Zwaluwstaartvloer wel of niet geluidsisolerend op begane grond?

Markmnk

  • #1
Op de begane grond van onze nieuwe woning willen we zwaluwstaartplaten op balken leggen. (Daarop beton voor constructieve vloer, daarop later vloerverwarming en zandcement.)

Vraag: is het nodig om de vloer geluidsisolerend / zwevend te maken voor eventuele afdracht van trillingen via de muren naar de bovenburen? Onder de vloer zit alleen kruipruimte.

En wat is de minimale dikte voor de betonvloer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor het geluid naar de bovenburen hoef je niet bang te zijn.

Vraag de dikte maar na bij de constructeur. Die moet toch de balkmaat bepalen/controleren. Waarom niet een systeemvloer, zoals een PS-combi-vloer?
 

Markmnk

  • #3
Dag IJkenhout, dank voor de bevestiging. Constructeur maakt nu de berekening. Het zijn verstevigde 24cm-balken in een oud café, dus dat gaat hopelijk genoeg zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe ga je deze vloer isoleren?
 

Markmnk

  • #5
Ik denk nu aan EPS tussen de balken. Vervolgens isolerende tackerplaten op de betonvloer waarop de vloerverwarming wordt bevestigd. Hoe denk je daarover?

De balken lopen niet perfect 60cm hoh. Soms zit er zo'n 45 cm tussen de balken, soms 62. EPS-platen hebben een maat van 50cm. Hoe kan ik overgebleven kieren het handigst opvullen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Tja, ik verwees niet voor niets naar een PS-combi-vloer. :wink: Misschien is dat nog wel goedkoper ook. Is er ook in droogbouw-uitvoering.

Kies een isolatiewaarde van minimaal 3.5. Tussen houten balken heb je een grotere plaatmaat nodig dan 50cm. Kijk bij een groothandel. Twee lagen kan ook, de bovenste laag kan met reststukken. Om ze op de ple te houden kan je latjes eronder plaatsen, of de isolatie vastlijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu