Gat boren in vloer tbv condensafvoer

Snorkle

  • #1
Wij willen onze cv-ketel laten vervangen maar dit is nog een type zonder condensafvoer. Voor een nieuwe ketel moeten we dus een afvoer naar zolder laten brengen. Deze afvoer moet dan door 2 verdiepingsvloeren worden gevoerd. Nu hebben we wel een plaats bedacht waar dit zou kunnen, we kunnen dan op de begane grond aansluiten op de standleiding van het 2e toilet in de badkamer.

Maar kan iemand zeggen hoe groot een gat voor een condensafvoer moet zijn en hoe ver dit minimaal vanaf de wand / uit de hoek moet komen?

En kan ik zo'n extra afvoer ongestraft aansluiten op de standleiding van het toilet of zijn hiervoor ook speciale voorzieningen nodig?

Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
Diameter 32 mm, is met een boorhamer nog wel zelf te jakkeren vooropgesteld dat he geen betonijzer tegenkomt.

Geen speciale eisen, wel een sifon erop.
 

Xr8

  • #3
Je kunt het gat ook met diamant laten boren. Gaat vaak een stuk netter dan met een hamerboormachine. Tevens heb je dan geen last van het ijzer.

32mm kan best. Als je echter de mogelijkheid hebt om 40 of 50 mm aan te leggen dan zou ik je dat adviseren. Er zijn nl ketels welke nogal wat rotzooi achterlaten in het riool. Mijn ervaring is dat een 32mm pijpje dan nogal eens verstopt raakt.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ook i.v.m. eventueel een wastafel o.i.d. plaatsen is het verstandig en leiding van 50 mm aan te leggen, qua kosten maakt het nauwelijks iets uit.
De gaten laten boren is inderdaad het beste, bel eens met een boorbedrijf, de kosten vallen reuze mee en u hebt er geen rotzooi van.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Loopt er geen beluchting van het riool naar de zolder toevallig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Xr8 schreef:
Tevens heb je dan geen last van het ijzer.
tip: controleer wel even wat voor soort vloer je hebt. bv. in een vloer met voorspanwapening kan je niet zomaar een stuk wapening weg boren...

grtz
Henk
 

Snorkle

  • #7
De ontluchting kunnen we nergens in het huis ontdekken, al kan ik me niet voorstellen dat die er niet zit. De cv-ketel hangt op zolder in een apart hok en daar is wel een rioollucht te ruiken (in de rest van het huis gelukkig nergens), we hebben alleen geen idee waar het vandaan komt. Er zijn verder geen leidingen te ontdekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu