Glasweefsel werkwijze

Ilias

  • #1
De muren van de kamer van ons zoontje van 2 willen wij behangen met glasweefsel en eroverheen verven. De muren zijn egaal hoewel op veel plaatsen nog wat gaatjes zitten van max 3 mm diep en weer gaten die royaal zijn gevuld.

ik vraag om hulp bij de gehele klus: voorbehandelen, voorstrijken en hoe te werk gaan bij het behangen en dan vooral in de hoek bij de verwarmingsleidingen ( zie foto). die zitten zo'n 3 cm van de muur aan de raamkant.

Verder is de visgraat glasweefsel bij een bekende bouwmarkt veel duurder dan bij een zelfstandige ( vermoed ik !) in de buurt. Zou dat te maken hebben met de kwaliteit?

Alvast bedankt
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
1. U vult de gaatjes op met een vulmiddel op gipsbasis. Schuur deze plekjes tot ze volkomen vlak zijn. De muren moeten perfect glad zijn want elke oneffenheid drukt u door het behang en blijft zichtbaar.

2. Haal de beugels van de verwarmingsbuizen los. Kunt u deze niet volledig van de muur schroeven dan plakt u het weefsel tot tegen de beugel en snijdt u met een scherp hobbymes in de lengterichting van de beugels, resp. het plafond ( bij de verticale beugel ) en tot aan de aangrenzende wand ( bij de horizontale beugel ) het weefsel zodanig dat dit om de beugelbevestiging heen kan. De doorgesneden vlakken kunt u vrijwel naadloos weer tegen elkaar plakken.

3. Snij de banen eerst op maat ( hoogte van de kamer + 10 cm. ) en aantal nodig in de breedte. U mag glasvezel niet doorplakken in inwendige hoeken, maar slechts 2 cm. door de hoek op de aangrenzende wand. De volgende baan komt dan, na het zetten van nieuwe potlood loodlijn, over deze strook en wel zodanig dat de baan aan de rechterzijde op de loodlijn staat. Zo kunt u weer volkomen recht verder met de volgende baan. Dit doet u omdat muren zelden recht zijn in hoeken.

4. Rol de muren eerst voor met verdunde muurverf in een kleur die dicht bij de af te werken kleur komt en laat deze goed drogen ( 24 uur ).

5. Zet vanuit de hoek van de wand waar u begint een potlood loodlijn ( met waterpas of schietlood ).

5. Rol met een vachtroller van 18 / 25 cm. de lijm 1 baanbreedte +10 cm. op de muur. Wees royaal met de lijm. Plak de baan op de muur met bovenaan een overlap van ca. 4 cm. Let erop dat het vezel precies tegen de potlood-loodlijnlijn wordt geplakt.

6. Met een kunststofspatel strijkt u van uit het midden van de baan naar de zijkanten en vervolgens naar boven en beneden de baan volledig vlak op de muur. Overtolige lijm druk u naar de zijkanten weg. De baan moet direct volledig vlak op de muur zitten. Bobbels trekken niet weg bij glasvezel!

Snij met een scherp hobbymes de overlaprand tegen het plafond met behulp van de spatel ( druk deze tegen de wandafscheiding en hou het mes zo vlak mogelijk tegen de spatel). Doe hetzelfde met de overlap aan de onderzijde. U kunt ook een speciale behanglineaal gebruiken.

7. Plak de volgende baan in het op de wand aangebrachte lijmbed en rol met een nadenroller over de naad.

8. Neem bij voorkeur voorbewerkt glasvezel ( al voorzien van een verflaag ) Dit scheelt u extra bewerkingen.

9. Laat het vezel goed drogen alvorens af te werken met een craquelé muurverf.

Alle (glasvezel) waar is naar zijn geld. Merkproducten zijn duurder dan in de bouwmarkt. U mag daarvan een betere kwaliteit verwachten.
Belangrijk is ook de lijm: koop deze bij voorkeur bij de vakhandel.
 

Ilias

  • #3
Allereerst bedankt voor je snelle en gedetailleerde reactie Kees.
Ik heb wat meer uitleg bij deze punten:

3:Betekent dat dat ik de strook (max 2 cm) waar de banen elkaar overlappen dubbel moet snijden?

4: Gezien ik lichtblauw ga gebruiken voor de afwerking wou ik met gewone latex voorstrijken vóór het behangen. Zou dat voldoende zijn?

5: Moet ik per se in een hoek beginnen met behangen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
3. > Dit hoeft niet, mag wel. Dubbel overlappend kunt u doorsnijden en de onderliggende en bovenste strook verwijderen. De naden weer met een nadenroller nabewerken. Doorsnijden doet u wel bij een uitwendige hoek omdat deze zelden volkomen recht zijn en u daar weer "te lood" moet beginnen met de volgende baan.

4.> U kunt met wit voorrollen. Het voorrollen is ook mede bedoelt om de zuiging op te heffen zodat de lijm niet te snel indroogt.

5. >Ja. U heeft dan een absoluut rechte baan als deze tegen de loodlijn is geplakt. Bij wanden met deuren en ramen kunt u dit met glasvezel ook doen want met de overlappingsmethode ( doorsnijden ) kunt u dit materiaal vrijwel naadloos plakken, anders dan bij sommige vinyl- en papierbehang dat op de plaktafel wordt ingesmeerd. Dit materiaal leent zich zeer slecht om , eenmaal nat, gesneden te worden.
 

Ilias

  • #5
Duidelijk. Nogmaals bedankt Kees. Ik ga het proberen voor de eerste keer en ik heb vertrouwen dat het gaat lukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu