Groepenkast verplaatsen

System7

  • #21
The headhunter schreef:
Vaak is de hoofdkast al voorbedraad op 3 fasen, maar niet altijd. Opzich is dat niet zo'n probleem omdat de netbeheerder verplicht is om tot een bepaalde aansluitwaarde gegarandeerd moet kunnen leveren.
Enexis 'dreigt' in dat geval met aanvullende kosten... En die komen dan toch voor mijn rekening?
U ontvangt een offerte voor de uit te voeren werkzaamheden. Na uw akkoord worden de werkzaamheden bij u uitgevoerd. Let op, deze werkzaamheden zijn niet kosteloos.

Als de fysieke aansluiting zelf niet gewijzigd hoeft te worden en de werkzaamheden beperken zich tot de meterkast, dan gelden de volgende tarieven:

{in mijn geval voor de overgang van 1x35A naar 3x25A: 185,64 incl. BTW

Verandert de fysieke aansluiting wel en moet er een nieuwe kabel getrokken worden, dan moet u rekening houden met een hoger tarief dat afhankelijk is van de uit te voeren werkzaamheden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #22
Als zij dat zo stellen wel.

Vraag gewoon een offerte aan, die is kosteloos.
Staat daarin niets over een aanpassing in de kabels vraag daar dan specifiek naar.
 

System7

  • #23
Goed idee, ga ik doen.

Nodeloos te zeggen dat ik *erg* blij ben met deze site. Met alles wat nà de meter komt ben ik in ruime mate bekend en heb ik al veel ervaring, maar het gebied vóór de meter is me nogal onbekend. Maar daar komt nu verandering in :mrgreen:
 

System7

  • #24
Voor het geval ik besluit om de groepenkast zelf aan te schaffen: op o.a. Marktplaats en bij een hoop internetbedrijfjes worden allerlei nieuwe (naar eigen zeggen) groepenkasten aangeboden. Qua prijs is het heel interessant maar eigenlijk kan dat toch nooit wat zijn? Hooguit gejat spul of kunstig samengesteld uit oude groepenkasten? Of ben ik te achterdochtig?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #25
Helaas wij doen geen kwaliteit uitspraken.
Ik kan je wel vertellen dat als ik als installateur bij jouw een kast moet aansluiten op een meter en zelf de kast niet lever, ik of ernstig duur word of gewoon weiger, helemaal als het tweedehands rommel betreft.

Ik als installateur druk mijn zegel op die meter, daarmee neem ik de verantwoording van die installatie op mij.
Gaat er wat mis dan ben ik de eerste waarbij ze terecht komen door mijn zegeltje.Dat vind ik prima maar dan wil ik er ook voldoende werk aan gedaan hebben zodat het voor mij aannemelijk is dat de installatie deugt.
 

System7

  • #26
Mooi gezegd, en je hebt ook helemaal gelijk.
 

System7

  • #27
Okee, het is me gelukt om een erkend installateur te vinden die de nieuwe groepenkast gaat plaatsen. Hij verlegt de aansluiting van de meter naar de groepenkast via een YMVK-kabel met 3x6 mm2. Hij adviseerde 6 mm2 terwijl 4 mm2 al toegestaan is, en dat vind ik prima. Doordat het flexibele kabel is is e.e.a. netjes te bevestigen. Ik zorg voor een flinke plaat underlayment of OSB op de muur en hij schroeft daar de groepenkast op.

Als ik - uiteindelijk - helemaal klaar ben met het aanleggen van alle nieuwe leidingen laat ik hem een inspectie doen. Kost een klein beetje geld maar geeft me een veilig idee. En de verzekering vast ook :mrgreen:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #28
Maak er even 4x6 van, dat werkt beter met 3 fasen.
 

System7

  • #29
Vergeten te zeggen :oops: Ik hou het in eerste instantie gewoon op 1-fase. Op dit moment lopen er 3x 4mm2 aders, L1, N en PE.

Ik vond het eigenlijk wel 'maf' dat de meter niet direkt geaard wordt maar 'indirekt' via de aarde van de groepenkast. Maar dat zal wel mogen hopelijk. En anders legt de installateur de nieuwe kast wel goed aan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #30
Ik mag aannemen dat de installateur tenminste tot de hoofdschakelaar 'voorbedraadt' voor 3 fase, dus een vier aderige leiding aanlegd (L1, L2, L3 en N).
Dan kun je altijd nog de overstap naar 3 fase maken. De aarde komt normaal gesproken idd van een aparte aardpen.
 

System7

  • #31
Is ook geen gek idee... Ik dacht, ik laat die kabel wel vervangen als ik de boel naar 3 fasen laat omzetten, mocht dat nodig zijn. Maar bij nader inzien, wat ik kan laten zitten scheelt altijd. Goed idee dus.

De aardrail van de groepenkast is onderin de kelderkast via een massieve draad aan de waterleiding verbonden. Als de goede man een 4-aderige kabel legt (voor L1, L2, L3 en N zoals jij zegt) dan moet hij dus een aparte aardleiding van de meter naar datzelfde aardpunt leggen? Of bestaan er ook 5-aderige 6 mm2 kabels of wordt het dan niet een heeeeel dikke kabel voor een huisinstallatie? :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #32
Meter word niet geaard, Indien dat wel nodig is is dat niet jouw pakkie aan, maar van de netbeheerder.
Ik ben echter nog nooit een geaarde meter tegengekomen.

Ik hoop wel dat de dikke draad daarna doorloopt op een aardpen, aarden via de waterleiding is levensgevaarlijk.
De waterleiding moet wel verbonden zijn met de aarding, echter er moet een pen zijn.
 

System7

  • #33
Ik ging ervan uit dat de meter (of liever gezegd de metalen delen op/rondom de meter en de hoofdzekeringenkast) ook gewoon geaard moest zijn en dat men om die reden zowel fase, nul als aarde tussen meter en groepenkast had gelegd. Vanaf de aardrail aan de bovenkant van de groepenkast loopt nu 1 massieve draad naar de waterleiding; van een aardpunt is niets te zien. Heeft iedere installatie zo'n aardpunt of werd dat vroeger (1966) niet gedaan?

Oh, en ik heb de installateur inmiddels per mail gevraagd een 4x6mm2 kabel te leggen, inderdaad als voorbereiding op 3-fase. Toch wel handig als dat niet meer los hoeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #34
Soms werd de aarde via de waterleiding gemaakt, of de aarding werd geleverd via de netbeheerder.
Tegenwoordig heb je of een eigen elektrode of aarding via de netbeheerder.
 

Lichtpunt

  • #35
Laat dezelfde installateur ook de aarding in de meterkast nazien.
Het kan zijn dat de energieleverancier in de voeding een aarde meeleverd, maar het kan ook zijn dat het hier nog een verouderde aardingsmethode vanaf de waterleiding betreft. Deze methode is niet meer toegestaan en kan zelfs gevaar opleveren.
Een goede aarding is een levensaarding!
Kortsluit dit nog even met de installateur.
 

System7

  • #36
Lichtpunt schreef:
Hoe toepasselijk :mrgreen:

Als de installateur bezig kan hij inderdaad de aarding nazien. Begrijp ik het goed dat als de energieleverancier geen aarde levert in de grondkabel er een aardpen geslagen moet worden? Uit een ander topic begreep ik dat dat de kosten niet zijn, maar waar kan e.e.a. worden gedaan? Kan er vanuit de kelderkast een aardpen in de grond worden geslagen (eerst een gaatje in het stampbeton) of moet dit ergens buiten gebeuren?
 

Lichtpunt

  • #37
Dat is ter be-oordeling aan de aardboer, kan hij zijn tril-apparatuur kwijt in de meterkast en hoe is de bodem ter plekke.
Vaak gebeurd dit buiten bij de gevel en zullen ze een 25qmm koperen leiding naar binnen brengen in de meterkast of nabij en daar afmonteren op een zogenaamde "hoofaardrail".
Kosten zijn afhankelijk van diepte van de electrode die geslagen moet worden.
Ik denk dat de installateur wel een naam voor u heeft.
Op deze manier bent u in ieder geval goed serieus bezig met de div. aanbevelingen op dit platform.
Proost.
 

System7

  • #38
Ja, met bepaalde zaken maak je geen geintjes; elektra, gas en aarde zijn van die dingen :cool:

Dank voor alle tips!
 

Lichtpunt

  • #39
:mrgreen: Ik haal altijd goeie aarde bij een ander weg, kost niets! :mrgreen:
 

System7

  • #40
Tuinaarde? :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu