Gronden / lakken nieuw kozijn

Red

  • #1
Mijn nieuwe (althans ze staan er nu bijna een jaar in) hardhouten kozijnen moeten nog netjes afgelakt worden.

Volgens de leverancier zit er 100um watergedragen Sigma grondverf op. Nu wil ik dit gaan afwerken met een laagje Onol grondverf en daarna met Rubbol SB aflakken. Kan dit zomaar, alkyd gebruiken over een water gedragen systeem?

Ik hou niet van water gedragen verfsystemen en zeker niet voor buiten en ik wil graag bij mijn huidige verfsysteem (SB) blijven omdat deze zeer goed bevalt, mijn kozijnen staan namelijk grotendeels op het zuiden in de hete zon te bakken.
 

Fiesiekus

  • #2
Voor wat betreft beitsen/lakken heb ik hier gelezen dat alkyd beslist niet over acryllagen heen kan.Zie dit verhaal Alkydbeits over 5 jaar oude acrylbeits.

Of dat voor grondverf ook geldt weet ik niet. Misschien in een schilderszaak even navragen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Zonder in merknamen te vervallen: er zijn watrgedragen uni-primers op de markt die uitstekend ( mits goed geschuurd ) op een acryl ondergrond hechten en als zodanig een prima hechtbrug voor alkydharslakken vormen.
 

Red

  • #4
Dan zal ik dat toch eens gaan navragen bij de schilderswinkel.

Wanneer ik dit eerder had geweten had ik mijn kozijnen onbehandeld laten komen en eerst zelf in de grond gezet voordat ze er in gingen. Maar het schijnt dat werkplaatsen alleen nog met watergedragen verven mogen werken :?
 

Red

  • #5
Informatieblad 1147 van Sikkens geeft meer informatie over het overschilderen van watergedragen systemen.

Men maakt overigens een zeer duidelijk verschil tussen watergedragen systemen aangebracht door de timmerindustrie en de rest... Watergedragen (grond) verfsystemen voor de timmer industrie zijn namelijk wel geschikt om met alkyd te worden overgeschilderd.

Probleem is alleen dat ik met 2 verschilende merken zit, dus ik ga het toch maar navragen, ik heb al werk zat. Mijn huidige systeem gaat ook aan de zon kant zomaar 5 jaar mee, en dat heb ik nog niet meeegemaakt met andere verven, dus wanneer ik mijn nieuwe kozijnen ga doen heb ik het wel graag in één keer goed.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Beste Red,

Kozijnen onbehandeld laten komen kost u waarschijnlijk de garantie: hardhouten kozijnen worden volgens NEN normen geleverd. Dit houdt onder andere in dat deze in de fabriek worden voorzien van een grondverflaag met voldoende Mu ( laagdikte ).

Er is nog een reden waarom hardhoutenkozijnen van fabriekswege worden voorzien van een grondverflaag: doorbloeden.

Zoals ik al schreef: er zijn professionele ( dus niet bij de bouwmarkt ) verkrijgbare grondverven die op een acryl- laag kunnen worden aangebracht, en zonder problemen ( buiten) met alkyd / PU- lak kunnnen worden afgelakt. Goed schuren van de ondergrond en reinigen is van essentieel belang.
 

Red

  • #7
Dag Kees,


Ik heb me Sikkens gebeld en zij geven aan dat het geen enkel probleem is om over een professioneel watergedragen timmerfabriek grondverfsysteem heen te schilderen, met de boven genoemde producten. Wel is het zaak goed te schuren en te ontvetten, maar spreekt voor zich.

Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu