Hoe groot moet mijn fundament zijn?

Rajd

  • #1
Ik ga in mijn tuin t.b.v. mijn vijver een ondergrondse filterput maken. Deze put wordt 2x1m qua afmeting en 1m diep. Ik wil deze put gaan opmetselen met de "standaard" beton blokken van 30x20x10cm, welke in liggend wil gaan verwerken (in de lange richting). Aan de lange zijden (2m) zal de meeste druk op de muur komen (van buiten) daar aan de ene kant bovengronds een schuttig staat en aan de andere kant ondergronds een HDPE vijverbak.

Nu is mijn vraag: hoe diep en hoe breed moet ik het fundament maken? Ik weet dat over het algemeen het advies is dat een fundament 60 a 70cm diep moet zijn i.v.m. vorst, maar geldt dat ook wanneer de bovenkant van het fundament 1m onder de grond zit?

Daar ik alles met de hand ga doen (beton storten e.d.) ben ik geinteresseerd in zo weinig als mogelijk dubbel / overbodig werk... bedankt!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De bovenkant van de fundering moet onder de vorstgrens van 60-70 cm liggen. Bij je filterput zit je dus diep genoeg als die 1 meter diep wordt.
 

Rajd

  • #3
Dag Bert,

Dank voor je reactie. Wat zou je dan adviseren qua dikte van het fundament? Een fundament van 70cm dik lijkt me dan redelijk overbodig? 20cm?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De fundering zou ik 10-15 cm dik maken met 2 netjes er in als wapening. Zorg dat de netjes minimaal 4 cm diep in het beton komen. Aan de randen van de betonplaat dus ook minimaal 4 cm beton rondom de netten.

Hierna kunt u de put in halfsteens verband opmetselen op de randen van de betonplaat. Desnoods met een tussenschot / tussenmuurtje er in om de druk op de lange zijde op te vangen. Eventuele doorgangen voor pijpen kunt u al open laten door een steen weg te laten.

Kies voor makkelijke maten met de steen, scheelt een hoop slijpwerk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
En werk op een groot plastic zeil. Stort de betonplaat al op het plastic (dat is altijd al aan te raden zodat het water uit het beton niet in de grond kan trekken om sterker beton te krijgen). Metsel de wanden op en trek het plastic aan de buitenzijde van de wanden omhoog en werk dan de grond pas tegen de put aan. Zodoende krijgt u een waterdichte put, waar geen (grond)water in kan komen.

Minimaal benodigd zeil is dus: diepte put + lengte put + diepte put x diepte put + breedte put + diepte put = 4 x 3 meter. Liever groter omdat door het vouwen op de hoeken altijd wat zeil verloren gaat.
 

Rajd

  • #6
Dag Bert,

Dank voor de heldere uitleg, hiermee moet het helemaal goed komen.

Voor de volledigheid: ik was niet voornemens om de filterput van een dichte bodem te voorzien, daar een open vijverfilter hierin komt te staan. In het onfortuinlijke geval dat de vijver overstroomt dan dient dit als overloop voor de vijver. Ik was zodoende van plan een fundering onder de muur (keerwand) te storten en bodem van de put verder te vullen met worteldoek en kiezel, zodat water uit de put weg kan. Dat verandert naar ik aanneem weinig aan de constructie?

Grt. Robin
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoe hoog is de grondwaterstand?

Er is voor zo'n put met open bodem helemaal geen beton nodig. Een paar stoeptegels onder de muren is voldoende.
 

Rajd

  • #8
Het grondwater zit bij ons i.e.g. dieper dan 1m - exact weet ik het niet. Toen ik mijn vijver uitgrief (1,6m diep) toen kwam ik pas op de laatste 10 a 20cm grondwater tegen.

Indien zo'n fundament helemaal niet nodig is, is het dan niet toch een goed idee om een kleintje te maken, zodat ik met opmetselen kan starten op een egale ondergrond?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Tuurlijk, kan geen kwaad. Een strook van 10cm beton met wapening op 3cm vanaf de onderkant. Breedte afhankelijk van de ondergrond. 40 a 60cm ofzo.

Eventueel kan je bij grotere gronddruk (bij de schutting) halverwege een penant plaatsen.

Mooi dat het grondwater diep genoeg zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu