Geluidsisolerende ondervloer - tips m.b.t ondervloeren.

Niekk00

  • #1
Om ervoor te zorgen dat de onderburen geen last hebben van ons stampen op de laminaatvloer wil ik graag een geluidsisolerende ondervloer leggen.

De ondergrond van het appartement/masionette is van hout.
Eerder heb ik vernomen dat Fermacell vloerplaten een goede oplossing kan zijn. Ik ben benieuwd of er klussers zijn met tips m.b.t ondervloeren.

Fermacell is prijs qua (geluidsdempende) kwaliteit verhouding vrij prijzig, denk ik. Wat vinden jullie? Klopt het dat een Fermacell voor 12db dempt?
Hebben jullie tips voor geluidsisolerende ondervloeren die prijstechnisch lager zijn dan Fermacell?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Geluiddemping op een houten constructievloer is veel lastiger dan op een betonvloer. De geluiddempende waardes die opgegeven worden voor ondervloeren, gelden in de regel voor toepassing op betonvloeren. Voor houten vloeren zijn de waardes veel en veel lager.

Om het acceptabel te krijgen voor de onderburen, zou je haast een specialist moeten inschakelen die een maatwerk oplossing samenstelt. Een goede geluiddemping op hout is en blijft echter complex, wat het ook relatief duur maakt in de uiteindelijke uitvoering.

Maar een goede relatie met de onderburen is ook belangrijk, alternatief is een zachte vloerbedekking, bijvoorbeeld tapijt op een rubberondertapijt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Fermacell is een merknaam, geen type vloer.
Vaak wordt hiermee een dubbele gipsvezelplaat met een dunne steenwol onderlaag bedoeld, een estrichvloer. Maar hier zijn meerdere opties in van meerdere merken.
Die 1e is 3 cm dik, die hoogte moet wel beschikbaar zijn.

Wat is er zo complex aan? Zoveel variatie is er niet in houten vloeren. Meestal balken met planken of platen erop.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Als er een goede geluiddemping gehaald moet worden bij laminaat op een houten ondervloer, dan is dat moeilijk te realiseren. De hele opbouw moet dan beoordeeld worden, waaronder ook de afwerking aan de onderzijde van de vloer (plafond benedenburen) om wat zinnigs over het eindresultaat te kunnen zeggen.

Je kunt dus niet eenvoudig een ondervloertje uitrollen bij een houten constructievloer als er een fatsoenlijke demping behaald moet worden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
"Loopgeluid en oude etagewoningen
Loopgeluiden in woningen is de meest voorkomende vorm van burenlawaai. Vooral in oude etagewoningen met houten woning scheidende vloeren is het een probleem. Bewoners moeten daar iets aan doen. Velen menen dat de bovenburen hun vloer moeten aanpassen. Zij immers lopen over hun vloer.

Misverstand
Men denkt er goed aan te doen onder parket of laminaat veerkrachtig plaat- of foliemateriaal aan te brengen. Ook de benedenburen denken dat dat een goed idee is. De gedachte daarbij is dat loopgeluid de onderliggende vloer dan niet kan bereiken. Inderdaad, voor midden en hoge tonen klopt dat min of meer; voor lage tonen gaat dat verhaal niet op. Er is geen verbetering of zelfs verslechtering. De reden daarvan is dat de veerkrachtige onderlaag bij de lage tonen het parket of laminaat ‘gewoon’ akoestisch ‘verbindt’ met de lichte vloerplanken. Bij een bepaalde toon treedt ook nog eens resonantie op. Als er gelopen wordt gaat de vloer dreunen. Dat komt mede omdat vloer met plafond uit relatief lichte materialen bestaan en de totale opbouw van de vloer stijfheid mist. Zo’n vloer kan bij de lage tonen makkelijk in beweging worden gebracht. Bij de buigstijve betonvloeren treedt dat effect veel minder op. Om die reden werken verende onderlagen onder harde bedekkingen bij oude etagewoningen averechts. De NSG krijgt daar dagelijks vragen over. Op de NSG-website wordt het in beeld gebracht. Bekijk de video verende vloeren."
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu