Honeywell Evohome - weersafhankelijke regeling - moduleren?

Kjmeijer

  • #1
Onze installateur heeft afgelopen voorjaar een Nefit Topline ketel met weersafhankelijke regeling geinstalleerd. We hebben radiatoren met thermostaatknoppen en vloerverwarming, welke wordt aangestuurd door het Honeywell Evohome systeem. De radiatoren gebruiken we in principe niet, tenzij het 's winters echt koud wordt (we wonen in het buitengebied).

Waar we tegenaan lopen: de nachttemperatuur (18 graden) en de dagtemperatuur (20,5 graden) worden niet of nauwelijks gehaald. Zeker met de nu koude nachten is het 's morgens 16,5 graden en als het overdag ook fris is dan hebben we pas in de loop van de middag een temperatuur van net 20 graden.

De installateur is al een paar keer geweest en is met watertemperaturen aan het experimenteren, maar tot dusver geen enkele verbetering. Nu zit ik op internet te zoeken en daardoor rijzen de twijfels of de gebruikte apparatuur wel goed op elkaar af zijn gestemd.

- Is Evohome wel zinvol i.c.m. een weersafhankelijke regeling?
- Nefit werkt niet met Open Therm. Geen mogelijkheid om te moduleren?
 

Xr8

  • #2
Een Nefit moduleert wel degelijk. Ten eerste en in grootste mate op zijn aanvoer en retour sensoren. Met een bijpassende moduline thermostaat zal deze dit ook doen op basis van ruimtetemperatuur. Eea wel op basis van ruimteregeling. Bij een WA regeling wordt in de regel geen rekening met de ruimtetemperatuur gehouden.

Nefit heeft zijn eigen modulerende thermostaten en werkt met een eigen protocol. Een opentherm thermostaat zal inderdaad niet functioneren op deze ketels. Elke aan/uit thermostaat kun je zo monteren. Je dient deze wel op de juiste aansluitingen aan te sluiten, evenals een moduline.

Het evohome systeem ken ik niet. Honeywell ondersteunt normaal het opentherm protocol en niet het Nefit protocol.

Dat de temperatuur niet gehaald wordt kan door een foutieve aansluiting van het geheel komen. Door niet geheel juiste instellingen van de WA regeling, of door een te lage temperatuur van de verdeler instelling.

Succes.
 

Speedypul

  • #3
Uit uw verhaal maak ik op dat u waarschijnlijk naast het c.v. toestel of in een vertrek een moduline 300 heeft hangen, die de c.v. ketel weersafhankelijk laat draaien op een dag en eventueel nacht c.v. temperatuur.
Daarnaast gebruikt u de evohome als naregeling, ervan uitgaande dat deze niet op de thermostaat aansluiting is gemonteerd in de ketel!. (maar eventueel via het externe schakelcontact).
Indien de evohome ook op een themostaat aansluiting is aangesloten overruled deze de weersafhankelijke regeling!
Tevens moet u ervan uitgaan dat de evoregeling geen aanwarm vervroeging kent. (zover ik de informatie van het systeem heb bekeken)
Dit in kombinatie met vloerverwarming maakt dat het wel lang duurt als u een nachtverlaging gaat instellen met vloerverwarming.
Ga ervan uit dat installateur voetpunt van de stooklijn al iets opgetrokken heeft
 

Bernhard

  • #4
Stuurt de Evohome zowel de vloerset als de radiatoren?
In het menu van de evohome, in de display, is een knop die de ruimtetemp instelling continue verlaagd met een paar graden.
Deze instelling is te zien maar je moet het wel weten, deze instelling is in het begin niet opvallend. Mogelijk dat dit kan helpen.
mvgr Bernhard
 

Kjmeijer

  • #5
Bedankt voor jullie snelle reacties.

Het is inderdaad zo dat er een aparte Nefit thermostaat naast de ketel hangt, die de ketel weersafhankelijk aanstuurt. Er is geen (kabel)verbinding tussen de ketel en de Evohome. De Evohome stuurt uitsluitend de vloerverwarming aan.

Zojuist heb ik op de Evohome zowel de dag- als nachttemperatuur op 20 graden ingesteld, wellicht geeft dat verbetering. Aan de andere kant denk ik niet, want de nachttemperatuur stond op 18 graden ingesteld en het was vanmorgen om 8.30 uur slechts 16,5 graden.

Probleem is dat ik simpelweg geen verstand van deze materie heb en ik dus afhankelijk ben van een installateur.
 

Kjmeijer

  • #6
Bernhard schreef:
Stuurt de Evohome zowel de vloerset als de radiatoren?
In het menu van de evohome, in de display, is een knop die de ruimtetemp instelling continue verlaagd met een paar graden.
Deze instelling is te zien maar je moet het wel weten, deze instelling is in het begin niet opvallend. Mogelijk dat dit kan helpen.
mvgr Bernhard
Dat is de zogenaamde "ECO" stand en die staat uit, dus dat is het niet.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Wanneer de thermostaat op 18 graden staat ingesteld, kan het in principe niet kouder worden dan die 18 graden.
De Evohome hangt in de woonkamer?? (ik ken dit ding totaal niet)
Dan zal de Evohome enkelt en alleen de klep van de vvw open en dicht sturen , ga ik vanuit.

Zoals ik het lees zal de Moduline, die naast de ketel hangt, de warmtevraag moeten creeèren. De moduline zal in dit geval het probleem geven, mogelijk schakelt deze in de nacht naar een lagere temperatuur?
 

Speedypul

  • #8
Uw thermostaat hangt dus naast het toestel, waarschijnlijk is de nachtverlaging dus ook als weersafhankelijk ingesteld, als dit zo is mag in het klokprogramma de T1 temperatuur niet gebruikt worden daar de ketel dan enkel inkomt zodra de vorstbeveiligingsgrens benadert word!
Als eventuele nachtverlaging dient dan T2 gebruikt te worden voor de nacht en T3 (en eventueel T4 voor de dag).

Tevens kunt u eventueel wat parameters wijzigen in moduline 400.
U moet dan naar het service menu gaan en daar binnen geraken met de code.
Voordat u instellingen gaat wijzigen schrijft u deze op (makkelijk als u het terug wilt zetten)
In het service menu kunt u de PID 1 wijzigen in 2. (ketel stookt rustiger op)
Tevens stelt u in dat er volgens de vloerverwarmingsstooklijn gestookt dient te worden met een maximum van 60 graden.
De thermostaat dient dus te staan op Weersafhankelijk.
Max Aanvoer temperatuur 60 graden.
Minimum aanvoer temperatuur 25 graden (30).
Ruimte invloed 0.
Type nachtverlaging op Buitentemperatuur.
Tevens dient u er zorg voor te dragen dat in het klokpragramma het temperatuur niveau T1 in het geheel niet gebruikt word.
Als u een nachtverlaging wilt toepassen dient u T2 te gebruiken, en voor de dag T3.
Het kan zijn dat als de radiatoren zijn berekent op een afgifte van 80/60 u bepaalde vertrekken slecht op temperatuur kunt krijgen zodra u deze wilt gebruiken, dan dient u de stooklijn om te zetten naar Radiatoren en de max temp te verhogen naar 80 graden.

Toch moet ik u erop wijzen dat deze instellingen in overleg met uw installateur uitgevoerd dienen te worden!
 

Chathanky

  • #9
Moduleren kunt uw wel vergeten bij een weersafhankelijke regeling.
De Nefit ketel zal enkel moduleren als de weersafhankelijke regeling wordt gebruikt van Nefit zelf.
De ketel zou enkel moduleren met een aan/uit ruimtethermostaat op de ingestelde keteltemperatuur.

Je moet de ketel een setpunt geven als die bereikt is gaat de ketel moduleren op dat setpunt. Een weersafhankelijke regeling heeft een variabel setpunt. Een weersafhankelijke thermostaat die kan comuniceren met de ketel kan dat setpunt veranderen.
In jou geval moet je de ketel een setpunt geven op de ketel zeg dat je 70 graden instelt. Dan blijft dit vast staan. De ketel zal in alle gevallen dan zo snel mogelijk 70 graden aan proberen te maken.
Een externe wa regeling kan enkel de ketel doen afslaan als er 40 graden gevraagd wordt. Dan wacht de thermostaat netjes totdat de temperatuur weer onder de 40 graden komt.

Dat het laat warm wordt komt door de traagheid van de vloerverwarming. Als de vloer afgekoeld is duurt het een tijd eer deze weer warm is. De traagheid kan verder verschilldne oorzaken hebben.
De ketel kan zijn retourwater maximaal 20 graden opwarmen. Het kan zijn dat de ketel traag van start gaat als je enke de vloerverwarming gebruikt. Eer de vloer wat warmer water terug stuurt naar de ketel kan lang duren. Dit kan versterkt worden als het toch al lauwe water niet voldoende is om direct de gewenste aanvoertemperatuur aan te maken die ingesteld is van je thermostaatkraan.

Probeer eerst eens wat radiatoren bij te zetten om te zien of dit verbetering geeft en je woning sneller op temperatuur komt.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
Het EVO-home systeem kan idd niet op de nefit modulerend aangesloten
worden, ook al heb je 2 verschillende versies van het EVO-home, dit
omdat de nefit geen open-therm heeft.
Op dit moment gebruik je de Moduline 400 als aansturing voor de ketel
en het evo-home voor de aansturing van de vloerverwarming, maar wie
bepaald nu de temp. in de kamer? het kastje van het evo-home of de
knop van het evo-home die op de vloerverwarming zit?? dit kan je dus
instellen :roll:
Nu weet ik ook niet de reden van het weersafhankelijk stoken, maar het
is dus mogenlijk om een ontvanger van het evo-home bij de ketel te
plaatsen, en die hem dan aan te laten sturen, daardoor word de moduline
400 overbodig, maar dan heb je dus ook geen weersafhankelijk meer.

Zorg in iedergeval dat de kloktijden van het evo-home overeenkomen
met die van de moduline....en kijk ook even op de vloerunit op wat voor
watertemp. deze staat, als die al op 25 graden staat zal het nooit snel
warm worden, zet het ergens rond de 35/40 graden :wink:
 

Kjmeijer

  • #11
Nou, de installateur is zojuist weer geweest en hij heeft de Nefit thermostaat anders ingesteld: 's nachts 18 graden en overdag 23 graden. Als het morgenochtend weer onder de 18 graden in huis is dan moeten we weer contact opnemen.......

Vanmorgen heb ik ook met Nefit gebeld en die sturen pas iemand als de betrokken installateur dat initieert.
 

Kjmeijer

  • #12
Eergisteren werd het weer niet warm in huis. Gisteravond is de installateur weer geweest en is hij wederom met temperaturen aan het sleutelen geweest: vanmorgen om 6.30 uur 16,5 graden en om 7.45 uur 16,0 graden, terwijl de Nefit thermostaat en de Evohome hoger in staan gesteld. Ik heb jullie reacties uitgedraaid en aan hem toegestuurd.

Wordt vervolgd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Wat ik vreemd vind is dat het smorgens 16,5 gr. is. Ik woon in een jaren 60 huis slechts dubbelglas. Ik heb vanacht niet op de kamerthermostaat gekeken, je moet er wel eens uit he, maar normaal moet het toch een stuk kouder worden snacht voor dat het zover afkoelt bij mij.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Zoals ik dit lees blijft het probleem bij de instellingen van de moduline hangen.

De moduline hangt naast de ketel, dit houdt dus in dat de moduline op 100% WA moet staan. In dat geval kan je instellen wat je wilt, maar zal de moduline hier niet op reageren, omdat hij enkelt en alleen via de buiten voeler stookt.
In mijn ogen staat de moduline dus NIET op 100% WA.

De enige mogelijkheid zal zijn dat de moduline met de nachtverlaging op ECO staat, dit staat gelijk aan 16 graden warmtevraag. Probleem hierbij zal zijn dat de moduline de temperatuur meet bij de ketel.

Leest uzelf het boekje van de moduline eens door, en kijk of de moduline op 100% weersafhankelijk staat, zoniet.......... zet hem hier dan op.

gr
 

Chathanky

  • #15
Je kan de keteltemperatuur wel 90 graden maken maar de vloerunit zal deze toch weer terug brengen naar de ingestelde waarde.
Zolang je tenminste enke gebruik maakt van de vloerverwarming.

De stooklijn heeft enkel invloed als de thermostaat van je vloerverdeler hoger ingesteld is dan je ketel aan maakt op dat moment.
 

Kjmeijer

  • #16
Ik zal de installateur naar de code moeten vragen, want ik kom het service menu niet in.

Vanmiddag
merkte ik dat de vloer nu een stuk warmer aanvoelt en op basis van een temperatuurmeter blijkt de vloer ruim 22 graden te zijn. De kamertemperatuur is op datzelfde moment 18,5 graden.

Voor de volledigheid: wij wonen in een oud, maar goed geïsoleerd, huis in het buitengebied.
 

Chathanky

  • #17
Zet jevloer eens op 24 graden dan gaat het aanwarmen een stuk sneller.
Met 22 graden krijg je je kamer niet op 21 graden met deze koudere dagen.
1,5 graad boven je huidige 22 graden geeft bij 18,5 graad 2x zoveel warmteafgifte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu