Groepenkast verplaatsen

Lichtpunt

  • #41
Dat kan ik 's-nachts niet zien of het voor de tuin of voor mijn planten is.
 

System7

  • #42
Ik denk dat ik uit ga komen op het laten aanleggen van een nieuwe aardpen incl. hoofdaarderail. Stel dat de netbeheerder aarde levert en ik alvast voor 3-fase wil voorbedraden, dan moet ik een 5x4 mm2 of 5x6 mm2 (voorkeur van de installateur) laten leggen om L1, L2, L3, N en aarde door te geven aan de groepenkast. En ik lees her en der dat de aarde die de netbeheerder levert ook niet meer 100% vertrouwd zou mogen worden (weet niet of dat waar is) en dat het hoe dan ook wenselijk is dat mijn eigen installatie een eigen aarde krijgt. En ik ga gewoon voor goed, wil het netjes hebben. Ik zal inderdaad eens zien of de installateur een naam heeft of dat hij het zelf kan doen.

Nog een vraag: ik heb begrepen dat ik een 19 mm lege buis moet leggen voor een eventuele kookgroep (die ik niet nodig heb). De aansluitingen aan de bovenkant van de groepenkast zijn allemaal 16 mm. Is het verplicht om de 19 mm buis via verlopen o.i.d. aan te sluiten op de groepenkast of mag deze ergens boven in de meterkast eindigen?
 

Lichtpunt

  • #43
Als de netbeheerder een aarding meeleverd mag je erop vertrouwen dat deze aan de vereiste weerstands-waarde voldoet.
Dat is bij een aardboer ook, je mag vragen om een meetrapport.
Niet dat je daar wat aan hebt, voor een leek is deze altijd moeilijk te begrijpen.
Maar we blijven vertrouwen op de integriteit en vakmanschap en adviezen van de erkende installateur.
Dat is ook t.a.v. het advies van de elektricien om een 5x6qmm te laten installeren. Het verschil tussen 4 en 6 op zo'n korte afstand is niets tot enkele euri's.
Het is altijd goed een 19mm buisleiding vanaf meterkast tot aan de opstelplaats van kooktoestel te monteren. Deze mag, als deze onbedraad is boven in de meterkast eindigen. Doe er wel een zwarte vd-draad in als zijn een trektouw. De einden van deze draad krul je om.
Ben je toch bezig, zorg dat je voldoende buisleidingen hebt tot aan je keuken gebied. Ook voor de toekomst.
Het komt helemaal goed. Succes
 

System7

  • #44
Lichtpunt schreef:
Doe er wel een zwarte vd-draad in als zijn een trektouw. De einden van deze draad krul je om.
Nou je het zegt, ik weet dat dat soms gedaan wordt als service naar de weledele heer/mevrouw die ooit zo'n keukengroep gaat bedraden, maar aan de andere kant: je mag toch verwachten dat zo iemand zelf wel over een trekveer beschikt? :shock:

Dank voor de tips, misschien leg ik wel een paar extra loze 16 resp. 19 mm buisjes richting keuken, je weet nooit of dat nog eens handig is.
 

Lichtpunt

  • #45
Het voorzien van loze leidingen van een zwarte vd 1,5qmm draad is enerzijds een service naar de toekomstige "bedrader".
Anderzijds is dat het bewijs dat de leiding is "doorgeveerd", hij is open en niet verstopt o.i.d.
Betreffende uw opmerking over de trekveer?
Je kan ook van mensen die hun eigen verdeelkast samenbouwen, niet altijd verwachten dat ze een aderschoenentang hebben?
 

System7

  • #46
:mrgreen: Zelfs ik heb een adereindhulstang. Ook al laat ik de groepenkast installeren door een erkend installateur.

Okee duidelijk, ik trek er meteen een zwarte draad doorheen.
 

System7

  • #47
Zo, de 18 mm underlayment plaat zit op de muur, heb de nieuwe groepenkast en het verloop van de 5x6mm2 kabel alvast getekend en de aardleiding (6 mm2 vertind) gelegd. A.s. zaterdag 9 januari komt de installateur. Erg prettig dat ik er een gevonden heb die meedenkt. De kast die ik krijg heeft bovenop 2 rijen met 8 gaten voor 16 mm buizen, en ik wist dat daar speciale klemmenstroken voor bestonden waarop 2x8 buizen in 2 lagen konden worden gemonteerd, kon ze alleen nergens op internet of in de bouwmarkten vinden. Die neemt ie dus voor me mee :) Staat veel mooier dan wat ik ook vaak zie, nl. dat de voorste rij via een stukje flexbuis met een buis op de achterwand wordt verbonden.



Als dit huis ooit eens afkomt dan ga ik rondleidingen geven, te beginnen bij de meterkast :mrgreen:
 

Lichtpunt

  • #48
You talk serieus business.
Plaats vogende week eens een foto als de collega is geweest.
 

System7

  • #49
Doe ik zeker!

Nog een vraag: klopt het dat schakelaars en wandcontactdozen die ik op deze plaat schroef op een achterplaat gemonteerd moeten worden en zo ja, moet dat dan van speciaal (brandwerend?) materiaal zijn of mogen de standaard plaatjes die in de bouwmarkt verkocht worden ook?

Ik wil nl. alvast een dubbele wandcontactdoos monteren zoals verplicht volgens de norm. Voor de verlichting had ik een kastschakelaar in gedachten, die dus aangaat als de deur geopend wordt, maar die kan ik volgens mij alleen zonder zo'n plaat op het hout schroeven.
 

Lichtpunt

  • #50
Voor de meterkast wcd bestaan er zgn. botervlootmodellen. Deze kunt u in een afgaande leiding monteren.
Als u losse wcd's of ander schakelmateriaal wil monteren moet u ze op montageplaten monteren, deze zijn bij de bouwmarkt alg. te koop.
 

Lichtpunt

  • #51
System7 schreef:
Als dit huis ooit eens afkomt dan ga ik rondleidingen geven, te beginnen bij de meterkast :mrgreen:
Mogen wij dan echt allemaal komen?
 

Inspecteur ls

  • #52
Aan de foto is te zien dat er sprake is van een zogenaamde doorslag
dat wil zeggen dat de voeding bij de buren binnenkomt.En de aansluitkast
door de muur met die van de buren is verbonden.Vaak is in dit geval verzwaring of 3 fasen een probleem.Even navragen bij de netbeheerder.
En als je toch bezig bent dan gelijk de vereffening van de gas en waterleiding op de juiste wijze uitvoeren.
 

Lichtpunt

  • #53
Heeft de laatste reageerder al het draadje gelezen, of denkt deze meneer na 4 pagina's met reacties een slimme opmerking te plaatsen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #54
Als iedereen zich nou eens wat meer zou concentreren op het beantwoorden van de vragen, zoals Inspecteur ls hier ook probeert, welkom om dit forum trouwens, zonder in allerlei oeverloze discussies te verzanden, zouden de topics ook korter blijven en meer uitnodigen tot lezen. Een grapje op zijn tijd is prima maar oordelen over of een bijdrage van een andere beantwoorder al dat niet slim genoeg is gaan mij te ver.
 

System7

  • #55
Nou nou, geen ruzie, ik waardeer elke bijdrage die me verder helpt. En ik hoop dat dit topic ondanks zijn lengte toch de moeite van het lezen blijft, en wellicht van waarde voor mensen die gelijksoortige klussen tegemoet zien. Een geintje tussendoor maakt het volgens mij leesbaarder, ik vind zulke topics zelf ook leuk om te lezen.

Dat gezegd hebbende:

@lichtpunt: Okee, dus die standaardplaten zijn voldoende. Thanks! Enne... Ik zei *als* dit huis ooit klaar is... :D

@Inspecteur ls: Dank voor je reaktie. Wat bedoel je precies met "op de juiste wijze"? Wat is er nu niet goed en hoe moet het wel? En ik heb navraag gedaan bij de netbeheerder en die meldt eenvoudig dat overgaan naar 3x25A gewoon kan. Je hebt gelijk, dat de buren en ik een aansluiting delen zou theoretisch best problemen kunnen geven, maar vooralsnog ga ik ervan uit dat deze info klopt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #56
Niets ten nadele van dit topic, begrijp me niet verkeerd System7, ik vindt het ook interessant om te volgen en andere met mij neem ik aan, maar ik vindt de manier waarop hier wordt gereageerd op een serieuze bijdrage van een beantwoorder, die misschien niet alles tot in detail uitgespelt heeft, op zijn zachts gezegd niet netjes.
 

Lichtpunt

  • #57
Wat ik bedoel is dat de reactie van beantwoorder al eerder gedaan is in dit topic.
Het terugverwijzen naar de netbeheerder en het laten nazien van de aarding was alreeds aanbevolen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #58
Ja maar de scherp opgemerkte mogelijk gedeelde dienstleiding met de buren en het vereffenen van de gasleiding nog niet. Bovendien kan de toon, als je meent te moeten reageren op een bijdrage van een andere bandwoorder, best een tandje vriendelijker wat mij betreft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #59
@ Sxnder: :prima:
 

System7

  • #60
Nou, de vakman is geweest. Al met al hou ik het idee dat ik het zelf netter had gedaan... Maar goed, het was een geschikte kerel en na twee uur klussen en koffie drinken (...) had ik een nieuwe groepenkast. De drie bestaande groepen heb ik even provisorisch door wat (flex)buis laten lopen en op de groepenkast aangesloten; nu kan ik stap voor stap de nieuwe leidingen trekken en aansluiten. Als alles klaar is laat ik een inspectie uitvoeren, voor de verzekering en vooral ook voor mijn eigen gemoedsrust. Maar ik kreeg complimenten van 'm voor mijn eigen installatiewerk, als amateur altijd leuk :mrgreen:




Hij had bovendien dubbele invoerklemmen voor me meegenomen; kan ik de PVC-buizen netjes in 2x8 rijen aanleggen.



Wel grappig nog: hij dacht dat mijn aarde nog via de waterleiding liep... Groot was zijn verbazing toen hij zag dat Enexis de aarde levert via de bekabeling, daar had hij niet op gerekend, gek genoeg?!

Anyway, mede dankzij dit forum is het voor mekaar en kan ik weer verder. Allemaal heel hartelijk bedankt voor de opmerkingen en suggesties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu