Groepenkast vervangen of niet

Martva

  • #1
Ik ga binnenkort zonnepanelen plaatsen op mijn garagedak. Dit is een set van 6x 400Wp met 1 fase omvormer. Ik doe dit zelf omdat er geen enkele installateur brood ziet om 6 paneeltjes te plaatsen blijkbaar.

Nu is mijn groepen een 3-fase ABB Busboard kast uit eind jaren 90. Ik vermoed dat mijn vorige bewoners niet veel geld hadden, gezien de keuze die her en der gemaakt zijn in huis. Zo ook in de groepenkast. Er zit 1 aardlek in op 5 groepen. En een deel zit niet achter de aardlek (voor nu is dat de vaatwasser). In de foto is de onderste rail beschermd door de aardlek.

Nu wil ik mijn zonnepanelen aansluiten. Mijn idee was om een extra groepenkast er naast te plaatsen met daarin B16A installatie automaat en een PV aardlek van 300mA. En dat vervolgens op een fase aansluiten in de meterkast via een B16A groep in de ABB groepenkast.

Of is beter om de groepenkast in zijn geheel te vervangen en bij te werken naar de huidige standaard. Met een aardlek voor elke fase. En ook gelijk een nieuwe hoofdschakelaar.

meterkast.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als je er de financiële middelen voor hebt dan zou ik hem inderdaad vervangen. Dan kun je direct voldoende aardlekschakelaars plaatsen en ruimte houden voor toekomstige uitbreiding.
 

Martva

  • #3
Heb je nog een advies voor een bepaald merk en type?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat mogen we hier helaas niet
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou wel adviseren om niet weer voor een busboard-systeem te gaan. Wel zijn busboard-componenten wat makkelijker te installeren, maar met gewone componenten ben je flexibeler, als je in de toekomst nog iets moet wijzigen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Aardlek er uit, eindgroepen er uit en vervangen door alamats.
Hoef je vaak niets aan de bekabeling te wijzigen en heb je ruimte genoeg voor uitbreidingen en kun je ook meteen de krachtgroep voorzien van een aardlek.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Alamats van 1 breed zijn er toch alleen van twijfelachtige kwaliteit?
Met 2 breed per groep, moet je even gaan rekenen of het past. Vaak ook duurder dan de standaard aardlek met groepen.
Ik zie zo snel niet waarom deze kast niet goed te krijgen is. Een gewone aardlekschakelaar erbij en eventueel de huidige aardlekschakelaar ook vernieuwen kan ook met een busboard. Kan je anders een foto maken met de kast open?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Jackd schreef:
Alamats van 1 breed zijn er toch alleen van twijfelachtige kwaliteit?
die zijn er ook gewoon van de gerenommeerde merken
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
@Gerrit B Gevonden, ook van het merk van de kast van de vraagsteller.
Wel ruim 2x zo duur als een standaard aardlekschakelaar met 4 losse automaten. Is maar net wat het beste uitkomt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Als je plek hebt voor 2 kasten naast elkaar dan zou ik dat doen. Kun je mooi de hoofdschakelaar in kwijt en voldoende aardleks en groepen.

Aardlekautomaten pas ik zelden toe, enkel voor een laadpaal of PV systeem.

Gewone aardlekschakelaar met 4 automaten erbij is veel voordeliger. En met de juiste kamrails ook eenvoudig te installeten.

Maar goed, ga je het zelf doen of laat je het werk uitvoeren? In het laatste geval gewoon de elektricien een voorstel laten doen. Hij is de vakman.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Wel een verschil van inzicht dus.
Ik kijk dus niet alleen naar wat het goedkoopste is maar ook wat het meest comfort biedt voor de eindgebruiker.
Met een gewone aardlekschakelaar zit bij een kortsluiting meteen de halve woning zonder spanning, met een aardlekautomaat alleen die groep die de problemen veroorzaakt.
Even een lijstje er bij wat op welke groep zit en klaar, de eindgebruiker kan zelf vaak de storing oplossen ipv. een dure vakman in te moeten schakelen.
Dus minder overlast en makkelijker het probleem op te lossen en die 100 of 150 euro prijsverschil dat is men met een half jaar al lang weer vergeten, het gemak wat men er van heeft blijft men onthouden elke keer als er wat uitvalt.
Weet je dat verschil goed uit te leggen dan is menigeen maar wat blij met zo'n advies en kiest men toch 9 van de 10 keer voor de duurdere meterkast is mijn ervaring.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Dan hebben wij andere ervaringen. Vele mensen die ik spreek zeggen dat er nooit iets uitvalt in de groepenkast dus zien geen voordeel in aardlekautomaten.

Groepen natuurlijk over meerdere aardleks en fasen verdelen dan zit niet snel de halve woning zonder stroom.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
eehhhhh..... de gemiddelde woning heeft 2 aardleks en max 8 eindgroepen, dus verdeelt over de woning met 1 uitgevallen aardlek zit dan de halve woning zonder spanning.

Ga je zo'n meterkast met een meterkast configurator van een bekende site samenstellen dan kost die met gewone eindgroepen 188 euro en met aardlekautomaten 307 dus wat ik aangaf 100 tot 150 euro duurder.
Moet komende week ook nog weer naar een klant (die heeft dan wel 3 aardleks en 12 eindgroepen) maar alles links van de woning, de hele kelder en alles wat buiten zit valt telkens uit.
Klant had zelf al wel gevonden welke eindgroep het was dus nu alleen de kelder links, hun slaapkamer en buiten verlichting nog uit.
Kelder was met een zaklamp nog wel te doen om de auto naar buiten te rijden, slaapkamer was toch wel lastig zonder wekker ed.
Door het loskoppelen van een kabel hebben ze tenminste voorlopig weer licht in de kelder en slaapkamer en als het van de week wat droger is buiten op zoek naar dat mierennest oid. wat de sluiting veroorzaakt.
Klant heeft al wel aangegeven (na de zoveelste sluiting) "ga de gehele meterkast maar aanpakken want ik ben het zat elke keer met de zaklamp door de woning te moeten"
Hierbij wordt alles wat buiten zit dan ook meteen over 2 aarlekautomaten verdeelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu