Hoe weet ik welke maat kraantje op de leiding moet?

Dennis_g

 • #1
Als eerste, de beste wensen allemaal!

Ik heb een vraag, we willen het fonteintje in het toilet vervangen door een andere, om omdat de kraan iets druppelt na bijna 20 jaar in gebruik te zijn geweest. We hebben al het nieuwe fonteintje plus bijpassende kraan. Echter, ik durf er nog niet aan te beginnen omdat ik niet weet welke maat de leiding heeft die uit de muur komt.

Ik wil er ook een hoekstopkraantje op zetten, meteen op de muur en dan met een flexibele slang naar de kraan toe, er zit nu een koperen stukje buis op. De maten van het nieuwe fonteintje zijn net even anders en ik kan maar één vd twee huidige boorgaten hergebruiken.

Gisteren stond ik in de bouwmarkt en er waren verschillende maten beschikbaar, hoe weet ik welke maat de leiding is die uit de muur komt een waar de hoekstopkraan op moet komen? Daarna is het verder makkelijk, ik bedoel het monteren van het fonteintje zelf plus de kraan (met teflon tape dan wel hennep). Als ik de kraan echter losdraai en ik heb de verkeerde maat kraan of afdopdingetje dan kan de hoofdkraan niet meer aan, en dan hebben we wel een issue natuurlijk.

Zie bijgaande foto's.

Alvast bedankt voor de reactie.

Vg Dennis.

20240103_131915.jpg 20240103_131923.jpg 20240103_131929.jpg 20240103_131938.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Schuifmaatje gebruiken?
 

Dennis_g

 • #3
Hmmmm ik kan inderdaad een duimlat erbij pakken maar dat is denk ik niet precies genoeg. Ik zag vooral 3/8 en 1/2 maar ook 10, 11 en 12mm als ik me goed herinner.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Als ik zo kijk 15mm knel, maar goed je kan beter even vlak achter de moer meten.
 

Dennis_g

 • #5
Ik haal zo de rozet er even af en kijk dan of ik het kan opmeten.

Edit: rozetje krijg ik er niet af maar het is zo te zien 15mm, de totale dikte van de leiding.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Dus een kraantje met 15mm knel aansluiting.
 

Kaajee

 • #7
Op de knelkoppelingen moet het ook ergens staan. Als het 15mm is, heb je een stopkraan 15mm knel naar 3/8" nodig. Knellen kan nog wel een uitdaginkje worden, omdat alles nu al redelijk strak en diep in/op de tegels zit. Je kunt ook solderen overwegen, maar dat is wel weer een beetje een kunst op zich.
Huidige knel er in ieder geval zo netjes mogelijk afhalen, zonder de koperen buis te beschadigen en dat je hem daarna niet nog veel verder moet inkorten.
 

Dennis_g

 • #8
Dank voor de reacties, met een beetje pech wordt het dan toch wellicht wat lastiger dan ik had gedacht vooraf. En als ik na de tweede moer begin, dus zeg maar na de hoek? Dan kan ik er natuurlijk ook meteen het stukje flexibele leidinkje opdraaien en offer daarmee de hoekstopkraan op, of die zou op en rare manier er ook nog tussen kunnen. Hmmmm lastig dit
 

Haplo

 • #9
Of je laat de oude wartel zitten. Dan gebruik je die van de stopkraan niet, hoef je je ook geen zorgen te maken of het lukt of niet.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Of de stopkraan vergeten en de oude knie vervangen door een knie 15 - 3/8 met de oude wartel en knelring. Dan kan je weer 20 jaar vooruit.

Ik vind een stopkraan wel een goed idee, want die kan je ook gebruiken als kraan voor de maximale hoeveelheid water. Soms kan een kraan zo hard dat een gast er een waterbende van kan maken als die hem vol open draait en het niet verwacht.

ps. teflon tape of hennep heb je niet nodig.
 

Dennis_g

 • #11
Welke wartel bedoelen jullie dan met de oude wartel, is dat zeg maar de moer die het dichtst bij de muur zit of die iets hogerop zit, dus na de knie? Maar die wartel die het dichtst bij de muur zit loshalen, dat zou al vrij lastig kunnen worden begreep ik. En een nieuwe knie erop zetten, dan moet ik die waarschijnlijk gewoon ronddraaien totdat ie goed vast zit in de wartel die tegen de muur aan zit. Het lijkt me wel goed te doen of stel ik nu vragen die jullie doen adviseren het toch maar door een loodgieter te laten doen?
 

Kaajee

 • #12
Deze wartel:
wartel.JPG


Daarvoor moet je inderdaad wel eerst even die witte rozet moeten verwijderen, desnoods met gepast geweld. Losdraaien zodat het t-stuk er af getrokken kan worden. De knelring laten zitten en dan de stopkraan erop schuiven en de wartel weer (strak) aandraaien. Hopelijk (waarschijnlijk?) knelt ie nog genoeg om lekdicht te zijn. Mocht dat niet het geval zijn. De stopkraan/wartel er weer af draaien en dan de knelring alsnog vervangen. (deze eerst voorzichtig inzagen bijvoorbeeld en dan wrikken tot ie los komt. Dan goed opschuren en weer beetje egaal maken, nieuwe knelring er op en de stopkraan er weer opdraaien/knellen.
 

Dennis_g

 • #13
Dank wederom voor deze uitgebreide reactie en informatie, maar ik denk dat ik het toch maar ga laten doen door een loodgieter, die is hier toch al binnenkort vanwege een lekkage. Ik wil geen risico lopen dat er toch ergens iets gaat lekken door pech of een foutje. Het gaat dan wel meer kosten helaas maar daarmee koop ik als het ware wel een mogelijk probleem af
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Op de fontein zit een fontein kraan 1/2"
En onderaan tegen de muur zit een verloop knie 15x12mm
Naamloos.jpg
 

Dennis_g

 • #15
Ok dank wederom! Is de 12mm een standaard maat? Ik vermoed dat het dan bijv 3/8 is maar dat komt niet overeen met 0,375 keer 2.52cm dus is dan de binnendiameter?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
Vroeger had je kleinere maten maar nu is gewoon
1704376135636.png
 

Dennis_g

 • #17
Aha, maar dit zijn dus de diameters van de buitenkant neem ik aan. Is dan bijv de 12mm buitenkant dan ook 3/8 binnendiameter? En 15mm buiten zou dan 1/2 binnendiameter zijn?

In de bouwmarkt had ik geen idee hoe het zit, er hangen echt veel verschillende maten kranen en leidingen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
"Nou als je kraan kan een aansluiting van 3/8"wartel maar kan ook 1/2" zijn
Je hebt verlopen van 12x 3/8" of 12x1/2"
Dit is ook in 15x3/8"of 15x1/2"
Dus als je kraan hebt dan kan je het op meten.
Een sok 12 heeft 3/8"
een sok 15 heeft 1/2"
En als er aan de kraan een slang koppeling zit dan moet je bv 12x3/8 vlak hebben.
zie waarom tekening:
aansluiting op een slang.jpg
 

Dennis_g

 • #19
Dank voor deze uitleg, misschien ga ik er maar zelf mee aan de slag. Met alle info die ik nu heb denk ik dat ik wel de juiste spullen kan vinden in de bouwmarkt, en voor de zekerheid wat dopjes om af te doppen indien er toch iets misgaat.

De kraan heb ik gisteren opgemeten, ik meen dat de binnendiameter 16 of 17 mm was en de buitendiameter 20mm.

Morgen heb ik denk ik geen tijd maar zaterdag ga ik wellicht toch iets proberen, maar dan post ik wel het lijstje in een nieuw bericht alvorens naar de bouwmarkt te gaan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #20
Op de doos van de kraan staat meestal wel welke aansluiting het is.
Als je het niet zeker weet, dan gewoon de kraan meenemen om te passen. (even laten weten bij de ingang dat je wat meeneemt..)

Begin op tijd, zodat je nog naar de bouwmarkt kan als je wat nodig hebt. Gelukkig zijn ze door de weeks open tot 21:00, op zaterdag meestal 18:00. Vroeger was dat 17:00 en best eens om iets over vijf voor een dichte deur gestaan omdat ik iets nodig had, was meestal niet de enige.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu