Lakken van een maple vloer

Karen en wouter

  • #1
Inmiddels hebben we de maplevloer geschuurd, zie andere bericht.. Wat is er mogelijk met een maple parketvloer? en komt er toch nog zomaar ineens een mooie heldere (richting wit) vloer tevoorschijn.
Als we deze heldere onbewerkte maplevloer nu willen gaan lakken.. hoe kunnen we er dan voor zorgen dat deze zijn helderheid behoud en misschien zelfs dat hij onbewerkt lijkt?
De gelige lak die erop zat willen we in ieder geval absoluut niet terug!

Als we zelf gaan lakken met een "doorschijnende" lak kunnen we dit dan zelf opzetten? Wat voor materiaal moeten we hiervoor dan hebben (kwasten enz?)

Of zijn er nog andere ideeën met bijvoorbeeld hardwax?
 

System

  • #2
De oude parketlakken (oplosmiddelhoudend) vergelen de nieuwe generatie parketlakken doen dit niet. Watergedragen lakken blijven transparant dus de vloer blijft helder. Kies dan voor een watergedragen lak op PU basis en niet op acrylaat basis of acrylaat versterkt met PU. De laatste 2 soorten zijn veel minder sterk.

Op lichte houten zoals maple, beuken etc. zou ik geen olie of hardwax olie aanbrengen dit vergt veel onderhoud op lichte vloeren (hardwax olie vergeelt ook in iets minder mate)
 

Dinkieplinkie

  • #3
Mijn -zeer recente- ervaring met maple schuren en lakken is heel goed. Ik heb mijn sterk vergeelde vloer onlangs kaal geschuurd waarna er ahw. een nieuwe vloer onder vandaan kwam, na het lakken de oorspronkelijke prachtige tekening weer in originele -lichte- kleuren zichtbaar, het overtrof mijn verwachtingen.
Als je zelf gaat schuren (of had je dat al gedaan?) adviseer ik je om eerst een stukje te oefenen (op een stukje dat toch altijd bedekt is) met een parketschuurmachine want je moet de slag echt even te pakken krijgen, vooral niet te langzaam maar beter sneller en vaker. Het veel te lezen advies om het vooral aan de vakman over te laten vind ik flauwekul maar oefen wel eventjes, je moet er even gevoel voor krijgen.
Wat ik ideaal vind van de moderne -watergedragen professsionele- lakken is dat het als volledig matte lak te krijgen is waardoor de vloer niet gaat glanzen en (heel handig) er geen oneffenheden/vlekken/krassen zichtbaar zijn, tevens schijnen deze lakken niet meer te vergelen maar dat moet ik nog ervaren.
Lakken met roller of kwast, maakt m.i. niet zoveel uit.
Kortom, doen en je kunt -als maple je smaak is- weer een prachtige vloer krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
met een parketschuurmachine want je moet de slag echt even te pakken krijgen,
Het veel te lezen advies om het vooral aan de vakman over te laten vind ik flauwekul maar oefen wel eventjes, je moet er even gevoel voor krijgen.
Betaalt u de verknalde vloer ?
Het is wel erg opportunistisch om een ander er voor te laten vliegen omdat het u zelf na een paar pogingen wel gelukt is.
Niet voor niets wordt op het forum aanbevolen het door een vakman te laten doen, zelfs dan gaat het wel eens mis.
 

Dinkieplinkie

  • #5
Wat ik bedoel is dat het de moeite waard is om te bezien of het een dhz-klus is, dus even uitproberen. (Tis een klusforum niet?) Lukt het niet dan uitbesteden! Bovendien is het schuurwerk al gedaan dus niet meer hier terzake...
Hoop dat ik hiermee een zijlijndiscussie demp.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Gebruik een lak met UV-filter. Dat scheelt flink in het vergelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu