Gat(en) boren in betonvloer meterkast

Joostbon

 • #1
Na al veel advies hier te hebben gevonden toch even kijken voor wat tips

achtergrond;
ons huis uit 1980 krijgt ergens in het voorjaar een nieuwe meterkast. Gelijk 3 fase i.v.m. wens voor andere keuken op inductie en eventueel laadpaal voor auto in toekomst. De reden dat we nu al een andere meterkast willen is ivm dat ons huis onderkelderd is met een garage en schuine oprit die onder rioolniveau komt. Onderaan zit een rooster met daarin een pomp die zorgt er voor dat het naar het riool weggepompt word. Als nu de aardlek er uit schiet met noodweer stopt de pomp ook. Dat is dus al gebeurd en kan de kelder onder water komen in het ergste geval, dus ik wil de pomp op een eigen groep/aardlek. Ook de wasmachine en droger die in de kelder staan krijgen een eigen groep

Er is in het verleden (rond 2000) al een gat gemaakt in de meterkast door een bedrijf ivm vaatwasser en oven. (slecht vast gezet en prutswerk) naast de oude stoppenkast is een stukje met 2 groepen en aardlek bij gemaakt voor die vaatwasser en oven. later ook nog zonnepanelen bij aan geprutst een tijdje geleden, in mijn ogen ook niet netjes geïnstalleerd. Straks dus allemaal mooi strak en veilig in 1 hager vision groepenkast. Die 2 leidingen hebben ze waarschijnlijk van beneden naar boven geboord en later in de meterkast soort van opgevuld.

Nu wil ik 1 gat maken voor die 2 bestaande kabels van oven en vaatwasser en staks dus ook voor de pomp, wasmachine/droger en nog ruimte over voor de toekomst voor laadpaal en inductie. Dit zal al snel een 40mm moeten zijn. Allemaal losse gaten word ook lelijk gok ik. Of hebben jullie een beter idee? Hoe pak ik zoiets aan?

Wat voor betonvloer is het denken jullie? Hoe kan ik voorkomen dat ik op bewapening stuit? Of kan ik zoiets beter uitbesteden ivm onjuiste gereedschap? Of misschien zelf wat aanschaffen. Ik heb wel een fatsoenlijke SDS-plus boorhamer en een paar lange boren tot max 22mm (niet van die mooie dure) maar ben bang dat het prutswerk word en zit een beetje met de bewapening. Of misschien die bestaande gaten van die 2 pvc buizen zien groter te maken?

alvast bedankt!

IMG_20210108_152749.jpg IMG_20210109_155036.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Vraag de bouwtekeningen op bij de gemeente.
  Of, hoever zitten de V naden in het kelderdek uit elkaar, 1200 mm of 2400 mm of meer?
  Bij 1200 mm is het een kanaalplaat, anders een breedplaatvloer.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  40 mm in beton boren doe je het beste met een diamant boor. Deze kun je huren bij de bekende verhuurders. Of je laat het doen door een installateur of aannemer of klusser.

  Wel eerst even zekerstellen of het gat geen probleem vormt voor de vloer, zoals Rola al vermeldde.
   

  Joostbon

  • #4
  Ik heb de bouwtekeningen van de gemeente reeds opgevraagd,

  Op de tekening staat gew. beton dik 17cm + 3 cm afwerkvloer. De garage is bijna 6 meter lang maar er zit maar 1 V-groef op het plafond

  vloer 17cm.png
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Toevallig ook de wapeningstekeningen van de vloer in je bezit?
   

  Joostbon

  • #6
  Nee, geen bewapeningstekeningen helaas. De tekeningen zijn vrij summer en beperken zich tot wat basis informatie en afmetingen.

  Is dat iets voor een doe-het-zelver om met zo'n diamandboor te boren/zagen? Ik zag ook dat huren van boor + machine al snel meer dan 100 euro kost voor een dag (incl. BTW) toch wel fors voor 1 gaatje. Had gehoopt iets voordeliger zelf uit de voeten te kunnen.
   

  Jackd

  • #7
  "Allemaal losse gaten word ook lelijk gok ik"
  Waarom? Je kan dan elke kabel precies krijgen waar je wilt, ipv dat er een bundel uit een gat komt.
  Daarnaast het je het gereedschap ervoor en kost het je niks.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  in de kelder blijft het lelijk
  dat los je alleen op met een plafond onder die leidingen door.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  Ik zou ook gewoon meerdere gaten boren voor de leidingen. Maar als TS per se een 40mm gat wil dan kan dat natuurlijk.

  Boren met een diamantboor vergt wel wat handigheid. Je kunt ook bij een lokaal bedrijf een offerte opvragen voor het boren van het gat.

  Of je boort meerdere kleine gaten in een cirkel en hakt hem er dan zelf uit tot 40mm. Maar dat wordt dan wel weer minder strak dan een gat met een diamant boor.
   

  Joostbon

  • #10
  "Allemaal losse gaten word ook lelijk gok ik"
  Waarom? Je kan dan elke kabel precies krijgen waar je wilt, ipv dat er een bundel uit een gat komt.
  Daarnaast het je het gereedschap ervoor en kost het je niks.
  Er komen 6 elektrabuizen naar beneden lopen in mooie beugeltjes. Het mooiste zou zijn dat er dan ook 6 16mm gaten heel kort naast elkaar naar beneden lopen. Maar de SDS boren die ik nu heb zijn vrij goedkoop, als ik bewapening tegen komen (wat vrijwel zeker is met 6 gaten kort naast elkaar) gaan die vast lopen denk ik. Daarnaast denk ik dat de boren gaan lopen naar de reeds geboorde gaten als je zo kort naast elkaar gaat boren.
  Is er een type SDS boor 16mm die met beleid eventueel door bewapening kan. Want anders investeer ik daar liever in dan dat ik iets huur.

  in de kelder blijft het lelijk
  In de kelder (garage) lopen nu ook de gasleidingen, riolering van toilet, en andere elektraleidingen over plafond. (zie foto) Beetje wit maken en ik stoor mij er niet aan. Eventueel met wat cement strak maken.

  Dus als jullie zeggen dat je met een goede 16mm boor in een SDS machine geen problemen kunt krijgen om tegen bewapening aan te komen dan kies ik daar liever voor. Maar welke boor kan ik het beste daar voor gebruiken zonder dat deze vast loopt?

  IMG_20210120_134105.jpg
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Om door wapening heen te boren moet je een boor hebben met 4 snijvlakken ipv 2. Google maar eens en je vindt ze ongetwijfeld.

  Andere vraag is dan of je wel door de wapening heen màg boren. Lijkt mij niet zo slim, maar dat weten anderen beter te beantwoorden.
   

  Joostbon

  • #12
  Over het wel of niet kunnen ben ik ook benieuwd naar.

  Over het type boor, ik heb ze gevonden met 4 snij vlakken. Prijzen variëren nogal; van 15 tot 60 euro. En misschien vind ik ze nog goedkoper of duurder. nog ergens verder op letten behalve die 4 snij vlakken? Ik ga vaak niet voor het goedkoopste, maar als niet-proffesional ook zeker niet het duurste
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Die insteek lijkt me prima. Vermijdt de euro bak van de bouwmarkt en de huismerken maar ga ook niet voor de topklasse inderdaad.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  Joostbon

  • #14
  Ik zag al een 16mm hilti boor voor 20 euro. nieuw inclusief verzending. Lijkt mij prima de deal.

  Kreeg ook een reactie op een gaat laten biren/zagen. Vragen 60 euro ex BTW voor een 40mm gat. Valt mij reuze mee, zelf spul huren is zelfs iets duurder.

  Even denken wat wijsheid is. Liefst boor ik zelf die 16mm gaten, 6 stuks strak langs elkaar, maar of dat een beetje lukt met bewapening, mooi recht naar beneden...
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  BertPleizier

  • #15
  Als je met / uit de hand gaat boren lijkt me dat niet mogelijk, omdat zoals je eerder al schreef de boor weg gaat lopen.

  Betonboorbedrijven hebben speciale boren op een statief / in een houder die kaarsrecht en uiterst precies kunnen boren. Doordat ze ook vastgezet kunnen worden, kan de boor maar 1 kant op en dat is recht naar beneden.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Om vast te zetten moet er ook in de beton worden geboord, wat als die boor weg loopt?
  Voorboren met een 6 mm boortje, die lopen niet weg en het boort ook nog sneller.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #17
  Ik boor regelmatig gaten van 40 (en groter) gewoon met een komboor.
  Inderdaad eerst voorboren met een dunne boor om te kijken of je niet meteen bouwstaal tegenkomt en dan de boorkom gebruiken.
  Wel even wat werk en je kunt meestal max 4 a 5 cm boren tot je aan de bodem van de boorkom komt.
  Maar breek je dat stuk beton er uit dan kun je weer een paar cm en zo kom je stukje bij beetje door de vloer.
  En loopt de boor iets weg ........ nou en? Er gaat toch enigszins flexibele kabel door heen dus dat luistert niet zo nauw.
  Hoe er verder rekening mee dat als je 6 gaten van 16mm gaat boren het er in de meterkast nog wel netjes uit komt te zien maar in de kelder zal waarschijnlijk telkens een stuk uit het plafond breken.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  maak een mal
  stukje multiplex met de gaten er in en zet dit vast op de vloer
  dan loopt je boor niet weg.

  en zet het extra handvat op de boor en boor met twee handen .
  de terugslag kan best heftig zijn als je wapening raakt
  pak een boor van 20 16 is te krap voor de pvc buis
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu