Gat boren in de betonvloer

M2jeff

  • #1
Ik wil een aantal kabels onder de vloer leggen. Hiervoor moet ik twee gaten boren van 22 mm in mijn betonvloer. Nu wil ik natuurlijk dat deze gaten uit het zicht zitten en dus onder de plint komen te zitten.

Wie heeft er voor mij tips?
 

Fiesiekus

  • #2
Dun voorboren en uiteraard vermijden dat je door evt. leidingen e.d. boort. Broodjesvloer?
 

M2jeff

  • #3
Het is woning uit 1983, volgens mij ligt er alleen beton.
 

Techno tim

  • #4
De kans is groot dat er een broodjes vloer in ligt, maar ga eerst op onderzoek uit kijk even onder de vloer daar kan je zien wat er gebruikt is en kan je ook de liggers er zien lopen.
Voor het boren van je gat door de vloer wil je achter de plint uitkomen.
Je kan met je boor niet genoeg langs de muur komen dus dat gaat niet.
Je kan wel schuin door de vloer een gat boren zodat deze onder de vloer aan de anderen kant van de muur uitkomt(moet je wel onder de vloer ook bij kunnen)
voor de juste schuinte kan je het beste even een tekening maken van vloer en muur dikte .
Rest zie fiesiekus.
 

M2jeff

  • #5
In ieder geval bedankt voor jullie beiden antwoorden. Ik heb even gekeken en het betreft inderdaad een broodjes vloer. Nu ben ik erachter gekomen dat de binnenmuur in de kruipruimte niet gelijk staat met de binnenmuur in de woonkamer. Is het dan een idee om schuin vanuit de kruipruimte naar boven te boren?
 

Techno tim

  • #6
Ik weet niet waar de muur in de kruipruimte staat?,
maar van bovenaf boren geeft meer zekeheid (ik begin daar waar hij moet komen te zitten en beneden in de kruipruimte maakt het niet zoveel uit waar hij komt als ik er maar bij kan komen) .
Het goed van tevoren uitzoeken is het meeste werk.
Door rechter of schuiner te boren kan je bepalen waar het gat beneden door de vloer moet komen.
Je zal wel een lange boor nodig hebben voor een 20 cm betonvloer en een gat onder de 45 graden moet deze minimaal 1.4 langer zijn als de vloerdikte, 20 x 1.4 = 28 .
De meesten lange boren zijn 40 cm .
 

Luka

  • #7
Dun voorboren kan erg vervelend uitpakken als je boor 22 erdoor gaat doen.
Mij is verteld beter meteen met boor 22 te beginnen en dat heb ik ook gedaan.
Probeer hem wel te lenen of huren ze zijn erg duur!
 

M2jeff

  • #8
Ik heb eerst maar een poging gewaagd in de trapkast. Het probleem waar ik op stuit is dat ik niet uitkom in de kruipruimte.

Zoals ik al eerder heb vermeld is de muur niet gelijk met de muur in de kruipruimte. Dit scheelt ongeveer 15 cm. Hierdoor zit ik toch te twijfelen om schuin van uit de kruipruimte naar boven te gaan boren.
 

Ictopussy

  • #9
Luka schreef:
Dun voorboren kan erg vervelend uitpakken als je boor 22 erdoor gaat doen.
Mij is verteld beter meteen met boor 22 te beginnen en dat heb ik ook gedaan.
Probeer hem wel te lenen of huren ze zijn erg duur!
Voorboren kan wel, mits het verschil in diameter groot genoeg is. Als het verschil te klein is, gaat de grotere boor geheid vastlopen. Alvorens een gat van 22 te aan boren is het zeker een goed idee om (al is het maar ter orientatie) eerst een gat van pakweg 8mm te boren met een lange boor en daarna met 22mm.
Zaak is sowieso om (een paar keer) te meten om de dikte van de vloer te bepalen en te kijken of muren we doorlopen tot in de kruipruimte.
Tip: zet bij twijfel een lamp op het reeds geboorde gat, zodat in de (donkere) kruipruimte het gat beter te vinden is...
 

Droid

  • #10
22mm kun je makkelijk in één keer boren, mits je een goede boor hebt. Je hebt SDS boren met 4 'tanden', in plaats van de standaard 2. Hiermee kun je vrij makkelijk door beton heen.

Wat betreft je positie probleem: boor een gat van boven, 15 cm uit de muur, zodat je zeker weten in de kruipruimte zit. Hak of boor daarna een sleuf richting je plint, het mooiste is als die onder 45° is. Werk je kabels erin en werk daarna de sleuf weer aan met zandcement.
 

Lichtpunt

  • #11
Droid schreef:
Werk je kabels erin en werk daarna de sleuf weer aan met zandcement.
U dient er wel voor te zorgen dat u in het boorgat een stuk installatiebuis gaat aanbrengen, desnoods flexibele buis ter bescherming van de kabel.
Rechtsstreeks kabel erinwerken en aansmeren is uit den boze.
Als u gaat boren, dan regelmatig de boor "lossen", dat wil zeggen regelmatig boorgruis met draaiende boor uit gat omhoog verwijderen, u verminderd kans op vastlopen.
Code:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu