Brandwerende en geluidsisolerende verdiepingsvloer

Piño24

  • #1
Hallo, ik ben een zolderetage aan het ombouwen naar een los appartementje (ik ga er zelf wonen) met alle vergunningen die daarbij komen kijken.

De huidige vloer is niet in al te beste staat en ik heb mede daarom besloten de 25mm vloerplanken te vervangen voor 18mm OSB platen. Zo kan ik ook makkelijk leidingen en afvoeren aanbrengen en eventueel tussen de balken isoleren.

De balklaag bestaat voornamelijk uit balken van 20 x 8cm (enkele zijn breder) met een hoh van 58cm en een maximale overspanning van 450cm. Volgens de constructeur voldoende.

Conform bouwbesluit moet de verdiepingsvloer en de balken minstens 30 minuten brandwerend zijn. Het plafond van de onderburen bestaat uit stuc op riet. Daarop zijn latjes geschroefd met gipsplaten. Ikzelf dacht in eerste instantie om wol tussen de balken te klemmen en de vloer af te werken met ondervloer + laminaat.

Mijn adviseur raadt echter bovenop de draagvloer een zwevende estrichvloer aan bestaande uit 2x 10mm gipsvezelplaten en 10mm minerale wol. Deze is alleen al 60 minuten brandwerend (van bovenaf dan) en biedt naar verluidt prima geluidsisolatie. De extra kosten en het hoogteverlies vind ik wat minder prettig. Ik ben toch benieuwd naar alternatieven en vandaar de volgende vragen:

- Heeft wol tussen de balken wel zin (qua geluid)? Of zit ik dan alleen de onderliggende verdieping thermisch te isoleren en verlies ik een hoop warmte? Mocht het wel zin hebben, moet ik dan de hele ruimte vullen of is 10cm glas of rotswol ook al voldoende?

- Er lopen wat kabels van de onderburen over het rieten plafond. Misschien niet zo netjes om daar wol op te leggen. Zou ik niet bijvoorbeeld gipsplaten tussen de balken kunnen monteren voor en daarop eventueel wol kunnen leggen?

- Bestaat er niet een brandwerende ondervloer voor laminaat? Ik neem aan dat de bekende groene platen weinig nut hebben wat dat betreft.

- Ik moet een klein stukje van de bestaande vloer intact houden vanwege een binnenmuur. Zo ontstaat er een hoogteverschil tussen deze vloer en het OSB van 7mm. Kan ik bijvoorbeeld stroken hardboard op de balken lijmen zodat het osb hoger komt te liggen? Of is hier al geluiddempend materiaal te gebruiken?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou er zeker een wol tussen doen voor geluidsisolatie.

Over de brandwerendheid. Van boven naar beneden is die dan wel geregeld, maar ik denk dat die van beneden naar boven niet voldoet. Leg je oplossing ook voor aan de gemeente. Het zou kunnen dat die een certificaat vragen.

Een gipsplaten plafond kán voldoende brandwerend zijn, maar dan moet er een laag steenwol op liggen. En geen brandbaar materiaal erin zoals riet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu