Glasweefselbehang over oud behang

JWG

 • #1
Goedendag,

Op mijn zolder zitten soort van zachtboard platen met daarop papierbehang. Dit zit er al ruim 25 jaar op, grootste deel strak.
Nu wil ik hierover heen glasweefselbehang (ruitmotief) plakken en daarna overschilderen met latex.
Zal de glasweefsellijm de oude behanglaag oplossen met alle gevolgen van dien of kan ik er gewoon overheen?
Alvast dank.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Waarom haal je de zachtboard platen er niet af en vervangt ze door gipsplaat?

  Zachtboard is erg brandgevaarlijk. Als het oud is en dus uitgedroogd nog een graadje erger.

  Indien de laag papierbehang poreus is, dus niet afwasbaar, is de kans dat de nieuwe lijm de oude oplost vrij groot. Je krijgt dan op allerlei plaatsen blazen. Indien de oude laag waterbestendig is (afwasbaar) zal dat minder snel gebeuren, maar dan heb je kans dat de nieuwe behanglaag niet aan de oude hecht.

  En als ik dan zie wat zo'n pak (of pot) glasweefsellijm kost (ik vind het niet echt goedkoop) dan is het zonde om die oude zachtboardlaag als ondergrond te gebruiken.

  Je kunt het oude behang even insmeren met een spons met water, dan zie je al snel of de laag los laat. Als het niet loslaat is dat geen garantie dat het met lijm goed gaat, omdat daar andere stoffen in zitten dan alleen water. Een echte proef zou je dus met lijm moeten doen.

  Maar ik zou het wel weten...
   

  JWG

  • #3
  Hartelijk dank voor de reactie. Ik wil het niet verwijderen aangezien het puur esthetisch voor de verkoop is. Binnen 1 a 2 jaar wordt het verkocht en ik wil geen groot bedrag erin stoppen. Oude behang zit op verschillende ondergronden; triplex, zachtboard en een ander soort beplating. Eigenlijk is dus de beste test met lijm. Binnen hoeveel moet er een reactie komen als ik de test doe met spons water of lijm?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je laat dus achter een mooi 'opgeknapt' wandje een (volgens mij) niet toegestane brandgevaarlijke situatie achter. Zou nog wel eens duur kunnen uitpakken als de koper erachter komt...

  Het spijt me erg, maar aan zo'n vorm van "het er anders laten uitzien dan het is" (druk ik me netjes uit) doe ik niet mee. :?
   

  JWG

  • #5
  Heb nog even gekeken. Waar het behang op zit is geen zachtboard. Dit is een harder triplexachtig materiaal. Achter de knieschotten zitten wel bruine platen waarvan ik vermoed dat het zachtboard is. Dit is niet met zekerheid te zeggen, deze laat ik sowieso ongemoeid.
  Wie kan de vraag beantwoorden binnen hoeveel tijd men kan concluderen dat het behang blijft hechten op de oude laag? Alvast dank.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Dit is geen klusvraag maar proberen andere mensen te beduvelen, u zult hier geen reactie op krijgen want ik doe er een slotje op.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu