Vloerverwarming, radiator als bijverwarming hoe zit dat?

Djeee_m

  • #1
Ik ben voornemens om op zeer korte termijn vloerverwarming te nemen. Gisteren is er iemand voor onderhoud van de ketel geweest en die vertelde mij dat ik het beste radiatoren in de ruimtes kan houden als bijverwarming om de eerste kou uit huis te halen. Nu dacht ik hier gisteren niet aan om te vragen en ben ik aan het kijken voor radiatoren en berekeningen voor wattage. Ik kan nergens echt goed terug vinden hoe dit zit als je een radiator als bijverwarming wil gebruiken. Heb ik dan maar de helft aan watt nodig? Of hoe bereken ik dit? Bedankt voor de antwoorden.
 

Djeee_m

  • #2
Ik moet hierbij vertellen dat hij dit adviseerde vanwege de leeftijd van het huis. ondanks de na-isolatie van de gevel en de isolatie van de vloer.
 

Westerterp

  • #3
Voor zover ik uit de meeste sites en topics over vloerverwarming kan halen heeft het de voorkeur vloerverwarming niet meer te gebruiken in combinatie met radiatoren.

Zonder radiatoren kan je je cv op een lage temperatuur zetten. Dat gaat niet op als je radiatoren blijft houden. Bijkomend nadeel van radiatoren is het aan/uit slaan (pendelen) van de cv als door de radiatoren een ingestelde temperatuur wordt bereikt in je thermostaat. De vloer zal dan niet geleidelijk warm worden en blijven, maar telkens stoppen met verwarmen.

Met radiatoren in een ruimte zonder thermostaat wordt het mogelijk ook verschrikkelijk heet omdat de vloerverwarming maar langzaam zorgt voor opwarming van de ruimte met thermostaat.

Mocht je toch willen bijverwarmen, dan kan je vloerverwarmingsleidingen op 15cm uit elkaar leggen (goedkoper). Weet wel dat als je toch ooit de radiatoren eruit wilt, alles weer open moet.
 

Marcn88

  • #4
Nooit maar dan ook nooit vvw aanleggen hoh15, maximaal hoh 10 beter te veel slang in de vloer dan te weinig je kunt makkelijker terug regelen als je vvw te veel doet dan te weinig want dan moet je alles er weer uithalen.
daarbij die paar meter vvw slang kost je de kop ook niet
 

Bernhard

  • #5
VV en radiatoren is een prima oplossing.
De VV wordt dan de zgn basisverwarming en de radiatoren de naverwarming. Met de naverwarming, de radiatoren, kan je dan de ruimtetemperatuur regelen.
De basisverwarming, de vloerverwarming, houd je de vloer op een constante lage temperatuur.
Een nachtverlaging van de ruimtetemp. wordt dan eenvoudig door het uitschakelen van de radiatoren middel de instelling op de kamerthermostaat. Voor de vloerverwarming moet er een aparte regeling komen. Dat kan zijn een minium instelling van de watertemperatuur op de ketel. bernhard
 

Bert pit

  • #6
Als ik je vraag goed lees, dan zit de crux hier:

"dat ik het beste radiatoren in de ruimtes kan houden als bijverwarming om de eerste kou uit huis te halen".

Bij vloerverwarming zet je je systeem niet uit als je een paar uur weg bent. Hoogstens een graadje nachtverlaging die wat eerder in gaat.

De vraag is, wanneer heb je die bijverwarming dan wel nodig? Dat is met name als je terug komt van vakantie of een lang weekend in de winter.
Hiervoor kun je ook overwegen om een thermostaat te nemen die je op afstand kan aanzetten met je smartphone en je dardiatoren te verwijderen.

Zet je huis anderhalve dag van te voren "aan" en klaar is Kees.

NB. je zult ervan staan kijken hoeveel tijd je ook met radiatoren nodig hebt om een huis van 5 graden op te warmen naar 20 graden.
 

Gamgra

  • #7
@Djee_m: wij hebben een vrijstaand huis uit 1973 met daarin vloerverwarming.
Origineel hadden wij ook enkele radiatoren, één grote in de woonkamer en een in de beneden badkamer, beiden zijn na enkele jaren verwijderd, werden nooit gebruikt.

Op alle slaapkamers boven hebben wij radiatoren, daar dus geen vloerverwarming.

Mijn conclusie: combinatie vloerverwarming en radiatoren in dezelfde ruimte is naast ruimteverlies, geldverspilling.

Investeer de besparing in het verbeteren van je isolatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het gaat erom wat is het warmte velies van de ruimte waar de vloerverwarming ligt. Een huis van 1973 is matig geisoleerd dus er is meer verlies aan warmte. Gevolg je vloer moet teveel warmte leveren om het behaagelijk te krijgen. Gevolg daarvan. Het is niet prettig op een vloer te leven die te warm is.
Staan er nog radiatoren kunnen deze bijspringen als de vloerverwarming het eigenlijk iets tekort schiet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Ik adviseer om nooit te spreken over "hoofd" of "bij" verwarming. Je verwarming moet in staat zijn om altijd alles goed te kunnen verwarmen.
Vraag dus om vloerverwarming waarbij zoveel mogelijk verwarmingsbuizen in de vloer liggen en regel het eventueel met een thermostaat met vloersensor of de temperatuur van het water wat door je vloer circuleert.

De vorm "bij" verwarming slaat5 nergens op, zker nei\t als het gaat om vloerverwarming: hoe verder de buizen uit elkaar liggen des te meer tijd kost het om de ruimte daartussen te verwarmen. Dus ben je met "bij" verwarming altijd meer energie kwijt.
Lekker goedkoop gelegd, maar daarna zit je met de problemen.
Trap nooit in aanbiedingen, waarbij de buizen te ver uit elkaar in de vloer liggen!

Ik kom dat veel tegen bij mensen die een huis hebben gekocht "met vloerverwarming" en dan blijkt dat die vloerverwarming totaal niet in staat is om alles te verwarmen
Ook een mix van radiatoren en vloerverwarming (en dan ook nog een houtkachel) in dezelfde ruimte vraagt om regelproblemen en zorgt ervoor dat je de temperatuur elders in de woning nooit goed kan regelen..
 

Bernhard

  • #10
@degooyer
Djeee_m schreef:
Ik kan nergens echt goed terug vinden hoe dit zit als je een radiator als bijverwarming wil gebruiken.

De capaciteit van een vloerverwarming met slangen op 15cm of op 10cm hoh blijft gelijk. Het opwarmen van de ruimte duurt ook niet langer met slangen op 15cm hoh.
Het nadeel van slangen met 15cm hoh is dat benodigde watertemperatuur hoger moet worden om de ruimte te verwarmen.
Het zgn installatierendement is lager bij een systeem met slangen 15cm hoh.
Het is een verkeerd idee dat de vloer warmer wordt met slangen 10 hoh. De maximale oppervlakte temperatuur van de vloer aan de bovenkant mag niet groter worden dan 28grd.
Die max vloertemp. blijft gelijk met slangen op 15 en met 10cm hoh.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Ik spreek gewoonweg nooit over "bij"verwarming, omdat zoiets gewoon onzin is.
Elke installatie moet m.i. gewoon in staat zijn om de ruimte(n) te verwarmen, welke temperatuur men ook wenst.

Ik zie genoeg slecht aanglegde vloerverwarmingsinstallaties (in bijzonder bij nieuwbouw) die totaal niet voldoen aan de vraag bij een iets koudere periode.
En dan zou je dus moeten "bij"verwarmen (met radiatoren, elektrische straalkacheltjes etc): m.i. totale onzin.
Leg vloerverwarming gewoon direct goed aan, zodat de installatie ook bij een koudere periode de gewenste warmte kan leveren.
 

Djeee_m

  • #12
Bedankt voor alle reacties.
de afgelopen dagen is de keuken met de vloer eruit gegaan. De radiatoren gaan weg! Bedankt voor alle antwoorden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu