Laminaat moet 10dB isoleren, maar ondervloer mag geen geluidsisolerende werking

BuddyS

  • #1
Hallo!

Ik ga binnenkort een appartement in een nieuwbouwcomplex huren, waar wij een laminaatvloer in willen leggen. De informatie die we hebben ontvangen zegt dat we geen ondervloer mogen aanbrengen die een extra geluidsisolerende werking heeft, aangezien dat de geluidsisolerende werking van de zwevende cementvloer negatief kan beïnvloeden. Maar tegelijkertijd moet het laminaat ook een minimale isolatie-index voor contactgeluid van 10dB hebben. Hoe is het mogelijk dat we een reductie van 10dB bereiken, als dit niet van de ondervloer mag komen? Snapt hier wellicht iemand wat voor ondervloer ik mag/moet aanschaffen?

Wellicht ook nog van belang: er is ook vloerverwarming en verkoeling.


Voor de volledigheid, hier de volledige tekst uit het info-document, mocht dat helpen ter verduidelijking:

"De vloerafwerking dient door u aangebracht te worden. Houd er hierbij rekening dat bij keuze voor een type vloerafwerking contactgeluiden zo veel mogelijk voorkomen dienen te worden. Harde vloerbedekking is slechts toegestaan als aan een minimale isolatie-index voor contactgeluid (ico) van minimaal 10dB wordt voldaan (volgens NEN 5077).
Omdat er al een zwevende cementdekvloer in de woning is aangebracht is het niet toegestaan om vloerbedekking met extra geluidsisolerende lagen of folie aan te brengen aangezien dit de geluidsoverdracht kan versterken. Om bovenstaande te waarborgen, dient u met onderstaande rekening te houden:
Het op de bestaande cement dekvloer toevoegen van een extra verende laag of folie kan de geluidwering van het totale vloerpakket negatief beïnvloeden. Vloerbedekkingen die worden voorzien van een verende onderlaag of die worden aangebracht op een folie zijn daarom niet toegestaan. De vloerbedekking dient derhalve rechtstreeks op de dekvloer te worden aangebracht, zoals aangegeven in de Nederlandse Praktijkrichtlijn "NPR 5070" Geluidwering in woongebouwen. Bij toepassing van een laminaatvloer is een ondervloer of folie wel toegestaan op voorwaarde dat deze geen extra geluidsisolerende werking heeft."
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
De demping van 10dB geldt hier voor het totale vloerpakket. Het klopt verder dat het toevoegen van een extra geluiddempende ondervloer de demping negatief kan beïnvloeden.

Je zult op zoek moeten naar een dunne ondervloer met zo min mogelijk vering er in. iets van vering is onontkoombaar, anders gaat het laminaat niet vlak liggen en gaat de vloer klossen.

Bij twijfel is het verstandig om een leverancier van ondervloeren die verstand van zaken heeft te raadplegen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Unifloor, zo ongeveer de grootste producent van ondervloeren.
 
  • Like
Waarderingen: BuddyS

BuddyS

  • #3
Mn22 schreef:
De demping van 10dB geldt hier voor het totale vloerpakket.
Bedankt voor de reactie! Weet u hoe ik dan kan zien/bewijzen dat mijn 'totale vloerpakket' 10dB dempt? Bij laminaat zie ik geen geluidsisolatiewaarde staan.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #4
De kale vloer die je nu hebt, heeft een Ico van +10dB.
Deze waarde mag niet slechter worden door het toepassen van harde vloerbedekking.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Gebruik in plaats van gewoon houten laminaat, klik pvc.
Dat is veel geluiddempend als houten laminaat.
 

BuddyS

  • #6
Rooster schreef:
De kale vloer die je nu hebt, heeft een Ico van +10dB.
Deze waarde mag niet slechter worden door het toepassen van harde vloerbedekking.
Ah ok, duidelijk. Nu snap ik het, bedankt! Dus ik moet een ondervloer vinden die wel geschikt is voor vloerverwarming en verkoeling, maar helemaal geen contactgeluidisolatie heeft, en dan zit ik goed.
 

BuddyS

  • #7
Peter schreef:
Gebruik in plaats van gewoon houten laminaat, klik pvc.
Dat is veel geluiddempend als houten laminaat.
Dat zou ik graag doen, als ik het zou kunnen betalen. Helaas is PVC 3x zo duur als laminaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu