het contact wat overeenkomt met het schema).


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ja groen gaat naar het contact 2 zwarte draden op de andere 2 ,tenzij de 2e schakelaar ook een groene draad heeft.Want dan krijg je een heel ander schema.
 

Mark_a

  • #13
Okee en het contact wordt dus aangegeven met het teken wat linksboven zit? De andere schakelkaar heeft 3 zwarte draden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Idd groen moet op dat contact.
 

Mark_a

  • #15
Dank het is gelukt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu