Geluidsisolatie muur/plat dak

raveje

 • #1
Hallo Klussers,

Al een tijdje zijn wij op zoek naar een oplossing voor het geluidsoverlast vanuit onze buren.
Het gaat hierbij om zowel contact- als stemgeluid. Na een aantal keren met de buren te hebben gesproken (welke heel erg met ons meedenken) is het contactgeluid inmiddels al een stuk minder door het plaatsen van allerlei geluidsdempende middelen aan hun zijde. Hiervan weten we dat dit al het maximale is.

Voor het stemgeluid hebben we echter nog geen oplossing gevonden. Ons huis bestaat uit de originele woning met een enkelsteens muur, waar wij inmiddels een voorzetwand hebben geplaatst, en een aanbouw met spouwmuur en plat dak. Het stemgeluid lijkt nu niet meer door de muur van de originele woning heen te komen wat al heel positief is. Voor het aanbouw gedeelte komen we er alleen niet uit.

In de jaren ‘70 is als eerste bij de buren een stuk aangebouwd. Eind jaren ‘80 is er bij onze woning een stuk aangebouwd waarbij dezelfde muur is gebruikt. Wij hebben het idee dat het platte dak doorloopt in de onze waardoor dit dus als een soort klankkast fungeert (boven de gipsplaten zit verder geen isolatie). Zie ter verduidelijking de onderstaande foto, links is onze woning, rechts die van de buren.

image.jpg


Hopelijk weet iemand hier een oplossing om met name het stemgeluid te verminderen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Heb je enig idee hoe dakvloer, de balken van het dak zijn uitgevoerd misschien is er een luchtlek op de scheiding met de buren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Balklaag zal zeer waarschijnlijk ingemetseld zijn in de muur, en die aansluiting is meestal een geluidslek.
 

raveje

 • #4
Dit is de bouwtekening van onze aanbouw:
20210121_121759.jpg

In het plafond zitten inbouw spotjes. Als ik deze er uit haal komt er een enorme tocht vandaan.

Enig idee hoe dit geluidslek gedicht kan worden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Dit bedoel ik niet. Dit detail is waarschijnlijk de breedte van de aanbouw. Ik zie voetlood in een muur en zo hoog zijn de dakvloeren van de aanbouwen niet. Het gaat dus om de aansluiting van de muren/daken van voor naar achter van de uitbouw.

Muur aansluiting met buren 2.jpg
 

raveje

 • #6
Je hebt gelijk. Van onze uitbouw zijn er verder helaas geen tekeningen beschikbaar. Wel heb ik nog tekeningen van de uitbouw van onze buren:
20210121_164001.jpg

Volgens mij sluit ons dak dus aan op de linkerkant. Dit denk ik omdat ons dak ook net iets hoger ligt, zoals op onderstaande foto te zien is:
20210121_163438.jpg

Hoe dat verder is uitgevoerd durf ik echt niet te zeggen. Als ik het zeker wil weten zal ik een gat in het plafond moeten maken denk ik.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Als je via het gat van het spotje tussen het plafond kijkt, zie je dan hoe de balklaag loopt?
Je ziet geen isolatie, ligt deze dan op het dak?
 

raveje

 • #8
De balklaag loop van voor naar achter, in het verlengde van de muur dus. Hoe deze is aangesloten op de muur kan ik niet zien omdat er nog een balk tussen het gat van het spotje en de muur ligt.

Tussen de balken zit inderdaad geen isolatie, hier kijk je direct tegen de underlayment aan. Of daarboven isolatie zit durf ik niet te zeggen, dit is vanaf boven niet te zien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Er staat een uitbouw met boeiboord en daktrim. Dat is die grijze plaat aan de voorkant. De muur van die uitbouw is tot tegen de dakvloer gemetseld. Een aansluiting dakvloer metselwerk is nooit luchtdicht en hoe hebben ze dat aangepakt. Het boeideel dekt die verbinding af. Het boeideel is verwijdert en de kier komt open te liggen. Jullie balken en het plafond liggen ongeveer aangesloten tegen die lokatie.
Het geluid komt via de kier vloer muur bij jouw boven het plafond. Als er geen aandacht besteed is aan de luchtdichtheid.
Zoek bij Google op "muur boeiboord balken" en kijk bij afbeeldingen dan krijg je een idee hoe het gebouwd zou kunnen zijn.
Deze site afbeelding 7.
 

raveje

 • #10
Ik snap m, bedankt voor de heldere uitleg.

Er vanuit gaande dat dit inderdaad zo gebouwd is, wat zouden dan mogelijke oplossingen zijn? Kan ik bijvoorbeeld aan de muurkrant isolatie aanbrengen tussen het plafond en de dakvloer? En zou dit dan ook de reden kunnen zijn dat het zo enorm tocht boven het plafond?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
In de tekening #6 is te zien dat er vrije ruimte is onder de dakvloer en boven de isolatie een dampremmende laag wordt op tekening niet vermeld.
Als ik deze constructie simuleer moet er lucht van buiten ventileren anders zou je condens krijgen tegen de onderzijde van de dakvloer.
Wil je die tocht of eigenlijk de ventialtie uitschakelen heeft dat bouwfysisch gevolgen en daar moeten specialisten goed over nadenken.
Ergens zou je moeten hopen dat de dakbedekkingen vervangen moet worden zo kan je gelijk aan de buitenkant isolatie aanbrengen. Dan sluit je vocht in de constructie uit maar de ventilatie moet ook worden afgesloten. Waarschijnlijk allemaal werkzaamheden die aan de buitenkant kunnen worden uitgevoerd.
 

raveje

 • #12
Wederom bedankt voor de uitleg. Inmiddels heb ik een specialist gevraagd om eens langs te komen voor inspectie.

Vwb de spouwmuur, zou ik deze ook nog kunnen isoleren om het geluid te weren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu