Systeemverf gronden met grondverf of is dit marketing praat?

Josvr

 • #1
Goedendag,

Ik ga hout kaal maken (branden/schuren) en voorzien van 'systeem/schakelverf". Kan dit direct op kaal hout of moet ik dit voorgronden?

Verschillende fabrikanten verkopen hout primers (grondverf) voor hun 'een-pot-systeem'. Is dit inderdaad nuttig, of is dit marketing-praat om zoveel bussen verf te verkopen?

EPS staat voor Eenpotsysteem, en is volgens de marketing "grondverf en aflak in een", maar dan is het een beetje raar om via de marketing alsnog met een hout 'primer' op de proppen te komen voor deze verf.

Kortom: verf jij al jaren systeemverf op kaal hout en geeft dit geen problemen? Of heb jij dit ook ooit gedaan en is dit niet zo goed afgelopen?

Bedankt
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Hoe het zit met 1 pot systemen durf ik niet te zeggen.
Vaak is het wel zo dat grondverf niet alleen gebruikt wordt voor een betere hechting, maar dat grondverf ook een beter vullend vermogen heeft dan gewone verf.
Zou je gewone verf ergens opsmeren dan zie je elke oneffenheid, met grondverf worden de oneffenheden opgevuld en krijg je uiteindelijk een strakker eindresultaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Ik krijg altijd commentaar over grondverf. Ik doe het zo klein werk de lak verdunnen en een keer meer lak erop zetten. Ga je eerst gronden en dan aflakken moet je vaak twee aangebroken potten verf weggooien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
Verf na gebruik een beetje verdunnen, dan nog een beetje verdunner er bovenop zonder dit door te roeren deksel goed sluiten en pot langzaam op de kop draaien en zo neerzetten.
De verf zal de pot luchtdicht afsluiten en de verdunner zal bovenop de verf gaan liggen en zo de verf en lucht in de pot gescheiden houden.
Op deze manier kun je verf vaak jaren goed houden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
Voor nieuw hout is het de bedoeling dat je alles met die verf doet.
Dus gronden en aflakken.

Ik heb dat systeem op mijn schuur zitten van een goede leverancier.
na ruim 10 jaar pas voor de eerste keer overgeschilderd.

Is die primer niet bedoeld voor speciale gevallen?
Ik kan me best voorstellen dat je bepaalde houtsoorten of plaatmateriaal net even anders wilt behandelen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik heb ook een EPS (Een Pot Systeem) verf van Sik*ens op mijn blokhut zitten en het voldoet prima. 7 Jaar geleden geschilderd en vorig jaar overgeschilderd.

Het voordeel van een EPS verf is juist dat het 2 in 1 is, dus in normale situaties zou ik niet weten waarom je moet voorgronden.
 

De Bob

 • #7
Eps/schakelverf of systeemverf, is een 3 in 1 systeem, grondlak/voorlak en aflak, en geschikt voor buitenwerk i.v.m. de terpentine basis.
De verkrijgbare hoogste glans is zijdeglans.
In het renovatie werk wordt het minder of niet gebruikt i.v.m.schuren/gronden/plamuren/schuren/
gronden enz.
Voor nieuw werk is het een goed product en snel.dekkend.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Dat het in renovatiewerk niet snel gebruikt wordt snap ik met je uitleg er bij niet zo: juist bij plamuren bij renovatie (waarna je weer 2 x moet gronden en dan 2 x af moet lakken) zou een EPS 2 werkgangen besparen omdat het grondverf en aflak in één is.

De reden dat het niet gebruikelijk is, is denk ik omdat het iets minder duurzaam is, want EPS is geen echte hoogglans. En juist de echte hoogglans geeft duurzaamheid. En met onderhoudscontracten (waarbij je garantie afgeeft) wil je zo min mogelijk manuren besteden aan onderhoud. Uiteindelijk is een klassiek verfsysteem van 2 x gronden en 2 x lakken op den duur toch goedkoper en duurzamer.

Voor een blokhut is EPS denk ik een goed verfproduct, omdat het vochtregulerend is.
 

De Bob

 • #9
Met gronden en plamuren gronden enz enz. meedere lagen voorlak/aflak over elkaar heen smeren is niet goed en zinvol, daar is het systeem niet/nooit voor bedoeld. En hoogglans wordt nooit bereikt
dat is de simpele reden bij renovatie.
Voor particulier gebruik en als er geen hoogglans wenselijk is, is het prima, en snel dekkend.
 
Laatst bewerkt:

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #10
EPS is voornamelijk bedoeld voor geveltimmerwerk. Het heeft een iets kortere duurzaamheid dan hoogglans lak. De belangrijkste eigenschap is dat dit type verf damp-open is en daardoor beter vochtregulerend is dan een meer afsluitende hoogglanzende lakverf.
Reguliere grondverf als eerste laag toepassen kan wel degelijk: grondverf heeft ook vochtregulerende damp open eigenschappen. Maar waarom moeilijk en kostenverhogend gaan doen als het ook uit 1 pot op eindkleur gemaakt kan? In die zin is grondverf onder EPS goed voor de kassa.
 

Robert99

 • #11
In de praktijk maakt voorgronden vrijwel geen verschil.

Als je het echt perfect wilt hebben, dan zou ik kaal hout altijd gronden met een knappe grondverf
Dit kan ook op waterbasis zijn.

Het is vrij simpel.
Eps is een mooi, maar achterhaald product. Het is van van alles in 1, maar ook van alles net niet
Aangezien je op kaal begint, zou ik zeker eerst gronde, de basis is dan goed.

Vervolgens lekker Eps gebruiken. (als dat nodig is)

Na een x aantal jaar kun je de Eps overlakken met een hoogglans.
Dan is het mooi afgesloten.

Een nieuwe laag eps sluit het ook af, puur door de laagdikte. Dus die is dan nutteloos

Succes
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu