Hoe vloerverwarming en radiator aansluiten op CV-verdeler?

Kluskoppel

  • #1
We zijn bezig met een badkamerverbouwing. Onder de nieuwe dekvloer hebben we ook vloerverwarming gelegd (10cm HOH). Deze wil ik met een RTL-ventiel gaan aansluiten.

In de kamer ernaast hangt een bestaande CV-verdeler:


Op de tweede aansluiting van links (waar nu niks aangesloten is) zat altijd de radiator in de badkamer. Deze heb ik afgekoppeld. De nieuwe handdoekradiator wil ik weer op deze aansluiting bevestigen.

De aanvoer van deze verdeler zat aan de rechterkant, maar deze koperbuizen (22mm) zijn bij het eruitbreken van de oude dekvloer helaas op meerdere plaatsen beschadigd en heb ik eruit gehaald. Het idee is nu om de aanvoer vanaf links te gaan doen, met Uponor 25mm. De wand links is hol en kan ik vanuit de badkamer nu bij omdat het knieschot open is.

Vraag is alleen even, waar/hoe zouden jullie de aansluiting voor de vloerverwarming (RTL-ventiel) maken (de witte slangen op de foto)? Op de rechterkant waar nu de twee knietjes zitten? Of met een T-stuk tussen de nieuwe aanvoer en de verdeler in?
 

Marcn88

  • #2
Een rtl ventiel is bedoeld om in de retour leiding vanaf de radiator te plaatsen en vanaf het ventiel word de vloer gevoed.
Dus vanaf de verdeler naar de radiator, dan het rtl ventiel en hierop de aanvoerleiding van de vvw en de retour hiervan op de retourbalk van de verdeler
 

Kluskoppel

  • #3
Bedankt voor je reactie. Dat is echter een andere manier dan zoals er beschreven staat in de documentatie van het (Heimeier) RTL-ventiel? In de documentatie sluiten ze het RTL-ventiel gewoon parallel aan en niet in serie met de radiator?

 

Marcn88

  • #4
Op deze manier van aansluiten word je vloer nooit beveiligd tegen te hoge aanvoer temperaturen, er kan nu zomaar 60 of 70 graden of nog hoger door de vloer gepompt worden.
Er wordt pas ingegrepen als de retour temperatuur bij de ingestelde temperatuur komt van het rtl ventiel (30 a35) graden
 

Bernhard

  • #5
In de documentatie zal ook staan dat het aansluiten van een vloerset op deze wijze toegepast kan worden bij LTV systeem.
LTV= laagtemperatuur systeem met overgedimensioneerde radiatoren.
 
  • Like
Waarderingen: Thijs3006

Kluskoppel

  • #6
Ik heb gelukkig een goed geïsoleerd huis en kan het met mild weer warm houden met zo'n 45 graden aanvoertemperatuur. Alleen met strenge vorst wil de aanvoer nog wel eens naar de 60 graden kruipen. Ook staat de ketel begrensd op 65 graden, maar dit heb ik in de praktijk nog nooit gevraagd zien worden door de thermostaat.

Plus de ketel gooit er niet gelijk de maximale aanvoertemperatuur uit, hij begint geleidelijk en aanvoer wordt steeds wat hoger als de thermostaat merkt dat hij het niet snel genoeg warm krijgt.

Ik denk daarom dat het wel los zal lopen, maar ik begrijp het manco van een RTL-ventiel nu wel.

Ben wel benieuwd wat jullie zouden adviseren? Vloerverwarming in serie met de retour van de radiator? Waar plaats je in zo'n geval het RTL-ventiel? En is de boel dan nog wel een beetje te regelen, gaan thermostaatknop van radiator en het RTL-ventiel elkaar niet in de weg zitten?
 

Kluskoppel

  • #7
Nog een vraag, ik heb vandaag nieuwe aanvoerleidingen gelegd (Uponor Uni Pipe Plus 25x2,5 mm), deze komen nu links door de muur aan bij de verdeler (zie foto in eerste bericht).

Hoe sluit ik deze aan op de verdeler? Ik heb bij de zaak waar ik de materialen heb gehaald een Uponor koppeling nr. 1090684 meegekregen. Deze kan aan de ene kant op de flexibele geperst worden en aan de andere kant op koperbuis (persbek heb ik ook kunnen lenen).

Op de foto zie je rechts een knel knie. Deze heb ik uit elkaar gepeuterd, op de verdeler zat dit vast met een verzinkte moer en een kunststof knelring.

Heeft iemand een idee wat voor draad dit is op de verdeler, zodat ik een nieuw setje moer + knelring kan aanschaffen? De moer van de knie pastte niet, de draad op de verdeler is fijner.

Wat er links op de verdeler zat gedraaid, was een moer met blindplaatje (met rubberen ring). Deze heb ik er nu rechts op gedraaid.
 

Kluskoppel

  • #8
Inmiddels de nieuwe flexibele buizen aangesloten op de verdeler. De moeren op de verdeler kon ik hergebruiken nadat ik de nylon knelringen eruit had gepeuterd. Handige tip is om de moer even te verwarmen met een elektrische verfföhn. Hierdoor werd de nylon ring zacht(er) en kon ik hem er makkelijker uithalen. Nylon knelringen kon ik niet vinden, daarom op goed geluk maar gewoon messing knelringen gebruikt.



Gelukkig is het allemaal lekdicht. De radiator en de vloerverwarming ga ik over een poosje aansluiten. De vloerverwarming kan toch nog niet aan omdat de dekvloer goed moet drogen.


Radiator komt dan op de tweede aansluiting van links, vloerverwarming ga ik aftakken aan de rechterkant van de verdeler. Vergelijkbaar met hoe het bij deze gebruiker is afgetakt van z'n verdeler:

https://www.klusidee.nl/Forum/topic...takking-gemaakt-worden-op-verdeler-cv.104654/
 

Klusser1954

  • #9
Misschien zijn die nylon ringen van een ANBO koppeling.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Dit zijn inderdaad Anbo koppelingen, en hier horen geen messing ringen in.
 

Kluskoppel

  • #11
Bedankt voor de reacties. Het is nu echter lekdicht dus ik wil het niet weer demonteren eigenlijk.

Wel fijn dat ik nu weet welk type koppeling het is, dan kan ik op zoek gaan naar de juiste knelringen voor wanneer ik de vloerverwarming ga aansluiten.
 

Jaro2

  • #12
Ik heb dezelfde verdeler.

Wat voor kunststof leidingen liggen er bij jou? Bij mij 15 mm, maar hier kan ik weinig over vinden (meestal 14, 16 etc.)

Oftewel: ik heb moeite met het vinden van de juiste aansluitadapter omdat ik een leiding moet vervangen.

Ook de koppeling, lijkt 22mm knel te zijn, maar heeft een ander schroefdraad? (simpel afdoppen lukt me dus ook niet) In ieder geval kom ik er niet uit....
 

Kluskoppel

  • #13
De kunststofleidingen die onderin de verdeler zijn gestoken en naar de radiatoren lopen betreffen 14,5x2,2mm leidingen in mijn situatie (heb nog een reststukje liggen die ik even heb opgemeten met schuifmaat zojuist). Merk is mij onbekend, staat er ook niet duidelijk op.

De draad op de verdeler voor de aansluitingen onderaan is M22 en inderdaad anders dan een moer van een standaard knelfitting. Ik heb bij een zaak waar ze service voor warmte bieden ( ;) ) een afsluitdop + moer (setje) van Pentec gekocht. Hiermee is de boel lekdicht.

Het wordt bij mij nog even puzzelen om de nieuwe leidingen (16x2 PE-RT vloerverwarmingsbuis) aan te sluiten op deze verdeler. Heb twee Viega perskoppelingen (485955) gekocht, deze heeft M22 draad en kan op 16x2 slang geperst worden. Had eerder een soortgelijke koppeling van Euroconus (maar dan niet pers), maar die had geen opstaand randje waardoor je hem kon doordrukken de verdeler in. Dit moet ik binnenkort nog gaan aansluiten, evenals de vloerverwarming.
 

Jaro2

  • #14
Top, bedankt. Die direct maar besteld, want het is toch wel fris aan het worden binnen...

Ik zat er aan te denken maar een nieuw verdelertje te kopen (kost maar paar tientjes), met meer gangbare maten om in de toekomst wat flexibeler te zijn. Maar dan zit ik weer met die huidige flexibele buizen en dat ongewone schroefdraad, dus zou ik van de 8 slangen de aansluitingen moeten vervangen.

Maar, die 14-15 mm (is inderdaad iets er tussen) merkloze buizen..., welke aansluitingen koop je daarvoor?
 

Kluskoppel

  • #15
Andere verdeler zou ik niet doen. Ik begrijp de gedachtegang, maar het is ook maar de vraag of je de leidingen er weer goed bij krijgt qua stugheid e.d. Plus je zit inderdaad met nieuwe koppelingen zoeken die dan weer op je bestaande buizen passen.

Hoe is de situatie nu dan? Je hebt een uiteinde bestaande buis waar geen koppeling meer op zit? Is het een optie om die buis in z'n geheel te laten vervallen en er 16x2 o.i.d. voor in de plaats te zetten? Dat lijkt vandaag de dag de standaard te zijn en zijn veel meer koppelingen voor beschikbaar.
 

Jaro2

  • #16
Mijn probleem is dat ik een leiding heb geraakt bij het boren van een gat t.b.v. nieuw toilet.

Ik ga dat nu niet oplossen, dus wil de betreffende radiator gewoon afkoppelen, en dan ga ik van de zomer wel een keertje een nieuwe leiding trekken via de kruipruimte en boor dan een nieuw gat naar de radiator.

Dus, voor de time being is afdoppen prima, alleen jammer dat systeem over paar maanden weer leeg moet. Ik had er dus liever een kogelkraan of zo tussen gezet, maar kan niets geschikt vinden voor deze verdeler.

Ik stuur een foto mee, het gaat om de toevoerleiding die in de foto nog vastzit.


In ieder geval bedankt voor het meedenken!
 

Jaro2

  • #17
Supertip, bedankt!

Ze pasten inderdaad, dus één radiator nu af kunnen koppelen. CV weer gevuld en voila.

Goede nieuws is, dat de betreffende radiator aan de andere kant van de muur zit (keukenmuur), dus ik kan gewoon een nieuwe leiding gaan leggen onder het keukenblok en door de muur doorvoeren. Scheelt weer kruipruimte-werk.

Ik dacht eigenlijk dat het van een andere radiator was, aan de andere kant van het huis. Pfff

Ik heb tegelijk ook de adapters gekocht voor en 14mm (2mm) leiding gekocht, die passen qua knelring ook op deze verdeler. Of het ook op die slang past weet ik niet, komt later wel.
 

Kluskoppel

  • #18
Goed om te horen!

Kun je ook nog merk en artikelnummer van die 14x2 koppeling delen? Altijd handig om te weten.
 

Jaro2

  • #19
Ook Pentec, 145016521
 

Kluskoppel

  • #20
Die gaat niet werken. Ik heb de 145017721 (M22 naar 16x2) in huis gehad en geprobeerd op de verdeler. Maar omdat hij een conisch randje mist kun je hem te ver doordrukken de verdeler in en zal het dus niet goed afsluiten. Vergelijk het maar eens met de koppeling aan je buis die nu niet is aangesloten.

Vandaar dat ik de Viega 485955 heb meegekregen, die past wel goed op de verdeler zoals het lijkt en kan een 16x2 slang in. Maar dat laatste moet ik nog maar zien. Het is een perskoppeling en de 16x2 vloerverwarmingsslang die ik erin ga stoppen is wat anders dan een Viega 16x2 slang waar de koppeling voor is bedoeld natuurlijk. Maarja soms moet je roeien met de riemen die je hebt... Daar ga jij ook nog tegenaan lopen als je een nieuwe leiding gaat leggen voor die radiator.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu