Groepenkast vervangen of hoofdschakelaar laten zitten en deels vervangen

Robert_3011

  • #1
IMG_2664.jpg


Zoals je kunt zien zit de hoofdschakelaar in een aparte kast. Ik will mijn huidige schakelaars vervangen met aardlekautomaten (en er nog twee groepen bij doen). ALs ik deze vervangingen doe met aardlekautomaten (1P+N) heb ik genoeg ruimte omdat die maar half zo breed zijn als de huidige stoppen automaten. Ook vervang ik dan meteen de huidige aardlekschakelaar die maar 4 groepen nu beschermt. In de linkse kast zitten 5 groepen , een zonnepanelen aansluiting (PV), een drie-fasen krachtgroep, en een beltrafo. De 3-fasen krachtgroep heeft geen aardlekschakelaar (lijkt me wel zo veilig om die erbij te doen. Ik wil niet de hoofdschakelaar gaan vervangen (want dan komt er een elektricien met zegelrecht voor aan te pas) dat lijkt me niet echt nodig. Ik zoek nu advies of ik in de huidige kastjes nieuwere aardlekautomaten kan installeren (zie foto hieronder) of dat ik het beste de twee huidige kasten maar kan vervangen.

IMG_2663.jpg


Ik hoor het graag !

Met dank

Robert
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
In theorie kun je natuurlijk de kasten laten zitten en alleen de inhoud vernieuwen. Maar dan zit je wel nog steeds met een kast van 25 jaar oud...

In mijn ervaring is het kunststof wat men destijds gebruikte niet zo geweldig, het wordt broos en breekt makkelijker. Ik heb al regelmatig met zo'n deksel gestaan wat in 2 of meer stukken is gebroken.

Ook voldoet deze kast natuurlijk niet meer geheel aan hedendaagse normen, moderne kasten zijn bijvoorbeeld ook met geopend deksel nog aanraakveilig.

Deze kast hangt er denk ik zo'n 25 a 30 jaar? Dan is de vraag eigenlijk: Verwacht je dat het spul wat je wilt hergebruiken nog eens 25 a 30 jaar mee gaat? Of verwacht je dat dit de leeftijd van 50 a 60 jaar niet gaat halen...

Ik zou de gelegenheid aangrijpen om meteen alles te (laten) vervangen, inclusief de hoofdschakelaarkast. Dan weet je zeker dat je er enkele tientallen jaren geen omkijken meer naar hebt.

Een complete groepenkast is vaak ook voordeliger dan de losse componenten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Alhoewel de kasten idd wat verouderd zijn, hebben ze wel dinrails en standaard afmetingen, waar nieuwe componenten prima inpassen. Deze behouden incl. hoofdschakelaar heeft idd het voordeel, dat je bespaard op de kosten van een installateur met zegelrecht.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Voor beide opties is wat te zeggen en e.e.a. is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Ik zou meteen alles vervangen zodat je inderdaad een kant en klare kast kunt bestellen en er weer tientallen jaren tegenaan kunt.
 

GJE

  • #5
Je huidige 3 fase aardlek hergebruiken voor je krachtgroep, en de rest vervangen voor aardlekautomaten, 4 per fase, is een perfecte oplossing, de kast zelf is nog helemaal prima !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
@
GJ Electrics Wilt u uw forumnaam wijzigen, reclame in forumnamen zijn niet toegestaan, zie de forumregels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu