Bodemfolie kruipruimte - kruipruimte met een natte bodem ventileren

Klussergijs

  • #1
Afgesplitst van dit topic - mod

Ik kom nog even terug op de bodemafdekking. Het is door TNO aangetoond dat een kruipruimte met een natte bodem ventileren averechts werkt. De ventilatielucht verdampt vocht dat vervolgens voor een groot deel in je vloer of in je woning terecht komt. Het is derhalve van belang dat de bodem droog is. Dan pak je het probleem bij de bron aan. De schimmelsporen in mijn kruipruimte zijn ook geheel verdwenen.

Dan wat betreft de smurrie onder de bodemafdekking: dat klopt, het wordt een heel smerige toestand onder de bodemafdekking maar omdat de dikke folie als een kuip op de bodem ligt en aan de zijkanten gekit is merk je daar helemaal niets van. Het trouwens beslist niet dampdicht, door de oneffenheden van beton en metselwerk sluit het niet overal netjes aan maar desondanks absoluut geen stank of zo.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Klussergijs schreef:
De ventilatielucht verdampt vocht dat vervolgens voor een groot deel in je vloer of in je woning terecht komt.
Ik ben benieuwd naar dat rapport. Het zou bijzonder zijn dat TNO aantoont dat natuurkunde niet werkt. In de woning is het altijd warmer dan in de kruipruimte. Dus vocht gaat niet naar boven. Bovendien hoort een begane grondvloer luchtdicht en de kruipruimte goed geventileerd te zijn.
 

Klussergijs

  • #3
IJkenhout schreef:
ik ben benieuwd naar dat rapport. Het zou bijzonder zijn dat TNO aantoont dat natuurkunde niet werkt. In de woning is het altijd warmer dan in de kruipruimte. Dus vocht gaat niet naar boven. Bovendien hoort een begane grondvloer luchtdicht en de kruipruimte goed geventileerd te zijn.
dat rapport dateert van 1983 en heb ik helaas niet meer maar de redenering is heel simpel en voldoet aan alle natuurkundige wetten: De ventilatielucht strijkt over de natte werkvloer en neemt daarbij vocht op. betonnen vloeren zijn verre van dampdicht en deze vochtige lucht zal daardoor ook de luchtvochtigheid in huis verhogen. Afdekken van de werkvloer in de kruipruimte zal dit probleem bij de bron verminderen.
Bij het toenmalige project daalde de luchtvochtigheid in de woning van 80 naar 65%

Wat uw stelling betreft: de warmere lucht in huis zal juist gemakkelijk de waterdamp van onder de vloer opnemen, de hogere temperatuur zal condensvorming voorkomen maar wel degelijk waterdamp opnemen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klussergijs schreef:
deze vochtige lucht zal daardoor ook de luchtvochtigheid in huis verhogen.
Ik dacht toch ook, een warmtestroom gaat van warm naar koud. Het komt niet voor dat de temperatuur in de kruipruimte hoger is dan de ruimte daar boven. Er is dus geen medium om het vocht uit de kruipruimte te verplaatsen.
Normaal trekt de warmtestroom, met een deel vocht, vanuit de woning naar de koude oppervlakken in de kruipruimte. Tenzij er door wind op de woning en op de kruipruimte een overdruk ontstaat en de vloer niet behoorlijk winddicht is gemaakt.
Het is jammer van dat rapport.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Klussergijs

  • #5
Waterdamp migreert gemakkelijk van lucht met hogere dampspanning naar (warmere) lucht met lagere dampspanning.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoe zou ik of zouden wij kunnen weten, meten of wat de dampspanning is in de kruipruimte en de ruimtes boven de kruipruimtes.
 

Charel

  • #7
Het is in ieder geval zo dat de vochtigheidsgraad in een ruimte sterk zal verminderen als je een vochtige ondergrond kunt afdekken.
Als je dus een waterdichte folie legt op de bodem van een vochtige kruipruimte zal dat een wezenlijk verschil maken, daar moet je niet aan twijfelen.
Bij een niet damp- of luchtdichte vloeropbouw tussen de kruipruimte en het gelijkvloers kan zoiets dus ook wel degelijk een flinke vermindering van de vochtigheidsgraad in de woning opleveren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu