Hoe een maple vloer te behandelen ( olie of lak)

Arievdberg

  • #1
Ik heb een lamellen tweedehands vloer gelegd door het hele huis ( slaapkamers, hal en woonkamer totaal 50 m2). Deze heeft een 4 mmm toplaag, vanuit de fabriek gelakt. Ik wil de vloer nu (laten) schuren en daarna in de olie zetten. Ik krijg van parket zaken tegenstrijdige adviezen , wie heeft ideeën

* een maple vloer zou nooit in de olie/wax gezet kunnen worden: geeft vlekken en wordt nooit mooi ( zou komen door de hardhout van het hout) een andere parket leverancier zegt dat het waarschijnlijk wel goed gaat als je niet te fijn ( max korrel 80) schuurt.

* (was)olie op de vloer, je hebt een aantal merken wat je in twee keer moet opbrengen maar een ander merk heeft een produkt wat in een keer opgebracht wordt en daarna wordt uitgepoetst. Ervaringen ?

Zie jullie reacties tegemoet
 

Tealon

  • #2
De vloer kan met beide middelen behandeld worden. Ik zou kiezen voor wasolie en deze dan met meerdere malen erg dun aanbrengen. Ook na het aanbrengen de wasolie goed uitboenen. Let er wel op dat de vloer goed geschuurd wordt en dat er geen oude laklaag achter blijft.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Uit ervaring weet ik dat Maple/Esdoorn of ook wel Ahorn genoemd nogal grillig is t.a.v. opnemen van beits, olie etc
Je hebt in deze houtsoort plaatsen die hard zijn en bijna niets opnemen, maar ook plaatsen die als een spons zijn en veel opnemen.
Je krijgt dan plekvorming en dit is afschuwelijk.
Daar waar het hout beits opneemt als een spons krijg je grote verkleuringen t o v plaatsen die hard zijn.
Want op de ene plaats word er veel meel beits of olie opgenomen dan op de andere plaats.

Overtuig je zelf en probeer het maar eens op een plank die je over hebt.

heb jaren geleden zo een door mij gemaakte trap in Maple verknald zien worden.
 

Tealon

  • #4
Klopt, daarom raad ik ook aan om wasolie te gebruiken. Een dunne laag aanbrengen zal er voor zorgen dat er een filmlaag van was/hardwax ontstaat. De andere lagen zullen op de eerste laag aangrijpen waardoor het "zuigen" niet tot weinig plaats vindt.
 

Arievdberg

  • #5
Dank voor jullie reacties!

Maar ik begrijp je laatste reactie niet tealon, als er een probleem is met het verschillend opnemen van de olie door de vloer dan gebeurd dat toch ook bij een eerste laag wasolie? Of moet ik de vloer dan anders behandelen met schuren ?
 

Tealon

  • #6
Wasolie bevat was/wax/hardwax (hoe je het maar wilt noemen). Dit trekt niet zoveel in het hout en vormt een filmlaag op het hout. Wanneer je dan ook meerdere dunne lagen aan brengt zal je minder kleurverschil in het hout zien. Dit komt doordat de eerste laag het hout als het ware afsluit. Hierdoor kunnen de lagen na de eerste laag (bijna) niet meer in het hout trekken. Gezien de tegenstrijdige adviezen en twijfels over het te gebruiken product zou ik gewoon een plank met lak en een plank met wasolie afwerken, zodat je het verschil in verkleuring kan vergelijken. Mocht de wasolie je alsnog tegenvallen, dan kan je alsnog kiezen om de vloer opnieuw te lakken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Indien je een Maple vloer transparant gaat behandelen zul je geen problemen ondervinden, maar indien je de eerste laag met kleurbeits, was, lazure in een bepaalde kleur er gaat opzetten krijg je zeker vlekvorming.
Uitproberen op een losse plank is het motto
Toch nog maar eens voor de duidelijkheid
 

Arievdberg

  • #8
Uiteindelijk besloten om de vloer te laten schuren en te laten behandelen met een eenmalig aan te brengen wasolie op natuurlijke basis. na twee dagen schuren zag de vloer er mooi egaal en erg licht uit. Alle verkleuringen van de geel geworden (fabrieks)lak waren eruit.

Donderdag is de vloer in de wasolie gezet ( na een schitterende proefplank!!!) en vandaag wezen kijken ( mochten er niet eerder op lopen). De vloer valt ons tegen, dinsdag avond komt de parketteur kijken maar graag voor die tijd jullie mening :
* de vloer is op sommige delen weer geel ( net alsof de lak niet goed was weggeschuurd)
* soms bij de naden ook een gele gloed

Enig idee wat dit zou kunnen izjn ?


Ik heb fotos gemaakt maar weet nog even niet hoe ik die moet uploaden
 

Tealon

  • #9
Klinkt in der daad als een slecht geschuurde vloer, maar is moeilijk te beoordelen zonder foto's. Deze kan je overigens plaatsen door op de link 'Afbeelding uploaden' te klikken bij het plaatsen van een bericht (zit net boven het tekstvak).

Wat versta je trouwens onder wasolie op natuurlijke basis? En hoe is de proefplank tot stand gekomen?
 

Arievdberg

  • #10
Ik kan natuurlijk geen merk noemen, maar het is een wasolie die in een keer wordt opgebracht en geen tweede keer opbrengen behoeft. Na de behandeling volgens de instructies tenminste wel uitwrijven met een vloerwrijver/boenmachine
De proefplank heeft hij op een klein stukje boven gedaan , opgebracht met een rollertje en niet met de boenmachine aangebracht.

NB Foto uploaden lukt niet , wellicht is mijn oorspronkelijk bestand te groot ?
 

Arievdberg

  • #11
 

Tealon

  • #12
Blijft erg moeilijk te zien. Kan dan ook niet zo zeggen of er misschien slecht geschuurd is of dat het komt door een andere oorzaak. Waarschijnlijk kan je het beste de uitleg van je ingehuurde parket specialist afwachten. Gaat het hier trouwens over wasolie of Hard-Was-Olie van het niet nader te noemen merk?
 

H@ns

  • #13
Het antwoord heb je zelf al gegeven in je eerste bericht:
Arievdberg schreef:
* een maple vloer zou nooit in de olie/wax gezet kunnen worden: geeft vlekken en wordt nooit mooi ( zou komen door de hardhout van het hout) een andere parket leverancier zegt dat het waarschijnlijk wel goed gaat als je niet te fijn ( max korrel 80) schuurt.
Verschil in zuiging is een typische eigenschap van Esdoornhout
 

Arievdberg

  • #14
Even een korte update, de parketteur is geweest en heeft de vloer bekeken. In eerste instantie vond hij dit een normaal beeld voor de vloer. Nadat wij hem nog eens op de verkleuringen hadden gewezen 9 zieook de foto) zal de vloer nu worden overgedaan. Hij wordt dan "dieper" geschuurd , gepolijst met gewichtenop de nachine ( weet iemand wat dat is )
en dan opnieuw in de olie gezet. De kosten zullen we dan gelijkelijk verdelen

We wachten af !! Houden jullie op de hoogte
 

Tealon

  • #15
Ik heb ook nog even navraag gedaan en bij Maple hout kan je soms het idee hebben dat de lak eraf geschuurd is, terwijl dit nog niet het geval is!
Misschien is het overigens verstandig om na het schuren eerste een stukje te proberen op de plekken die erg geel werden. Mocht de vloer weer geel worden, dan raad ik je aan om andere (merken of type) afwerkmiddelen te gebruiken. Zo zijn er vele andere wasolie producten beschikbaar, of zou je structuurolie (wordt o.a. voor meranti vaak gebruikt) kunnen proberen.

In ieder geval niet de gehele vloer in één keer laten afwerken. Maar eerst het e.a. uitproberen. Zo hou je de opties open en kan je in het ergste geval de vloer opnieuw laten aflakken.

Overigens raar dat de parket specialist wel akkoord gaat met een regeling als hij er van overtuigd is dat de vloer gewoon goed is afgewerkt. Ik weet niet hoeveel hij in rekening brengt, maar bij een echte specialist zou het over nieuw doen van de vloer een fortuin kosten, ook al moet je maar de helft betalen.
 

H@ns

  • #16
Bij Maple (esdoorn) loopt de draad vaak golvend van wortel naar kruin.
Hierdoor krijg je als het ware een "vleugverschil" in de planken, alsof je fluweel langs twee kanten strijkt en dan onder schuin licht bekijkt.

soms kan de draad over zo'n groot deel "andersom" lopen dat je bijna een soort kopshout krijgt, dat verklaard ook het zuigverschil en de reden waarom olie niet lekker werkt op Maple.

Door impregneren met olie helpt maar dan wel de delen die al verzadigd zijn weer afnemen.
Eenmaal volledig geïmpregneerd hou je dus nog steeds een glansverschil maar dat komt door die wisselende draadrichting. Het hout is dan wel volledig doordrongen van olie en kan in de was gezet worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu