Hemelwaterafvoer op riolering aansluiten

Sander11

  • #1
Beste klussers,

aan 1 kant van het huis heb ik een hemelwaterafvoer die naar de sloot gaat. Inmiddels is deze door diverse bomen volkomen verstopt (wortels). Het is een heel karwei om een nieuwe aan te leggen.

Voor mij is een snellere manier om dat gedeelte ook op de riolering aan te sluiten (net als aan de andere kant van het huis ook het geval is).

Nu mijn vraag:
ik wil een put aansluiten op de riolering. De put heft een tekort aan hoogte verschil op. zo'n put zal vast een naam hebben maar ik weet hem niet.

De afvoer naar de riolering ligt boven in de put. Als het water in de put stijgt, zal op een gegeven moment het water via de afvoer, de riolering in lopen. Waar ik bang voor ben, is dat er een stank uit die afvoer kan komen omdat het een open verbinding is met het riool. (zie tekening hieronder)

Iemand een idee of dat inderdaad zo zal zijn en wat ik daar aan kan doen?

Alvast dank!

Sander

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Haakse bocht op de bovenste buis naar beneden, zodoende sluit deze af in het water. Tenzij de put droog komt. Dan op de onderste buis ook een bocht deze omhoog gezet en er blijft nu water in de put staan en zal als stankslot werken. '
 

Sander11

  • #3
Hallo WGB,

De put kan inderdaad in de zomer droog komen te staan. Ik zal dus de onderste ook van een hoek moeten voorzien.

Dank voor de tip!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ook zonder lijmen van de onderste bocht werkt het als stankslot.
Met bocht ontstaat er snel verstopping en dan kunt u er niet bij, zonder lijm is de bocht er af te halen.
 

Sander11

  • #5
Als ik op de onderste een hoek zet met een verlengstukje, loopt dan het water wel weg als het vanaf links komt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ja hoor, zoals Wgb het getekend heeft loopt alles netjes weg, zij het dat bij grote hoeveelheden het putje kan overstromen door de weerstand van de bovenste bocht en het stukje naar beneden.
 

Sander11

  • #7
Prima, ga ik dat proberen. Bedankt beiden voor het vlotte reageren.

Groet,
Sander
 

Pigion

  • #8
@Sander,
Ik heb zelf in september 30 meter sloot opgeschoond met veel wortels van 5 zwarte elzen. Ik zag erg tegen op, doch het is me meegevallen. Met een goede bijl heb ik heel wat wortels, sommige tot polsdikte, doorgekapt en verwijderd. Slootje stond toen nog droog. Met scherpe spade de kleine wortels afgestoken en met een goede platte schep (in vaktermen een vollidig kromme bats) de sloot 15 a 20 cm uitgegraven in 2 middagen. Wel veel zweetdruppels gelaten.
Pigion
 

Sander11

  • #9
@ pigion,

Dank voor je reactie. Ik ga dat niet doen. Ik moet namelijk ongeveer 60 meter verderop zijn en langs drie hele grote bomen met een doorsnede van 70cm. Daarna nog een keer door een bomenrand van ongeveer 10 meter.

Voor mij is het simpeler om het aan te sluiten op de riolering. ga ik zaterdag doen :-).

Groet,

Sander
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Woon je niet toevallig in het buitengebied met een drukriolering? In dat geval mag je de hemelwaterafvoer niet aansluiten op het riool ivm de beperkte capaciteit van het drukriool.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kan je wel iets aansluiten op een riolering waar druk opstaat of komt te staan?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Ja hoor, bij een drukriool lopen de huisaansluitingen naar een verzamelput. In deze verzamelput, waar in de regel een handvol woningen op zijn aangesloten, zit een dompelpomp die het rioolwater vermaalt en verpompt. Het gedeelte na de pomp staat pas onder druk.Niet de huisaansluitingen dus.

Drukriolering maakt gebruik van dunne leidingen, waarop de pompputten onder druk afvoeren. Daardoor is het in aanleg fors goedkoper in met name dunbevolkte gebieden.

Gevolg is wel dat de capaciteit alleen voldoende is voor het afvoeren van het huishoudelijk afvalwater. De capaciteit per pompput is beperkt en ook kunnen niet alle pompputten tegelijkertijd in bedrijf zijn.

Hemelwater moet daarom worden afgevoerd op het oppervlaktewater. Zoniet dan ontstaan er problemen bij regenval. De pompputten kunnen het water dan niet verwerken met alle gevolgen van dien, aangezien er geen overstort zit op dit soort systemen.
 

Sander11

  • #13
@Mn22

Inderdaad. Ik heb een verzamelput met pomp. Het is alleen het dak van de schuur dat nu op het riool zit. De rest loopt naar de sloot. Ik verwacht daarom geen problemen met de waterafvoer.

Inmiddels heb ik het aangesloten op het riool. Nu alleen nog de put van het hoogteverschil repareren :-(

Het is nu een gemetseld exemplaar die dus stuk is. Iemand tips?

Ik dacht zelf om een bekisting te maken rond de bestaande stukken en vol te gieten met beton. Andere optie is misschien om een stuk buis te nemen, de onderkant dicht te maken en daar dan een nieuwe put van te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mn22 schreef:
Ja hoor, bij een drukriool lopen de huisaansluitingen naar een verzamelput. In deze verzamelput, waar in de regel een handvol woningen op zijn aangesloten, zit een dompelpomp die het rioolwater vermaalt en verpompt. Het gedeelte na de pomp staat pas onder druk.Niet de huisaansluitingen dus.
Dank je, weer wat geleerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu