Hemelwaterafvoer in isolatie keukenvloer?

Twanvv

 • #1
Hallo,

Ik zou graag advies willen over een voorstel van de aannemer die mijn verbouwing verzorgt. Het betreft een aansluiting van een hemelwaterafvoer op de riolering.

Door een fout van de aannemer is de hemelwaterafvoer niet volgens planning aangesloten op de riolering. Het was de bedoeling om de hwa in de aanbouw direct door de (nog aan te leggen ondervloer) op de riolering aan te sluiten. Dit is uiteindelijk niet gebeurd omdat de aannemer dacht dat het water ook op een andere plek afgevoerd kon worden. Echter, omdat het platte dakje waar het water zich verzamelt lager ligt dan het nieuwe dak, is dat geen optie.

Inmiddels is de ondervloer gestort en nu is het voorstel om het water af te voeren via een buis die op de ondervloer gelegd (in de isolatie - 20 cm) en die buiten de aanbouw op de riolering wordt aangesloten.

Volgens de loodgieter en de bouwkundig tekenaar zou dit, mits goed geïsoleerd, geen probleem moeten opleveren, ook niet met de vloerverwarming die er nog bovenop komt. Ik heb hier zelf echter twijfels over en zou graag een second opinion willen. Ik wil graag voorkomen dat ik de vloer weer open moet breken bijvoorbeeld bij problemen met condens.

Een extra vraag is of ik de aannemer/loodgieter aansprakelijk kan stellen als er toch iets misgaat? Moet ik hen hiervoor bijvoorbeeld een extra contract laten tekenen?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Vr. Gr. Twan.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dit is geen vraag waarop we hier bij Klusidee willen en mogen antwoorden.

  Dit forum is namelijk alleen bedoeld voor mensen die zelf (en t.b.v. hun eigen situatie) een klus gaan doen, niet voor advies over wat aannemers, loodgieters en andere externe bedrijven gezegd hebben, nog zeggen, gedaan hebben en nog doen.

  Ook over het al of niet aansprakelijk kunnen stellen doen we geen uitspraken: daarvoor zijn eventueel consumentenforums, advocaten, rechtsbijstandsverzekeringen of rechtshulpbureau's. :wink:
   

  Twanvv

  • #3
  Beste Kees,

  Bedankt voor je reactie. Jammer.

  Nog één vraag: zijn er dan misschien andere fora waar ik deze vraag kan stellen? Ik heb zelf helaas niet voldoende kennis hierover en zou graag gebruik maken van de wijsheid van anderen.
   

  Twanvv

  • #5
  Het gaat echt om een bouwkundige kwestie. Jammer, maar helaas.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Misschien dat de Vereniging Eigen Huis nog wat voor je kan betekenen. :wink:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Als de aannemer een fout gemaakt heeft moet hij dit oplossen.

  Je kan de oplossing eventueel laten beoordelen door een adviseur of andere aannemer/installateur.
   

  Twanvv

  • #8
  Bedankt voor de tips. De aannemer wilde de fout eventueel ook herstellen en het aansluiten zoals het oorspronkelijk op de tekening stond; het is op zich een goede en betrouwbare aannemer en dat geldt ook voor de loodgieter. Maar deze oplossing had hun voorkeur omdat de ondervloer dan niet weer opengebroken moest worden.

  Ik heb op zich wel redelijk vertrouwen erin dat de oplossing die is aangedragen goed is. En ik heb er ook vertrouwen in dat het goed wordt opgelost mochten er toch problemen ontstaan. Maar ik wilde toch ook graag dat iemand er met een frisse blik naar keek. Ik ga eens kijken wat een adviseur of andere aannemer ervan denkt. Nogmaals dank!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu