Hotelschakeling of wisselschakeling?

BartReason

  • #1
Ik heb twee oude schakelaars van de gamma (creme kleurig) vervangen door twee nieuwe schakelaars van de gamma (wit) en de draden (in ieder geval boven aan de trap) weer zo aangesloten zoals ze waren.

Situatie:
1 lamp, twee schakelaar (1 boven en 1 onder aan de trap)
Wissel schakelaar boven aan de trap heeft 1 bruine en twee zwarte draden
Wissel schakelaar beneden heeft 3 zwarte draden

Nu is het zo dat wanneer de schakelaar boven 'uit' staat, ik de lamp vanaf beneden niet meer 'aan' kan zetten. Staat de lamp aan doordat ik deze boven 'aan' heb gezet, dan kan ik hem vanaf beneden 'uit' en 'aan' zetten. Maar onafhankelijk van elkaar kan ik de lamp niet 'aan' zetten.

Ik heb alle mogelijke combinatie beneden wel uitgeprobeerd maar of het werkt helemaal niet of ik kom met eerder geschetste situatie te zitten.

kan iemand mij hier van raad voorzien?

Alvast bedankt in ieder geval[/list]
 

StefanD

  • #2
Dit noem je een hotelschakeling, opgebouwd uit 2 wisselschakelaars:

De twee zwarte draden van boven gaan naar de schakelaar beneden. Je moet dus weten welke 2 van de 3 draden dat zijn. Onderling mag je die 2 verwisselen. De 3e zwarte draad beneden gaat naar de lamp.

Tevens moet je er op letten dat je de schakelaars juist aansluit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is geen hotelschakeling.

Het getoonde schema is een wisselschakeling, wel het juiste schema voor je probleem alleen niet de juiste naam.

Jij hebt een draad verwisseld op de bovenste schakelaar.
De zwarte draad naar de lamp zit op een wisselcontact, die moet op het P contact.
 

BartReason

  • #4
Thanks voor de toelichting so far.

@ The headhunter: maar op de P komt toch de bruine draad? Ik nam dat aan omdat bij de oude schakelaar de bruine draad aangesloten was op een ingang met zo'n rood hendeltje...Too stupid?

Zoals je wellicht ziet heb je hier te maken met een echte hobby klussert :lol:

Alvast bedankt alweer!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Als je bij de schakelaar boven de bruine draad op P hebt en dezelfde bruine was eerder op het contact met het rode hendeltje, dan is deze schakelaar hoogstwaarschijnlijk goed aangesloten. Kijk voor de zekerheid dat er geen draad uit is geschoten.

Ga nu bij de schakelaar beneden de draden merken met nummers 1, 2 en 3. Vervolgens alle drie proberen op het P-contact (steeds de overige aansluiten aan de andere twee klemmen). Een van die drie mogelijkheden zou het moeten doen.
 

@$T

  • #6
Headhunter schreef: Dat is geen hotelschakeling
Beste Headhunter dit is weldegelijk een hotelschakeling. Het feit dat jij er misschien nooit van gehoord heb wil niet zeggen dat het ongebruikelijk is om het zo te noemen. Als bijlage een bladzijde uit licht en krachtschakelingen van S.Mahler. Lees de tekst er maar van!
 

BartReason

  • #7
@Tom345: ik heb die methode gister toegepast met A,B,C...en ik bleef dezelfde situatie houden: of het werkte helemaal niet of zoals reeds eerder geschetst, maar in ieder geval nooit onafhankelijk van elkaar :(

Daarnaast heb ik gister nog twee andere schakelaars die 1 lamp bedienen, draad-voor-draad overgezet (rode hendel=bruin) naar de nieuwe schakelaars en kreeg in precies dezelfde situatie...

Misschien dat de één boven en twee beneden aansluitingen per type schakelaar verschillen?
 

StefanD

  • #8
Ik denk dat Headhunter wel gelijk heeft. Op Wikipedia staat:
In de volksmond wordt een wisselschakeling vaak hotelschakeling genoemd. Deze term slaat echter op een andere schakeling, namelijk de zogenaamde slaapkamerschakeling, waarbij drie wisselschakelaars worden toegepast om maximaal een van de twee lampen in te schakelen. Deze vindt zijn toepassing met name in hotels en is bedoeld om te voorkomen dat beide lampen (bijvoorbeeld de kamerverlichting en een lamp boven de wastafel) langdurig tegelijkertijd branden en zodoende energie te besparen.
Was voor mij ook nieuw. Weer wat van dit forum geleerd dus :D
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ik ben niet blind maar dat stuk text is niet te lezen.

Een hotel schakeling heeft 3 schakelaars.

De 2 in wisselschakeling en met de 3e selecteer je welke lamp die aan het plafond of die boven de watafel.

Dat was gebruikelijk in een hotel om energie te sparen in de begindagen van het elektrisch licht.

Dat deze term jaren misbruikt word voor een wisselschakeling en dat daardoor 99% van NL. dat beschouwd als de juiste benaming kan ik niet helpen.
 

StefanD

  • #10
Als het niet goed werkt, dan heb je de draden verkeerd op de schakelaars aangesloten. Je moet weten wat het vaste contact is en welke 2 de wisselcontacten zijn. Meestal staat dit aangegeven op de verpakking.

Je kunt het eventueel nameten met een multimeter: Je zet de pennen op 2 verschillende contacten en schakelt de schakelaar. Als je in beide standen géén contact maakt, dan heb je de wisselcontacten te pakken. (Wel meten zonder aangesloten draden)
 

@$T

  • #11
Goed dat er iemand tot die ene prcent hoort :D
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Beneden:
bruin op rood en 2xzwart op de andere.

Boven : lamp op rood. beide wisseldraden op de overgebleven contacten.
 

BartReason

  • #13
Thanks allemaal. Het is inmiddels opgelost met jullie hulp! Ik heb boven de bruine draad verwisseld met (de rechter) zwarte draad en toen werkt het wel. Er zit dus blijkbaar een verschil in aansluiten tussen twee (ogenschijnlijk) dezelfde schakelaars bij de gamma!

Tot een volgende keer...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Bedankt, voor het terugmelden dat het gelukt is. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu