Installatie automaat vervangen groepenkast

Klaaz

  • #1
Ik heb in huis een groepenkast met 2 x 2 groepen Hager B16 met aparte aardlekschakelaar Hager CD540G. Wat die Holecs doen weet ik eerlijk gezegd niet ;-)

De Gacia is van de recent aangelegde solar installatie.

De trafo links (en de schakelaar?) is/zijn van de deurbel.

IMG_5793.jpg


De situatie
Vorig jaar heb ik een nieuwe compressor aangeschaft (50ltr met 2 x 2 membraan compressors met 2x1.5pk motoren) die regelmatig de aardlekautomaat heeft getriggerd bij het starten. De bovenste rij op de foto, groep 1 is de garage (Daar zitten ook de koelkast/vriezer van de keuken en de CV op). Om het probleem met de start van de compressor op te lossen heb ik daar toen een losse startstroombegrenzer (tussen stekker en stopcontact) tussen gezet die tot dusver heeft geholpen.

Door recente trial en error werkzaamheden bij de aanleg van nieuwe bedrading (Er is een hoop overbodige troep weggehaald en nieuwe bedrading in nieuwe lasdozen met nieuwe insteeklasdoppen gelegd) is de automaat ook een groot aantal keren getriggerd (Er bleek een TL armatuur met nieuwe LED buizen verkeerd aangesloten, was even zoeken). Als het verkeerd ging werd overigens meestal de aardlekautomaat getriggerd.

Afijn, Ik dacht nu klaar te zijn maar vandaag schoot de aardlek er uit tijdens het draaien van de compressor. Op dezelfde groep zitten ook de koelkast en de vriezer van de keuken alsmede ook de CV dus ik vermoed overbelasting. Dat kan bij afwezigheid natuurlijk een nare verrassing opleveren als de vriezer en koelkast mee uit gaan (Compressor staat meestal gewoon uit maar dat kan een keer vergeten worden).

Ik las ergens dat wanneer dit soort automaten vaak worden getriggerd zij gevoeliger worden en eigenlijk moeten worden vervangen. Verder lees ik dat er ook C automaten bestaan die minder gevoelig zijn doordat zij apparaten een hogere startstroombelasting gunnen.

Ik denk ook dat het goed zou zijn als de compressor gefaseerd zou starten, dus eerst rij 1 en 2 seconden daarna rij 2. Op beide rijen zit één motor met twee membraancompressoren. Bij sommige andere merken zie ik dat dat een standaard eigenschap is.

Mijn vraag:
Moet ik nu de uitschakelautomaat op groep 1 EN/OF de Aardlek op die rij vervangen? Is het dan slim om de uitschakelautomaat door een C automaat te vervangen?

Ik ben geen electriciën maar wil graag leren. Als ik het nodig vind dan schakel ik een specialist in, maar vooralsnog wil ik zelf graag begrijpen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Schakelt de compressor de installatie automaat of de aardlekschakelaar uit?

Je hebt het over de aardlek. Dat komt dan niet door overbelasting maar door een fout in een apparaat of bedrading. De lekstroom zorgt voor aanspreken van de aardlek.

Als het inderdaad de aardlek is die aanspreekt dan kan het zijn dat de aardlekschakelaar is versleten maar meer waarschijnlijk dat er een lekstroom ontstaat. Die zul je moeten vinden en oplossen.

Een automaat met een C karakteristiek plaatsen verandert niets aan het aanspreken van de aardlekschakelaar. Deze kan enkel een effect hebben op het aanspreken van de installatie automaat. Je mag niet zomaar een C automaat plaatsen. Daarvoor moet in ieder geval een installateur de circuit weerstand komen meten.

Gezien de vragen die je stelt lijkt het me sowieso slim om zelf geen werkzaamheden in de groepenkast uit te voeren maar dit aan de vakman over te laten. De groepenkast komt best kritisch. Ook lijk je geen hoofdschakelaar te hebben dus je kunt niet spanningloos werken.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Klaaz

Klaaz

  • #3
Uiteraard ga ik niet zo maar in de groepkast lopen wijzigen :-)

Dank voor het goede advies, ik ga eerst de compressor eens aan een goede inspectie onderwerpen!
 

ABCDE

  • #4
Kwalificatie verwijderd, mod. van de PV cowboys ja. Als 7e groep had er dus een hoofdschakelaar aangebracht moeten worden.

Lijkt ook buiten de aardlekbeveiling om te gaan. Of dat mag zullen ze ook wel niet gemeten hebben.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Klaaz

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik heb gewoon een 300mA aardlekautomaat voor de PV panelen geïnstalleerd. Uiteraard aangesloten na de hoofdschakelaar, en dus los van de standaard 30mA aardlekschakelaars.
 
  • Like
Waarderingen: Klaaz

ABCDE

  • #6
Koelkast, vriezer en modem samen op 1 aardlekautomaat zetten. Precies dit zodat vriezer niet ontdooid tijdens vakantie en de modem er ook op zodat je het eerder door hebt als 'ie wel uitgeschakeld is.
 

Klaaz

  • #7
Daar is vast iets voor te krijgen of te bouwen ;-)

Ik ga zoals gezegd met de compressor aan de slag. Heb er wat vragen over, daarvoor start ik een nieuw topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu