Zelf afgeschuinde kant maken aan gipskartonplaat?

Beckertje2

 • #1
Beste klussers,
Hoewel dit forum vol staat van tips over gipsplaten heb ik geen antwoord kunnen vinden op mijn vraag. Ik wil op onze overloop een nieuw plafond maken van gipskartonplaten en heb gekozen voor 12,5 mm plaat met vier afgeschuinde kanten en de gebruikelijke afwerking (wapeningsband en plamuren). Bij de trap naar de zolderverdieping moet ik de hoek om gaan en dan overgaan in een verticaal vlak. Op de hoek wil ik een hoekbeschermprofiel plaatsen en daarom heb ik daar een afgschuinde kant nodig. Ondanks heel wat passen en meten kom ik er niet uit. Ik ontkom er niet aan om een bij één naad in het plafond de plaat te snijden (ca. 1 meter lang). Ik krijg dan dus een rechte kant, die aansluit op een afgeschuinde kant. Is het toe doen om zelf een schuine kant aan de plaat te maken? Bij een plafond dat ik eerder maakte merkte ik dat het karton dan gaat kwellen als je de plamuur aanbrengt. Heeft iemand een tip hiervoor?
Bij voorbaat dank.
Groet,
Harry
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  In de eerste plaats zou ik geen plamuur maar gips (roodband of f&f) aanbrengen.

  In de tweede plaats snap ik niet waarom je op die overgang nog een wapening aanbrengt?
   

  Beckertje2

  • #3
  Hallo Fiesiekus,
  Bedankt voor je snelle reacie. Met 'plamuur' bedoelde ik de voegenvuller die de leverancier voorschrijft voor het vullen van de naden.
  Maar ik snap je opmerking niet
  In de tweede plaats snap ik niet waarom je op die overgang nog een wapening aanbrengt?
  Welke overgang bedoel je? De hoek waar ik het hoekprofiel aanbreng of de naden in het plafond.?Als je het laatste bedoeld, dan doe ik dit omdat de leverancier van de platen dit zo voorschrijft en omdat ik daar goede ervaring mee heb op mijn slaapkamer. Dat plafond is nu twee jaar oud en nog geen scheur te bekennen.
   

  Tiho

  • #4
  Denk dat fiesikus bedoelt dat de kans vrij klein is dat je tegen deze hoek aan gaat stoten, dus afwerken zonder hoekprofiel.
   

  Fiesiekus

  • #5
  Ja.
   

  Beckertje2

  • #6
  OK, maar hoe zou dat afwerken zonder hoekprofiel dan moeten gaan? De platen gewoon tegen "koud" elkaar laten stoten? als ik er armeringsband overheen doe dan ligt die op de plaat en krijg ik het niet mooi glad. Of is er eeen ander manier om een hoek te maken?
  Overigens acht ik de kans dat er tegenaan gestoten wordt wél erg groot. De houten afwerklijst, die er nu zit, zit ook onder de deuken. De trap is vrij stijl en het is nogal krap.
   

  Millew

  • #7
  Beckertje2 schreef:
  Bij een plafond dat ik eerder maakte merkte ik dat het karton dan gaat kwellen als je de plamuur aanbrengt. Heeft iemand een tip hiervoor?
  Met een kant en klaar voegvuller (uit die oranje verpakking) gaat het karton niet kwellen. Kijk maar:  Hoe het zich houdt als je er daarna met latex overheen gaat, weet ik nog niet. Ik ben nog niet zover.

  Met voegvuller, die je zelf aanmaakt met water, gaat het karton wel kwellen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu