Hoe sluit ik mijn buitenkraan af.

RubenO

 • #1
Als eigenaar van mijn eerste koopwoning, komen er allemaal kleine dingen bij kijken waar ik rekening mee moet houden. Allemaal best heel leuk, maar veel kleine dingen waar ik niet aan zou denken.

Zo ook het afsluiten van de buitenkraan. Ik heb het een en ander geprobeerd, maar het lijkt niet te lukken, ik zal mijn situatie proberen zo goed mogelijk uit te leggen:

Ik heb, in de kelder, de leiding waar het drinkwater / hoofdleiding het huis binnen komt (zo lijkt het - onder de voordeur door waarschijnlijk door een muur de kelder in).
Nu zit er tussen de waterstandmeter 2 kranen. 1 met een blauwe hendel waar op staat 'Drinkwater', wat ik denk de hoofdaansluiting zou moeten zijn. Echter als ik deze afsluit komt er alsnog water uit de keukenkraan bijvoorbeeld (ook de buitenkraan) maar met minder druk. En dan na de waterstand meter een kraantje met een tapkraantje aan de zijkant. Volgens de info die ik vond door te googlen zou dat mijn afsluitkraan moeten zijn, voor wat ik denk (o.a.) de buitenkraan.

Echter, als ik aan het kraan draai (zonder tegelijkertijd te trekken of te duwen) blijft het kraantje maar door draaien. Als ik wat druk zet dan stopt het kraan vrij snel (als ik naar rechts draai).

Nu heb ik wat moeite met links en rechts, beschamend, maar eerlijk toegegeven. Alleen als ik dan vervolgens de buitenkraan goed open draai, blijft er maar water komen op volle druk en lijkt het niet af te zwakken. Als ik naar links draai, lijk ik oneindig te kunnen draaien en lijkt er geen stop te komen. Ook wanneer ik hier zacht aan trek of induw (al draaiend).

Hopelijk weet iemand hier raad mee.
Het huis komt is van het bouwjaar 1938 - verder geen idee wat hier in die tijd mee is gedaan.

Bijgevoegd een foto van de situatie in de kelder.

afsluitkraan.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
beide zijn hoofd aflsuiters 1 van de drinkwatermaatschappij en 1 van u zelf, als u 1 van deze dichtzet is alles afgesloten dat er nog wat water uit de kraan komt is wat nogbin de leiding zit
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #3
Voor de buitenkraan zal je op zoek moeten naar nog een kraan zodat je de buitenkraan af kunt sluiten.
Wat ook nog kan is dat het een vorstvrije kraan is die er tegen kan dat hij bevriest.
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

Sander 1972

 • #4
Maak eens een foto van je buiten kraan?
 

RubenO

 • #5
Heb het gevonden! Was een hele logische 'oplossing': De buitenkraan zit bij de keuken, de buitenkraan komt onder de wasbak binnen, die kan ik nu afsluiten...

MAAR!
En ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Ik heb dus aan mijn eigen hoofdkraan lang zitten draaien met een beetje trekken en duwen.
Nu komt uit mijn hoofkraan continue een kleine stroom water. Dat was voorheen niet.

Mijn volgende probleem / vraag:
Hoe komt dit? Had ik niet zo lang moeten draaien?
Hoe kan ik dit oplossen - een snelle termijn en eventueel lange termijn fix als dat nodig is?

Waar de 'T-sleutel' (zo noem ik het zelf even) de kraan in gaat, daar komt het water uit - rode circkel

123.jpg
 

Sander 1972

 • #6
Dan zal die lek zijn, dus even een loodgieter inschakelen
 

RubenO

 • #7
Inmiddels gelukkig weer verholpen. Zag een oud filmpje van praxis en daar kreeg ik de hint dat de aansluiting waar de 'T-sleutel' in zit wellicht losser zat dan hoort. Dat aangedraaid en het probleem verholpen. Er stroomt geen water mee uit. Voor de zekerheid nog even een bakje onder gezet en vanavond nog even checken.

Echter, met alle moeite kan ik de buitenkraan niet afsluiten. De T-sleutel zit hartstikke vast. Als ik met een tang het probeer los te draaien, draait de aansluiten zelf ook mee. Durf het niet te forceren. Het leek door kalk of iets dergelijks (witte harde aanslag) vast 'geroest' te zitten. WD-40 + een beetje aanschuren helpt niet.

Buitenkraan tijdelijk maar even met bubbelfolie + tyraps vast gezet. Zat dat je een piepschuimen cover kunt kopen voor je buitenkraan. wellicht is dat een optie.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Met een staalborstel even alle witte aanslag ed. wegvegen en daarna de WD 40 gewoon de kans geven om even flink in te trekken en ook regelmatig wat bij spuiten.
Maak eens een foto van de afsluitkraan voor je buitenkraan soms kun je de kop er gewoon uitdraaien (dan wel eerst even de hoofdkraan dicht) zodat je hem in een bankschroef oid. kunt klemmen en wat meer kracht kunt zetten.
Ook zit er een extra schoef onder wat jij de T-sleutel noemt soms helpt het om die iets open te draaien (hetzelfde dat je hem iets strakker aandraait als hij lekt)

Wat ik ooit van een monteur heb geleerd is dat je een afsluitkraan nooit helemaal open moet zetten maar altijd eerst helemaal open draaien en dan weer een kwartslag dicht.
Voordeel is dat deze dan minder snel vast gaat zitten maar ook dat als iemand zonder kennis van zaken er aan gaat draaien deze er met een kwartslag al achter komen dat men de verkeerde kant op draait.
 

RubenO

 • #9
Hi Gerrit, bedankt voor je reactie.
Bijgevoegd een foto van de afsluitkraan.

Vanmorgen heb ik het nog even ingespoten met WD-40. Zal zo tijdens de lunch nog even een keer doen.
De witte aanslag gisteren al een beetje weggeschuurd.

Wellicht wat extra info voor de duidelijkheid:
De flexibele slang die voor de t-sleutel loopt gaat naar de elektrische boiler

WhatsApp Image 2022-11-21 at 11.13.52.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Je kunt de pakking drukker los draaien en als de kruk en spindel goed draaien dan kan je wat kranensiliconenvet om de sspindel en onder de pakking drukker, dan de boel aan draaien de kruk verdraaien, helemaal open en een kwart slag terug.

Mocht de pakking drukker nog lekken dan beter een nieuwe bovendeel plaatsen.


bovendeel stopkraan.jpg
 

RubenO

 • #11
Henk253 schreef:
pakking drukker los draaien en als de kruk en spindel goed draaien
Hi Henk, dank voor het meedenken!
Zou je kunnen markeren / aangeven op het screenshot wat de 'pakking drukker' en 'kruk en spindel' is?

Ik zat er inderdaad ook aan te denken om mogelijk het hele ding inderdaad te vervangen - zijn hier nog (veel) verschillende maten van?

Echter wil ik zo min mogelijk 'klooien' met de hoofdkraan. Om zo min mogelijk extra problemen te veroorzaken. Het aftapkraantje in de kelder is alles behalve ideaal, omdat daar alleen kleine bakjes onder kunnen. Ik, als enorme twijfelkont, vraag me dan af of de kraan wel goed dicht zit als het aftapkraantje maar blijft stromen. Dan blijf je bezig natuurlijk.

Bijkomend; het aftapkraantje lijkt ook muurvast te zitten. Overigens alleen met de hand proberen te openen. De plek van het aftapkraantje zit niet ideaal om goed kracht te zeten. Deze dan wellicht ook vervangen of moet de hele koppeling dan vervangen worden?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
1669036850498.png
1= de kruk, 2= de pakking drukker
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
1669037196311.png

Als je de blauwe hendel zo neer zet dan is de druk er af er zit nog wel water in de leidingen.
Je zou de oude aftapper 1/4" ook direct mee kunnen vervangen om dat ie moeilijk wil draaien zei je.
1669037373429.png

de afsluiter wat je in je keuken had als de koper aan sluiting 12mm is dan kom je volgens mij zie deze site.
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

RubenO

 • #15
Bedankt voor de moeite, Henk!
De aftapper in de kelder loopt soepel. De aftapper van de buitenkraan onder de gootsteen doet moelijk.

Dit is mogelijk een oplossing ja.
Dan zal ik even moeten prutsen of desnoods een loodgieter erbij roepen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Ik wil nog even kwijt wat de spelregels van de leverancier van het water zijn.
Heb je een gesprongen leiding in huis en je wil het water afsluiten dan moet dat met jouw kraan kunnen, dus die na de meter.
Stel je voor dat de kraan van de leverancier ook niet dicht gedraaid kan krijgen dan is en blijft het jouw probleem. Idem voor de schade die ontstaat.
Dus zorg ervoor dat de afsluiter na de meter altijd dicht gedraaid kan worden en niet vast geroest is.
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

RubenO

 • #17
Thanks, @Wgb.
Nooit verkeerd om te weten en nogmaals te benoemen. Ik las inderdaad dat de leverancier verantwoordelijk is t/m de meter. Alles wat daarna ontstaat is mijn probleem.

Met het probleem dat ik had met de lekkende pakking drukker (iets wat te los gedraaid) had ik, voor mijn gevoel, mijn hoofdkraan dicht en de kraan van de leverancier nog open. In deze situatie ging mijn hoofdkraan harder lekken. Dat klopt dan he? Omdat mijn hoofdkraan dicht is, komt alle druk op mijn hoofdkraan te staan die gaat het lek harder lopen.

Als dit klopt, hopelijk kan 1 van jullie dit dan veriferen met de informatie tot nu toe, is mijn hoofdkraan dus dicht?

Mocht ik dan de delen willen vervangen betekent dat dus dat ik de blauwe kraan + mijn hoofdkraan dicht moet draaien. Vervolgens mijn hoofdkraan aftappen en dan de onderdelen vervangen, toch?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Komt gewoon door dat de tussen afsluiter altijd open staat en de pakking die om de spindel zit droog is door geen vet meer om zit.
En als je de kraan gaat verdraaien dat de afdichting van pakking verkalkt is en dan het kalk knapt dan drupt ie bij pakking drukker en spindel, dit is te verheelpen door te smeren of een nieuwe bovendeel.
Je kunt een loodgieter laten komen om je afsluiters te controleren en eventueel te vervangen.

even een tekening gemaakt.
doorssnede pakking stop kraan.jpg
 
 • Like
Waarderingen: RubenO

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu