Gele vlekken door hele kamer na glasweefselbehang

Vstraatm

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat ik hier mijn antwoord kan vinden want ik baal als een stekker. Na nu ruim anderhalf jaar geleden een 'klusserswoning' te hebben gekocht was zaterdag eindelijk het moment aangebroken dat de wanden op de slaapetage behangen werden en laminaat gelegd. Huis komt uit 1944, slecht geïsoleerd, enkel glas.

Nu 6 dagen later zie ik gele vlekken op mijn muur onder het behang heen komen. Het betreft de binnenmuur aan de tuinkant, dus heeft een "buitenmuur" (is dit nog te volgen?). Wat te verklaren is dat er op die plek een tijd geleden lekkage is geweest aangezien de cv monteur bij het verwijderen van de oude rookgasafvoer de dakpan niet goed had neergelegd. Gevolg; nat dak, natte houten vloer (op zolder) en waarschijnlijk ook de glaswol nat wat daar onder de vloer ligt ter isolatie. Zolder laten drogen door er lange tijd een kachel op te zetten en een vochtvreter. Helaas was de lekkage doorgeslagen naar de kamer eronder inclusief schimmel aangezien we er een tijd niet waren geweest. Deze uiteindelijk goed schoongemaakt en behandeld met ** schimmel verwijderaar. Er was niks meer te zien.

De plekken waar de lekkage was geweest zitten nu gele vlekken. Maar het meest vreemde is dat de muur die er tegenover staat nu ook licht gele vlekken laat zien. Daarnaast zijn er nu op verschillende onverklaarbare plekken op de andere 3 muren gele aanslag te zien, alleen niet zo erg als bij de oude lekkage plaats. Daar waar de willekeurige gele plekken zitten is géén lekkage geweest. Met willekeurige plekken bedoel ik bijv. midden op de muur
plafond is helemaal nog wit.

Heeft iemand enig idee wat te doen?
Ik neem aan wachten met sauzen? Wie kan de andere vlekken in de kamer verklaren?

Stuclaag onder het behang bij de grote plekken begint namelijk ook langzaam los te laten. Heb zowel op zolder als in de desbetreffende kamer een kachel en nieuwe vochtvreter gezet.

 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Op voorwaarde dat het lek hersteld is en dat alles nu goed droog is: isolerende primer aanbrengen over het geheel en dan pas schilderen.
Gele vlekken op de tegenoverstaande muur zijn mogelijks oorzaak van vervuilde lijm die je gebruikte door met kwast of rol eerst op de binnenkant van de buitenmuur (kan je nog volgen haha...)gelijmd te hebben.
Ik zeg wel mogelijks.
De isolerende primer zal die vervuiling en/of droge vochtvlekken afsluiten zodanig dat de muurverf die je gaat aanbrengen de vervuiling niet laat migreren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
U bent ( indien u vanuit een pot plaksel bent bezig geweest )duidelijk aan het migreren geweest: de vervuiling is gewoon verplaatst. Olie / vet ( want dat is het ) mengt zich niet met lijm en komt altijd bovenop. Hier in de vorm van gele doorslag vlekken. Giet een druppel olie in een emmer water en in no time heeft u een complete oliefilm op het oppervlak.

Het verhaal hoe te isoleren heeft u al gelezen, maar daarmee bent u er nog niet.

Indien er stukken stucwerk loslaten moet u die toch echt verwijderen. U ontdekt nog meer losse stukken door met de handknokkels op het stukwerk te kloppen. Daar waar het duidelijk holler klinkt zit het los. Dat kunt u laten zitten, maar struisvogels hebben als zo,n politiek en u krijgt daar spijt van. Glasvezel- of vlies kan scheuren overbruggen, maar geen los stucwerk vastzetten.

Heeft u een droge en volledige afgebonden ( droge ) ondergrond dat moet u niet direct na het isoleren van de doorslagvlekken gaan sauzen: de isoleer- die u ook in spayvorm uit een bus kunt aanbrengen- moet de tijd hebben de vlekken te "vernetten" zoals we dat noemen, in te kapselen. Neem gewoon een dag wachten in acht om daar zeker van te zijn. U kunt dan tevens controleren of de vlekken niet opnieuw doorslaan en eventueel een 2e laag isoleer aanbrengen.

Om er absoluut zeker van te zijn dat geen andere vocht doorslag de reden kan zijn zult u moeten meten: 4% is het maximale vochtpercntage wat stucwerk mag bevatten vooordat u verdere bewerking kunt doen.

Algemeen: glasvezel behangen gaat tegenwoordig met een waterbak. Hierdoor gaat het voorgelijmde en voorgepigmenteerde glasvezel dat- na 1 minuuut lijmactivatie- direct op de wanden of plafonds wordt aangebracht. U kunt hiermee geen vervuiling migreren, niet kliederen met potten lijm die doorgeroerd moeten worden, hoeft geen vloer af te plakken en u bent ervan verzekerd dat het totale oppervlak ook van de juiste lijmdikte is voorzien wat blaasvorming voorkomt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu