Bestaand raam (binnen) gronden op alkydbasis - aflak op waterbasis?

Marc-S

  • #1
Mensen,

Al mijn houtwerk binnen, incl kozijnen en ramen zijn ca 20-25 jaar geleden geverfd op alkydbasis. Die verf is knoert hard en over het algemeen nog heel gaaf op bijna al het houtwerk binnen.
Het is echter wat vergeeld, wat je verwachten is (verf op oliebasis).

Waterbasis:
Wat mij eerder al is opgevallen, is dat verf op alkydbasis veel beter bestand is tegen vocht en veel hechter (aan het hout) blijft zitten.
Paar jaar geleden is onze keuken verbouwd en is alles daar (binnen) gegrond en afgelakt met verf op waterbasis. Alle ramen zijn daar HR++, maar door (kook)vocht zie ik nu al plekjes op het houtwerk waar de verf loslaat.

Mijn conclusie: verf op waterbasis is minder hard en hecht ook minder goed aan hout en laat eerder los door vocht. Is dat correct?

Voor het overige bestaande (hout)schilderwerk binnen in huis (destijds allemaal geverfd op alkydbasis) zou het een goed idee zijn om dit eerst op alkydbasis te gronden en de aflak op waterbasis te doen, dit om vergeeling op langere termijn te voorkomen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Acryl over alkyd kan niet zonder primer als tussenlaag.

Dat de acrylverf in je keuken op sommige plekken loskomt is natuurlijk geen argument om te stellen dat alle acrylverf slecht(er) is. Misschien is er destijds wel niet goed ontvet, geschuurd of is er een siliconenbesmetting ontstaan bij de werkzaamheden waardoor de verf nu loskomt.

Als je verf van A merken koopt (en die zijn niet in de bouwmarkt te koop) dan kun je stellen dat deze minstens net zo goed zijn als de alkyd varianten. Mits goed aangebracht maar dat geldt voor allebei de soorten.
 

De Bob

  • #3
Hallo
U kan zonder problemen acryl over alkyd verf aan brengen, eerst ontvetten en goed schuren, volledig matteren.

Maar verstandiger is het om de bestaande alkyd laag te ontvetten/schuren en een All-Grund grondlaag op acryl basis als hecht laag te gebruiken, en daarna aflakken met een Acryl laag.
 

Marc-S

  • #4
Bedankt voor alle input!
Wat er in mijn keuken is gebeurd met het houtwerk van de ramen (ca 5 jaar geleden door een professionele schilder met goede acrylverf) weet ik niet. Die verf vertoont hier en daar al wat scheurtjes/enkele chips er af, wat door vocht komt. Het hout is Canadees grenen (jaren '30), van oorsprong een wat vettige houtsoort.
Die ramen waren daarvoor (binnenzijde) geschilderd met alkydverf, ca 25 jaar geleden die er nog perfect op zat zonder scheurtjes.

Nu wil ik verder met acryl op al het andere houtwerk en wil niet dezelfde issues krijgen (na een paar jaar al wat scheurtjes in die verf/dat het hier en daar al wat loslaat).

Die All Grund primer zie ik met name van 1 merk op het web. Of hebben alle grote goede verfmerken zo'n product (als goede tussenlaag tussen de oude alkydverf en de nieuw aan te brengen acryl aflakverf)?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je met het nieuwe schilderwerk niet dezelfde problemen wilt krijgen zou ik zeer zeker een primer als tussenlaag aanbrengen. Kijk wat de fabrikant van je lak voorschrijft als primer en gebruik die.

De hierboven genoemde “alle ondergronden primer” zie je van 1 merk, omdat dat het merk ook is ;-). Zelf zou mijn voorkeur uitgaan naar een primer van het merk van je aflak. Die is namelijk niet alleen gemaakt voor een goede hechting aan de bestaande ondergrond, maar ook ontwikkeld voor een goede hechting met je latere aflak.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Van een oude verflaag maakt het oplosmiddel niet meer uit.
maar houd je voor de nieuwe lagen die je achter elkaar gaat aanbrengen bij 1 systeem dus alkyd of acryl
door elkaar vraagt om problemen

voor binnen gebruik ik al jaren alleen nog acryl.
ik merk geen verschil in duurzaamheid
 

Marc-S

  • #7
OK, veel dank allemaal voor de tips, nuttig!
Alles lezende, zou het mij niet verbazen dat de issues die ik met het verfwerk daar heb, komen door het onvoldoende ontvetten/schuren/matteren van de oude alkydverf op het jaren '30 houtwerk door de schilder die mijn keuken heeft geverfd begin 2020 (met acrylverf).

Nog even een vraag over de deuren in het huis:
Die zijn ca 25 jaar geledrn allemaal ook met alkydverf en met de kwast en waanzinnig mooi geverfd (alles heel strak, geen zakkers en geen 'sinaasappelschil' uitstraling die je met rollers snel krijgt).

Als ik die deuren ga doen op warerbasis, hoe moet ik dat het best aanpakken voor het mooiste resultaat? Acrylverf hier ook met de kwast doen of toch roller?
Snel werken en bij temperaturen onder de 18C (vanwege de waterbasis)?
 

De Bob

  • #8
Hallo
Hetzelfde als post #3.

Gebruik een Acryl roller,
Snelheid enz. heeft u al aangegeven.
 

Marc-S

  • #9
De Bob schreef:
Hallo
Hetzelfde als post #3.

Gebruik een Acryl roller,
Snelheid enz. heeft u al aangegeven
Veel dank voor snelle reactie!
Ik heb er geen ervaring mee, maar als je goede kwaliteit verfroller speciaal voor Acrylverf neemt, en je werkt snel, bij niet te hoge temperaturen en met een hoge kwaliteit Acrylverf, worden de grote vlakken van een deur dan helemaal strak (dus zonder 'sinaasappelhuidje')?
 

De Bob

  • #10
Als u het doet zoals u beschrijft moet het lukken, niet te lang op één plek blijven, de rol goed verzadigen en de lak goed verdelen, en na het opzetten één keer narollen.
 

Marc-S

  • #11
OK, fijn om te weten!! Ik ga het zo proberen met de deuren.

De deurkozijnen dan ook doen met een kleine Acrylverf roller? Of die delen beter met een goede kwast doen?
 

De Bob

  • #12
Kan alle twee, er zijn ook kleine rollers.
Smalle oppervlakken kan u met een Acryl kwast proberen.
 

Marc-S

  • #13
OK, veel dank allemaal. Ik heb nog wel 1 of 2 vragen over de voorbereiding voor het echte verven.

Zie graag de 2 foto's. Het gaat om een aantal ramen (incl lijsten), zoals hier te zien. Die hebben nu nog de keiharde alkydbasis verf van ca 25 jaar geleden (room-witte kleur), mooi glad zoals te zien.

20240201_151724.jpg


20240201_151742.jpg

Bij deze loslating van de oude verf (is geen barst in het hout) deze er helemaal af halen voor zover mogelijk en dan wat epoxy/2K plamuur?

Uiteraard eerst alles ontvetten. Daarna alles wat opschuren met de hand, of de grotere delen met de machine? Welke korrelgrootte zou ik moeten gebruiken?

Daarna gronden met Acrylbasis grondverf en daarna Acrylverf voor aflak.
 

De Bob

  • #14
Foto 1 zie ik geen schades, ontvetten en schuren/matteren met korrel 220, en verder behandelen.

Bij foto 2 alles los steken ontvetten en schuren met korrel ongeveer 120, daarna eerst gronden en plamuren, vlak schuren, en het totaal gronden, dan licht schuren met korrel 220 en bij een goede dekkende grondlak , af lakken 1 of 2x
 

Marc-S

  • #15
@De Bob veel dank!

2 korte vragen nog:

Bij deze ramen, het licht opschuren/matteren met de hand doen of met machine?
Bij foto 2: wat voor soort plamuur gebruiken (lakplamuur, 2K, of iets anders)?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Licht opschuren doe je met de hand. De schuurmachine is veel te grof.

Als plamuur een 2K vuller gebruiken.
 

De Bob

  • #17
Bij foto 2 kunt met een schuurmachine alle schade links kaal maken.

Verder zoals post #14
 

Marc-S

  • #18
OK, top. Veel dank allemaal!!
Ik ga er binnenkort mee aan de slag.

Verder zat ik er aan te denken om na het schilderwerk bij deze glas-in-lood ramen op de beneden horizontaal en vandaar aan de linker en rechterzijde omhoog, ca 1 GIL raampje hoog, ook nog een dun lijntje siliconen kit er overheen te zetten zodat geen condensvocht vanaf het glas het raamhout in kan lopen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Marc-S schreef:
ook nog een dun lijntje siliconen kit
Geen siliconen kit gebruiken in de buurt van materiaal dat geschilderd moet worden. Je komt jezelf tegen, als (eventueel na jaren) de boel (weer) geschilderd moet worden!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Marc-S

  • #20
Zoiets als dit:

1000040173.jpg


Iets anders dan gebruiken dan siliconen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu