Verloop riolering bij groot hoogteverschil

Perry.salden

  • #1
Hoi,

Ik weet dat je riolering met 1 cm verval moet leggen. Edoch van voorkant huis naar aansluiting gemeente is een hoogteverschil van 2 meter over een afstand van 4 meter!

Wat is beter: Ofwel geleidelijk laten aflopen (is dan per meter een verval van 50 cm!); ofwel een knik maken van 45 graden en de 1 cm verval in acht nemen (waar de knik? Bij aansluiting op riolering gemeente of direct bij voorkant woonhuis). Leiding is 125er.

Alvast bedankt!
 

Pepjo

  • #2
Ik weet dat bij de aansluiting van ons huis op het riool (was septic-tank) er precies hetzelfde hoogteverschil was.

Dat hebben de profi's in één keer ondervangen, dus in een keer 2 meter naar beneden.

Alleen gaat het riool dan nog 10-tallen meters verder voor dat er een aansluiting komt.

Ik weet dus niet of deze situatie te vergelijken is met de jouwe.
Ik zou een installateur bellen, die weten dat wel en zijn meestal wel behulpzaam in de uitleg.
 

Gerrit

  • #3
Ik zou gaan voor een stuk loodrecht naar beneden. Je hebt dan een mooie stroomversnelling :lol: en dat gaat altijd goed.
 

J.Kuipers

  • #4
Ligt er nog aan of het een regenwater of vuilwaterriool is.
In de meeste gemeentes is het bij openbare werken zelfs niet toegestaan om vuilwater 90 graden de bocht om te laten gaan ivm ophoppingen (en dus verstoppingen) in de bocht.

Die twee meter in één lijn overbruggen zou ik zelf ook niet doen, omdat het er niet om gaat hoe snel de rotzooi wordt afgevoerd, maar wel dat alles meegaat.
Als je de buis te steil laat aflopen heb je kans dat het water te snel stroomt en dus de andere hopen die ook afgevoerd moeten worden te stroef worden en het uiteindelijke doel ( het riool ) nieteens bereiken.

Volgens mij is de beste optie om onder 45 graden naar de diepte te gaan en dan de 1 cm per meter weer aanhouden.
Waar die knik komt maakt volgens mij niet veel uit, maar als je hem zo dicht mogelijk bij je huis doet heb je wel de buis in de rest van de tuin meteen mooi op diepte, nadeel daarvan is dat je een stuk meer moet graven.

Hoop dat je zo wat geholpen bent.
 

Fiesiekus

  • #5
Zo dicht mogelijk bij de grens met het gemeentelijk terrein steil naar beneden. Weg = weg, verstoppingen (zo die al optreden) op jouw terrrein zijn voor jouw kosten, andersom..... :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met 45 graden naar beneden is de beste oplossing.
 

Fiesiekus

  • #7
Standleidingen lopen toch ook over tig meters (van eerste verdieping naar de kruipruimte) hardstikke vertikaal. Bij 45 graden blijft het vuil plakken door de grotere wrijvingsweerstand en stroomt het water sneller weg. Het gevolg raadt zich raden. De 90 graden met 2 x 45 graden bochten maken; dus 4 van die dingen in tottaal.
 

H@ns

  • #8
Iemand van het rioolbedrijf laten komen en advies vragen! zij moeten toch de aansluiting op het hoofdriool maken dus die willen graag dat je het op hun wijze doet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu