Hemelwaterafvoer op riolering ?

JantjeBas

  • #1
Aan de achtergevel van mijn rijtjeshuis zit de hemelwaterafvoer, die bedoeld is voor mijn huis en dat van de buren. Enige jaren geleden heb ik op deze hemelwaterafvoer een afvoerputje aangesloten (buitenkraan zit er boven). De afvoerpijp kruist, volgens de buurman, ondergronds de erfafscheiding en loopt verder onder het huis van de buurman naar de voorzijde van het huis en sluit waarschijnlijk aan op het riool.

Onder het huis van de buurman ontstaat met enige regelmaat verstopping, waardoor het badwater van de buren soms via het afvoerputje in mijn tuin overloopt.
De buurman verhelpt de verstopping meestal wel snel, maar ik vraag me af of deze constructie wel is toegestaan.

En is het overlopen van het putje te voorkomen en zo ja, hoe dan?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Schijnbaar zit de hemel water afvoer gewoon op de buren vaak is het zo als de buren hun riolering op gelijke hoogte zit dan word hwa daar op aan gesloten.

Als je geen last van wilt hebben dan moet je de put op je eigen afvoer aan gaan sluiten.

Anders maak even een tekening van je riolering hoe het zit
 

JantjeBas

  • #3
Inmiddels had ik zelf al bedacht, dat ik de put (die niet erg vaak gebruikt wordt) ook weer kan verwijderen/afsluiten. Ik verwacht dan wel, dat bij een eventuele verstopping in combinatie met een flinke stortbui zich hemelwater gaat verzamelen in de hwa zodat bij de buren het toilet/bad overloopt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U moet er eerst achter zien te komen of u een gezamenlijke riolering hebt, als dat zo is mag u die niet zomaar veranderen, ik ken de regelgeving zo niet maar dat weten ze bij de gemeente wel.
 

JantjeBas

  • #5
Dank voor uw antwoord. Ik zal inderdaad eens bij de gemeente gaan informeren.

Ik vraag me overigens af of het terugbrengen in de originele staat (de afvoerput heb ik enkele jaren geleden zelf aangelegd) niet zou mogen.

En als wij inderdaad een gezamenlijke riolering hebben: is de buurman dan verplicht er voor te zorgen dat het hemelwater vrij via de riolering kan wegstromen ?

Hierbij ook meteen de tekening (zeer schematisch) waarom gevraagd werd. Het moge duidelijk zijn dat wanneer ik het afvoerputje weer afsluit/verwijder het regenwater uit de dakgoot opstijgt in de hwa totdat het bad overloopt. Ook is duidelijk, dat wanneer het bad leegloopt het badwater uit het afvoerputje mijn tuin instroomt. Dit alles natuurlijk indien de afvoer richting riool verstopt is op de in de tekening aangegeven plek.

NB
Ikzelf heb een eigen rioolafvoer die onder mijn eigen huis naar het straatriool loopt en waarop mijn bad, douche, toiletten etc. zijn aangesloten. Alleen de hwa zit dus op het riool van de buren. Achterlijk gebouwd, maar zo zit dat nu eenmaal.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Dan is het beste dat je de regen afvoer via jou riool laat lopen.

Vroeger sloten ze de hwa zo dicht mogelijk aan op bestaande riool scheelt stuk buis en werkloon.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu