Groepenkast verplaatsen

System7

  • #1
Hallo,

Hieronder een foto van mijn kelderkast met daarin de elektra. Ik ga een nieuwe groepenkast plaatsen met meer ruimte voor nieuwe groepen; deze is zo vol en ik wil er plm. 5 groepen bij maken. Bovendien wil ik de achterwand (waar de elektra nu op gemonteerd is) eigenlijk gaan gebruiken voor planken.



In feite wil ik de groepenkast, meter e.d. verplaatsen naar het linkermuurtje, t.h.v. de schakelaar (die ik dan verwijder). Hiervoor wil ik een stuk OSB tegen de muur schroeven waarop ik de nieuwe (!) groepenkast kan monteren en aansluiten, plus alle overige zaken zoals ADSL-modem, e.d. Dan kan ik e.e.a. alvast aansluiten, waarna ik de meter laat verplaatsen en een hoofdschakelaar laat plaatsen.

Voordeel van de nieuwe plek van zo'n groepenkast is a) dat ik de achterwand in zijn geheel kan gebruiken voor planken (bergruimte) en b) dat de elektra altijd goed bereikbaar blijft, ook als die planken vol staan.

Mijn vragen:

- Mag ik de groepenkast op het linkermuurtje monteren, dus haaks op de toegangsdeur? Ik vind er niets over in mijn samenvatting van NEN1010. Moeten deze altijd op een dragende muur worden geplaatst of is een binnenmuurtje genoeg?
- Wordt het een dure aangelegenheid om de meter te laten verplaatsen door bijv. het energiebedrijf, of mag een installateur dit doen?
- Weet iemand wat ik kan verwachten van de aansluiting bij de hoofdzekering? Kan een installateur de bekabeling die daaruit komt verlengen richting de nieuwe plek van de hoofdzekering/hoofdschakelaar?
 

Sjaan Smit

  • #2
Hij mag op dat linkermuurtje,dat weet ik zeker.....

Als het energiebedrijf moet komen om te verplaatsen dan is dat niet goedkoop,dat weet ik ook zeker....

Instalateurs doen dit volgens mij niet (ze kunnen het wel)omdat het onder spanning moet gebeuren en als er wat misgaat dan waarschijnlijk bij meerdere huizen in de straat.....en dat kan ook wat kosten kan ik me zo voorstellen...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Installateur mogen dat niet, nooit.
Een monteur mag nooit onder spanning werken.
Een installateur mag hoofdzekeringen en kwh meters niet verplaatsen.
 

Lichtpunt

  • #4
Vergeet het verhaal van meter verplaatsen gezien de lengte van de inkomende voeding, dit zal echt de nodige vele euri's gaan kosten aangezien er geen noodzaak is.
De meter en voeding vanaf buiten is een exclusief recht van het energiebedrijf.
De rest boven de meter kan allemaal naar links verplaatst worden, alleen zal er een nieuwe meterverbinding gemonteerd moeten worden.
Daar hiervoor het zegel verwijderd en opnieuw aangebracht moet worden moet u hiervoor contact opnemen met een erkend E-installateur.
 

System7

  • #5
The headhunter schreef:
Een monteur mag nooit onder spanning werken.
Even voor mijn begrip: als ik een installateur een hoofdschakelaar laat installeren, doet hij/zij dat dan onder spanning of wordt de hoofdzekering losgehaald?

En ik neem aan dat een installateur wel een nieuw 19-mm buisje met 4 mm2 draden van de meter naar de (verplaatste) groepenkast mag aanleggen?
 

System7

  • #6
Overigens, voor wie toevallig ook met dit soort klussen bezig is: op https://www.mijnaansluiting.nl/ vind je o.a. richtlijnen voor meterkasten. Volgens mij een (overkoepelend?) non-profit gebeuren dus vandaar dat ik de link wel wil posten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als jij een hoofdschakelaar laat plaatsen is de monteur verplicht de installatie stroomloos en spanningsloos te maken, dus de hoofdzekeringen moeten eruit.
Om deze zegels te mogen verbreken moet je erkend installateur zijn, deze kan dan ook weer nieuwe zegels plaatsen.

Mocht de monteur onder spanning werken en het gaat fout bestaat de kans dat de opdrachtgever mede verantwoordelijk word gehouden voor de schade.

Link mag gewoon, het is de enige plek waar je nu nog een aansluiting kan aanvragen.
 

System7

  • #8
Okee, dus even samenvattend voor mezelf:

- ik mag zelf een nieuwe groepenkast plaatsen op het linkermuurtje, met daarin opgenomen een hoofdschakelaar, meerdere ALS en automaten;
- een erkend installateur moet komen om de 4 mm2 draden vanaf de meter aan te leggen, vanwege de verzegeling;
- de meter verplaatsen doe ik niet vanwege de te verwachten kosten.

Dank!
 

System7

  • #9
En ik krijg net als reactie op mijn advertentie op een bekende site voor vraag & aanbod van klussen een berichtje waarin men stelt dat de vervanging van de buis van meter naar groepenkast ook alleen door de netbeheerder mag worden gedaan, omdat ook het zegel van de meter verbroken wordt (en ik dus van fraude beticht zou kunnen worden).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Nee dat is niet waar, ik heb zegelrecht en mag de hoofdzekeringen verwijderen, en de bedrading van de meter naar de groepenkast wijzigen en vervolgens meter en hoofzekeringen weer afzegelen.

De installateur heeft unieke zegels, deze zijn genummerd en geven dus aan welke installateur de meter zegels heeft verbroken.
Je hebt dus wel een erkende installateur nodig.
 

System7

  • #11
Okee, ik ga een flink stuk underlayment op de muur schroeven en er een nieuwe groepenkast met 9 groepen op monteren. Dan bedraad ik de nieuwe verbruikers in huis en sluit ze aan. Op de dag dat een erkende installateur de meterdraden omlegt naar de nieuwe groepenkast verhuis ik dan ook de resterende groepen van de oude naar de nieuwe groepenkast.

Vraagje: ik heb zoals gezegd een 9-groeps kast op het oog maar mijn huis heeft een éénfasige aansluiting. Wanneer is het wenselijk/nodig/handig dan wel verplicht om naar 3-fasen over te gaan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Als je totaal geïnstalleerd vermogen x 0,7/230 boven de 35A komt.
Tussen 25 en 35A kan je beter 3x25 nemen ipv 1x35.

Volgens mij is vastrecht voor 1x25 1x35 en 3x25 gelijk.
De kosten voor de aanpassing 1x25 naar 1x35 of 3x25 ook gelijk mits de kabel geschikt is.
 

System7

  • #13
Dank! Goh, daar zit je eigenlijk best snel aan zeg. Heb net even een wilde gok gemaakt en kwam op 9 kW uit met o.a. een wasmachine, wasdroger, vaatwasser, magnetron en een hele zwik wcd's en verlichting... En dan zit je al op 27A met de berekening die jij noemt.

Misschien toch maar meteen mijn 1x25A naar 3x25A laten omzetten. Als ze toch bezig zijn willen ze 'm misschien ook wel meteen op mijn nieuwe plankje tegen de muur monteren :mrgreen:
 

Lichtpunt

  • #14
System7 schreef:
Misschien toch maar meteen mijn 1x25A naar 3x25A laten omzetten. Als ze toch bezig zijn willen ze 'm misschien ook wel meteen op mijn nieuwe plankje tegen de muur monteren :mrgreen:
Dit gedeelte zit juist aan het einde van je dienstleiding, en hoe braaf je ook lacht, deze komt wederom daar.
It's all about the money! :mrgreen:
 

System7

  • #15
Lichtpunt schreef:
It's all about the money! :mrgreen:
Soms wil goeie koffie ook nog wel eens helpen :mrgreen: Voor de 'gewone' bouwvakkers die de hele dag door koffie slurpen heb ik speciaal een Senseo met goedkope padzzzzz aangeschaf, maar als ik wat extra's wil aanbieden heb ik hele goeie espresso...

Maar mochten ze desondanks toch de meter op dezelfde plaats willen hangen (ik ga daar ook maar vanuit) dan is in elk geval de groepenkast verplaatst en kan ik op die plek planken ophangen. Maak ik wel een soort koofje oid om de meter heen.

Nog een vraagje: kan een groepenkast die voor 1x35A bedraad is met 9 groepen naderhand makkelijk worden omgebouwd naar een 3x25A aansluiting? Uiteraard moet ik dan een nieuwe 3-fasige hoofdschakelaar hebben, en vervolgens moet iedere ALS een eigen fase krijgen. Toch? Ik heb een 9-groeps ABB HAF-kast op het oog, maar Hager of een ander merk zou ook kunnen. Eerstgenoemde kast heeft als voordeel dat mijn huidige kast ook van dat merk is zodat ik de installatieautomaten kan hergebruiken als ik naar 10, 11 of 12 groepen wil uitbreiden.
 

Lichtpunt

  • #16
Je kan ook een 3 phasen- verdeelkast aanschaffen.
In deze is de kast al uitbdraad over 3 phasen en dien je alleen aan de afgaande kant van de HS de fasepolen door te verbinden.
Is makkelijker later als er een 3 x 25 aansluiting komt.
Toch zijn energieleveranciers om diverse redenen hier niet zo scheutig mee.
In nieuwe complexen zie je vaak een 1x35A D-patroon of een 40A hoofdautomaat (2polig) gemonteerd. Is toch al een dikke 8 á 9KW.
Ik moet wel toegeven dat dit aan de dikte van de dienstleiding ligt.
Als ik naar de toevoer buis kijk, denk ik dat daar maximaal 6qmm in zit.

Voor dat je plannen tot uitgaven leiden, wil ik je toch aanbevelen eens bij je leverancier langs te gaan en te spreken over de on- en de mogelijkheden.

BTW. bij koffie hoort koek. Zo goedkoop zijn wij ook weer niet!!
 

System7

  • #17
Ik heb een installateur om een offerte gevraagd voor het aansluiten van mijn nieuwe groepenkast, maar ik begrijp van hem dat het helemaal niet is toegestaan dat de groepenkast op een ander vlak is aangebracht dan de meter. Volgens hem moet de groepenkast recht boven de meter worden aangebracht, en heb ik dus geen andere optie dan de huidige groepenkast in één keer te vervangen door een nieuwe. Op zich ook niet zo'n probleem, dan laat ik de huidige 3 groepen (1 automaat is op dit moment niet aangesloten) aansluiten op de door hem nieuw geplaatste groepenkast en leg ik later de nieuwe leidingen.
 

Lichtpunt

  • #18
Dit is een eigen regeltje van deze installateur, u mag wel uw nieuwe verdeelkast op een ander vlak monteren dan die waarop de meter zich bevind. Er is geen enkele norm die dit verbied.
Vraag deze goede man eens naar de NEN-norm waarop deze dit baseerd?
Zolang de tussenafstand niet meer dan 2 á 3 meter is en de verdeelkast zich in dezelfde ruimte bevind is dit geen probleem.
Let wel, we praten over het gedeelte na de Kwh meter.
Vraagt u eens een andere erkende installateur
 

System7

  • #19
Ik stond er ook vreemd van te kijken, had er nog nooit eerder iets over gehoord, ook niet in mijn samenvatting van de NEN1010 (maar dat is dan ook maar een samenvatting). Hij stelt in een 2e reaktie in ene ook dat er eigenlijk helemaal geen ruimte tussen meter en groepenkast hoort te zitten (waar bij mij nu een 19 mm-buisje zit). Hij wil om die reden de groepenkast proberen direkt boven de meter te plaatsen, maar ik krijg het gevoel dat hij zichzelf daarmee werk probeert te bezorgen omdat de leidingen aan de bovenkant dan verlengd moeten worden, en dan moeten er geheid nieuwe draden worden getrokken...

Over mijn eventuele overgang naar 3-fase schrijft hij:
Voor de ombouw van 1 fase naar 3 is altijd rekening gehouden in de hoofd zekeringenkast, daar zitten 3 zekeringhouders waarvan er nu 1 wordt gebruikt. Enexis plaatst dus enkel een andere meter en draait 3 nieuwe zekeringen in de houders. Kabels zullen hierbij niet getrokken hoeven worden.
Maar is het dan gegarandeerd zo dat er op dit moment 3-fasen bij mij binnenkomt? Bij een installatie die oorspr. in 1965 is aangelegd?

Ik krijg het gevoel dat ik inderdaad beter een andere installateur kan gaan zoeken... Dank voor de reaktie!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Vaak is de hoofdkast al voorbedraad op 3 fasen, maar niet altijd.
Opzich is dat niet zo'n probleem omdat de netbeheerder verplicht is om tot een bepaalde aansluitwaarde gegarandeerd moet kunnen leveren.

Verder is die installateur een zwetser, hij zit op een makkelijk klusje te wachten, iets meer werk is hem al teveel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu