FAQ over (bouw-) voorschriften

Roman

  • #1
Afgesplitst van: Bevestiging gipsvezelplaten i.v.m. brandwerendheid
Klusidee Kees schreef:
Het heeft erg weinig nut de US voorschriften te betrekken op Nederland. :?
Omdat het wellicht interessant kan zijn om de argumenten eens nader te onderzoeken, naast elkaar te leggen en kijken waarom er hier in NL anders over word gedacht.

Vaak gaan vragen van TS ers over in een verdere discussie waar de TS er misschien niets van begrijpt oid. Kees wijst ons daar vaak op. Op zich terecht, misschien daar een aparte topic onderwerp voor aanmaken oid om dergelijke zaken te onderzoeken. En vanuit daar misschien een FAQ aan te maken met specifieke zaken. Voor naslag natuurlijk super! Het hoe en waarom kan vaak dingen verduidelijken ipv "dat is gewoon zo"
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
We hebben ons in dit land te houden aan de Nederlandse (c.q. in België de Belgische) voorschriften.

Vergelijk waarom bepaalde voorschriften in andere landen anders zijn maakt het er alleen maar een stuk moeilijker op, vaak zijn de betreffende normbladen al nauwelijks te volgen. Moeten wij dan gaan proberen te verklaren waarom de wetgever of regelgever bepaalde voorschriften heeft gesteld, en waarom die anders zijn dan in andere landen?

Daarbij komt dat dit forum helemaal niet bedoeld is voor theoretiseren over voorschriften. Het doel is klussers op praktische manier te helpen, niet om van tamelijk gewone vragen een discussie te maken en het theoretisch uit te diepen.

We hebben een praktisch klusforum, zo goed mogelijk begrijpbaar voor een ieder, en dat willen we graag zo houden.

Een dergelijke FAQ komt er dan ook zeker niet!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Afgesplitst van: Gipskarton als brandwerende plafondbekleding
Roman schreef:
Dit sluit ook perfect aan om mijn opmerking dat het hoe en waarom vaak zo belangrijk is ipv "het is gewoon zo". Mooie info voor een specifieke FAQ!
Zoals ik zojuist al in een andere topic schreef: er komt géén FAQ daarover.

Het maken van een FAQ over voorschriften heeft in dat opzicht geen enkel nut en vormt alleen maar een (technische) overbelasting voor de site. Temeer daar er ruim voldoende sites zijn waar dergelijke informatie te vinden is.

Belangrijke verwijzingen naar bepaalde sites van de overheid (o.a. bouwbesluit) staan als sticky in de rubriek verbouwingen, en dat is voldoende om een ieder de gelegenheid te geven aldaar te kijken wat er wel en niet mag.

En daarnaast zou het maken van een dergelijke rubriek ook nog eens plagiaat gaan worden. Want het publiceren van bijv. NEN normen valt onder copyright, en is, behoudens een enkele quote van een stukje voorschrift, niet toegestaan.

Het heeft dus geen zin om bij andere vragen verder nog terug te komen hierop.
 

Michiel_H

  • #4
Het beschrijven van de NEN mag wel hoor. De NEN 1010 wordt ook veelvuldig aangehaald op dit forum.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een enkele quote plaatsen van NEN normen (ten behoeve van een bepaalde vraag) mag, maar het citeren van hele stukken daaruit is niet toegestaan. Laat staan het publiceren van een gedeelte van een NEN. Daar gaan wij onze vingers dus niet aan branden.

Juist de NEN1010 wordt uiterst streng "bewaakt" door haar uitgever, het Nederlands Normalisatie Instituut. Niet voor niets vind je nergens op het internet een complete (recente) uitgave van de NEN1010.

Als hij er wel is, verschijnt ie maar even, en wordt dan op last van de uitgever verwijderd.
 

Roman

  • #6
Wat ik er mee bedoel is dat een uitspraak beargumenteert moet kunnen worden. Dus als iemand zegt "dat moet zo" dan ook graag het waarom en eventuele NEN verwijzingen. Zo krijg je goed inzicht in waarom je iets doet etc.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heel veel mensen, die dergelijke uitspraken doen, doen dat uit hun hoofd vanuit hun scholing en ervaring.

Het kan natuurlijk zijn, dat iemand met een dergelijk antwoord "verkeerd" zit, omdat hij een verkeerde veronderstelling maakt, afgaat op verouderde gegevens, of door andere oorzaken een antwoord geeft, dat in de ogen van andere beantwoorders niet (geheel) correct is.

Dat er in zo'n geval correcties komen van andere beantwoorders, is op zich niets mis mee. Maar de discussie moet niet de oorspronkelijke vraag gaan overvleugelen, en een doel op zich worden.

Het noemen van een norm, waarin een bepaald voorschrift staat, kan, maar moet daarin zoveel mogelijk beperkt worden. Anders wordt elk topic een discussie van normen, voorschriften enzovoort.

Ook het erbij halen van andere zaken, die alleen zijdelings met de vraag te maken hebben, willen we beperken. Anders zijn de topics, die vaak al lastig genoeg te volgen zijn voor een leek helemaal niet meer te begrijpen. Denk maar aan je eigen antwoorden over massa-veer (die op zich op zijn plaats zijn bij de betreffende vragen) daar snapt de gemiddelde klusser geen barst van. :wink:

Verder kun je toch moeilijk verlangen, dat iedere beantwoorder bij zijn antwoord gaat verklaren, waarom hij het betreffende antwoord geeft.

Een ieder geeft nu eenmaal antwoord naar zijn beste vermogen, en (gelukkig) meestal gericht op het probleem van de TS.
Want dat is precies wat het doel is van Klusidee: recht toe recht aan antwoord op de probleemvragen van de vraagstellers. Discussies omwille van gelijk krijgen zitten we niet op te wachten.

Ik vind overigens dat ik het standpunt van Klusidee (en dat van de eigenaar en de moderators) voldoende heb toegelicht, en laat het hierbij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu